Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kakko jako Crosby. Vancouver připomněl Američanům smutnou historii

Obrovská vlna emocí se převalila Rogers Arenou ve Vancouveru v čase 58:34 finálového zápasu mezi Finskem a Spojenými státy. Přes 17 tisíc diváků se prodloužení nedočkalo, odmítl ho talentovaný sedmnáctiletý finský útočník Kaapo Kakko. Na jedné straně nespoutaná radost, na druhé bezbřehý smutek. Favorit padl, i když dokázal dohnat dvoubrankové manko. Američanům se mohl promítnout bezmála devět let starý okamžik.

Kaapo Kakko slaví vítězný gól finále MS dvacítek
zdroj: ČTK/AP

Domovský stánek týmu Vancouver Canucks v NHL hostil naposledy zápas o zlato z velkého turnaje před devíti lety. Ve finále olympijského turnaje ho tehdy vystřelil Sidney Crosby Kanadě gólem na 3:2 v prodloužení proti USA. Finále MS hráčů do 20 let přineslo opět velké zklamání Američanům a stejný výsledek, jen v základní době. Ti přitom předtím ve skupině porazili Finy přesvědčivě 4:1.

"Mluvil jsem o tom s klukama, že tohle je ta budova, kde dal Crosby ten velký gól. Jsem šťastný, že se něco takového povedlo teď i mně," uvedl Kakko, jenž je považován za obrovský talent a je mu předpovídána druhá pozice v letošním draftu za Jackem Hughesem, který hrál na straně poražených.

Kakko se trefil podruhé na turnaji, lépe ale svůj gól načasovat nemohl. "Myslím, že nikdo lepší nemohl dát tenhle gól než právě Kaapo," prohlásil finský gólman Ukko-Pekka Luukkonen, jmenovaný nejlepším brankářem šampionátu. "Opravdu si to zasloužil, odehrál tady úžasný turnaj," dodal.

"On je doopravdy neskutečným hráčem. A dnes ukázal, že je navíc hráčem pro velké zápasy. Miluje, když může hrát podobná utkání. Tohle je naprosto skvělé," jásal obránce Oskari Laaksonen.

Finové se vrátili na pódium a zároveň i na trůn po třech letech, během nichž museli vstřebat obrovské zklamání. V roce 2017 skončili dokonce až devátí, loni šestí. Ve vítězném týmu bylo sedm hráčů z loňska. "Tohle je naprosto neuvěřitelné," řekl Luukkonen. "A celé je to ještě o to lepší po velkém zklamání z loňského turnaje. Takhle vyskočit zase zpátky nahoru je prostě neskutečné," dodal.

"Vůbec jsme o sobě nepřemýšleli jako o outsiderech," ujistil trenér vítězů Jussi Ahokas. "Je pro nás ale velkou věcí, že se nám podařilo vyhrát tady na tom úzkém kluzišti. To se nám v minulosti nepovedlo a je to velká věc pro celý finský hokej. Myslím, že momentálně vychováváme ještě lepší hráče než v minulosti," doplnil Ahokas.

Hokej – hra chyb

Poražení Američané byli nesmírně zklamaní. Dokázali smazat dvoubrankové manko poté, co se prosadili Jesse Ylonen a Otto Latvala. Alexander Chmelevski s Joshem Norrisem zařídili stav 2:2, další trefa z hokejek Američanů ale už nepřišla. A po Kakkově trefě zbývalo už jen málo času.

"Hokej je hra chyb. Zatímco oni dokázali využít těch, které jsme udělali, nám se jejich chyby potrestat nepodařilo," litoval útočník Ryan Poehling, nejužitečnější hráč turnaje.

"Až se budu jednou v budoucnu ohlížet zpátky, dost možná to budou dobré vzpomínky, ale právě teď hodně bolí, že jsme prohráli. Přáli bychom si, aby to pro nás dopadlo jinak," řekl útočník Jack Hughes. "Stříbro samozřejmě není kovem, který jsme dnes chtěli, ale ohlédnout se za tímto turnajem i tak můžeme s hrdostí a pýchou," řekl gólman Cayden Primeau.

"Finové zaslouží ocenění za to, jak do toho zápasu šli a s jakým zápalem hráli, byli hodně hladoví. Byl to velmi těžký zápas," prohlásil kouč Američanů Mike Hastings.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články