Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Junioři porazili Slovensko a ve čtvrtfinále narazí na Finy

Malmö - Čeští hokejisté do dvaceti let zvládli doposud nejdůležitější utkání na mistrovství světa. Do zápasu reprezentace vstoupila výborně, Pastrňák se prosadil již po necelých dvaceti vteřinách. Druhý gól přidal ve čtvrté minutě Kaše, v úvodu druhé třetiny se pak trefil i Martin Procházka. Čtvrtou branku přidal z přesilovky Šidlík, v samém závěru druhé třetiny korigoval na 4:1 Kolena. V druhém ze zápasů Kanada porazila USA těsně 3:2. Výsledek ze skupiny B mezi Švýcarskem a Finskem stanovil, že český tým bude hrát ve čtvrtfinále s Finy. Další čtvrtfinálové dvojice tvoří Švédsko se Slovenskem, Kanada se Švýcarskem a USA s Ruskem.

Sport
zdroj: ČT4

Ze základní skupiny A půjdou svěřenci kouče Miroslava Přerosta do vyřazovacích bojů z třetího místa za Kanadou a USA, přičemž zámořské výběry čeká vzájemný duel o první místo. Jako čtvrtí ze skupiny postupují právě Slováci a narazí na vítěze skupiny B Švédsko. Poslední Němce čeká boj o záchranu na dva vítězné zápasy s Norskem, posledním týmem skupiny B. Zatímco Slovensko mělo postup jistý a hrálo jen o případné vylepšení postupové pozice, čeští mladíci potřebovali minimálně dva body.

A povedeným úvodem se brzy přiblížili ke všem třem. Pastrňák už po 18 vteřinách otevřel skóre, když se neukvapil se zakončením a pohodlně překonal položeného gólmana Baroše. Cehlárik byl sice na druhé straně blízko vyrovnání, když trefil parádně dorážku, ale gólman Langhamer mu radost sebral. Chvilku poté Slováci propadli ve středním pásmu, po Košťálkově pasu jel Kaše sám a blafákem do bekhendu přidal druhý český gól. V 16. minutě se Přerostův celek musel bránit přes minutu ve třech, ale zvládl to bezchybně.

Slovensko - ČR 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Kolena (Gríger, Réway) - 1. Pastrňák (Procházka), 4. Kaše (Košťálek), 22. Procházka (Simon), 27. Šidlík (Procházka, Pastrňák). Rozhodčí: Boman (Fin.), Linde - Pihlblad (oba Švéd.), Saha (Fin.). Vyloučení: 5:4, navíc Marcel (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 1 259.

Sestava ČR: Langhamer - Knot, Šidlík, Marcel, Plutnar, Šulák, Koštálek - Pastrňák, Simon, Procházka - Kämpf, Vrána, O. Kaše - Faksa, Tomeček, Volek - Sedláček, Zacha, Machač - Zdráhal. Trenér: Přerost. 

Přesně dvě minuty po začátku druhé třetiny už to bylo 3:0. Po Černákově velké chybě vyhnal Procházka parádní ranou bez přípravy Baroše na střídačku a do brankoviště nastoupil dnešní náhradník Sabol. O další dvě minuty později se proti němu řítil Simon, jenže nedal. Čechy to ale nemuselo dlouho mrzet, neboť ve 27. minutě napřáhl v přesilovce od modré čáry Šidlík a přidal další trefu. Minutu nato přišla jediná větší kaňka na výkonu českého týmu, když bek Marcel za faul kolenem dostal trest na 5 minut a do konce utkání. Čtyři vteřiny před druhou sirénou Slováci přece jen snížili, ale to bylo z jejich strany vše.

Smolařem třetí části, v níž už gól nepadl, byl Vrána. Na začátku 45. minuty při hře čtyři na čtyři orazítkoval horní tyč. Poté se znovu dostal za záda slovenských beků Simon, tísněn však ani tentokrát neuspěl. Následně zakončoval Vrána samostatně přečíslení dvou na jednoho a trefil tyč, což poté ještě zopakoval v 55. minutě. V samém závěru ho vychytal Sabol.

Češi postoupili do čtvrtfinále ze třetí příčky a vyhnuli se obávanému Švédsku. Boje o cenné kovy odstartují proti Finsku, které je papírově přijatelnější. "Minulý rok jsem přesně touto dobou říkal, že by bylo výhodou mít ve čtvrtfinále Američany. A víte, jak to dopadlo," řekl Přerost v připomínce loňské čtvrtfinálové prohry s USA 0:7. "V pondělí nás porazili Němci, kteří jsou tady společně s Nory nejvíce podceňovaní. Myslím si, že je to úplně jedno. Půjdeme do toho se svojí hrou, jakou jsme předvedli proti Kanadě i Slovensku. Uvidíme, jaký bude výsledek," řekl k dalšímu duelu devatenáctiletý obránce Šidlík.

Miroslav Přerost (trenér ČR): "Je to nahoru-dolů. Hrajeme zápasy, kdy nám od začátku nic nevychází, a pak to neúspěšně zkoušíme dohnat. Proti Slovensku nám to ale vyšlo jako proti Kanadě a byli jsme úspěšní. Myslím si, že to je typický rys juniorského hokeje. Většina utkání se hodně těžko otáčí. Hrozně důležitý je zde emoční základ, jak se hráči na zápas připraví a jakým způsobem do něj pak vstoupí."

Petr Šidlík (obránce a kapitán ČR): "Na začátku jsme nedopustili žádné zaváhání. Říkali jsme si, že Slováci budou draví, jako to předváděli celý turnaj. Ukázalo se, že jsme byli dobře připravení a dali jsme důležité góly. Tlak tam určitě byl, ale my jsme si říkali, že nesmíme zbytečně plašit a musíme se soustředit jen na svůj výkon."

Finové těsně nestačili na Švýcary, Kanada přehrála Ameriku

Finové dnes prohrávali 1:3, ale nakonec vybojovali kýžený bod. Švýcary dostal poprvé do vedení v 19. minutě Flavio Schmutz, ale za 44 vteřin vyrovnal Ville Pokka. Do poloviny utkání získali dvoubrankový náskok Fabrice Herzog a Nico Dunner, hned za 40 sekund ale snížil Aleksi Mustonen a po 35 vteřinách třetí třetiny vyrovnal Saku Mäenalanen. Na další gól se čekalo až do šesté série nájezdů, kdy se trefil jako jediný Claude Paschoud.

Domácí Švédsko prošlo základní skupinou B bez ztráty bodu, dnes zdolalo Rusy 3:2. Švédové před 11 528 diváky sice ztratili dvoubrankový náskok, ale nakonec slavili výhru. K prvenství jim přitom stačil i bod. Výběr pořadatelské země vedl po první třetině díky trefám Andrease Johnsona v přesilové hře a Nicka Sörensena. Sborná smazala ztrátu díky početním výhodám. Ve druhém dějství snížil Alexandr Barabanov a v 52. minutě vyrovnal Michail Grigorenko. V čase 57:38 rozhodl Jacob de la Rose.

Skupinu A vyhráli Kanaďané, kteří porazili dosud suverénní obhájce titulu Američany 3:2. USA vedly od 24. minuty, kdy se v oslabení trefil Riley Barber. Ještě ve druhé třetině vyrovnal Nic Petan, ve 44. minutě otočil stav Connor McDavid a za 139 vteřin ještě zvýšil v přesilovce Curtis Lazar. Za Američany už jen snížil Stefan Matteau.

Skupina A: USA - Kanada 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 24. Barber (Slavin, Kerdiles), 58. Matteau (Fasching, Butcher) - 33. Petan (Mantha), 44. McDavid (Horvat, Morrissey), 47. Lazar (Drouin, Pouliot). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Stricker (Švýc.) - Kowert (Něm.), Metalnikov (Rus.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3 882.

Skupina B: Švédsko - Rusko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Johnson (Collberg, Wallmark), 18. Sörensen (Wallmark, Burakowsky), 58. De la Rose (Olofsson, Lindholm) - 25. Barabanov (Osnovin, Ljubuškin), 52. Grigorenko (Bučněvič, Slepyšev). Rozhodčí: Hradil (ČR), Wiegand - Müller (oba Švýc.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:5, navíc Busarov (Rus.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 11 528.

Finsko - Švýcarsko 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 1:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Pokka (Lindell, Teräväinen), 31. Mustonen (Ikonen, Vanio), 41. Mäenalanen (Teräväinen) - 19. F. Schmutz (Fiala), 27. Herzog, 30. Dunner (Marco Müller), rozhodující sam. nájezd Paschoud. Rozhodčí: Papp, Piccott - Martineau (všichni Kan.), Kosaka (Jap.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 718.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články