Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jsme Vegas Strong. Golden Knights věnovali domácí premiéru památce obětí tragédie

Měl to být velký večer pro nováčka NHL, události posledních dní v Las Vegas jej ale udělaly ještě speciálnějším. Domácí premiéra Vegas Golden Knights v NHL se nesla v duchu vyjádření sounáležitosti a podpory lidem v městě po tragédii, při níž bylo na koncertě před deseti dny 58 lidí zastřeleno a dalších 489 zraněno. Hráči také ústy Deryka Engellanda slíbili, že udělají vše, co bude v jejich silách, aby je hokejem bavili a dali zapomenout na neštěstí.

Golden Knights uctili památku obětí střelby v Las Vegas
zdroj: AP autor: John Locher

Klub před utkáním uctil symbolicky 58 sekundami ticha památku obětí. Jejich jména během té doby v záři reflektorů svítila na ledě s nápisem Vegas Strong, který měli hráči na dresech místo jmenovky i během rozbruslení a který lemoval při utkání celý mantinel.

Ocenil také hrdiny záchranné akce - hasiče, policisty, lékaře, ošetřovatelky, přičemž každý domácí hráč včetně českého útočníka Tomáše Noska vstoupil na led s někým z nich. "Jako vy všichni, i já jsem hrdý, že můžu Las Vegas nazývat svým domovem," řekl poté Engelland před vyprodaným hledištěm s 18 191 diváky.

"Potkal jsem tu ženu, narodily se nám tady děti a vím, jak mimořádné to je město. Všem odvážlivcům, kteří neúnavně zachraňovali lidi a pomáhali zraněným během tragédie, ze srdce děkuji. Rodinám pozůstalých a kamarádům obětí slibuji, že uděláme vše, co bude v našich silách, abychom je hokejem bavili a vyléčili. Jsme Vegas Strong," dodal kanadský obránce.

Klub odložil na pátek původně plánovaný slavnostní ceremoniál, při kterém měl být vytažen meč z kamene. A gesto solidarity, aby semkli lidi ve městě, je vnímáno velmi pozitivně.

"Ukazují, co může profesionální tým pro společnost znamenat. Spojit je, pomoci jim překonat těžké okamžiky po tragédii, která je postihla," uvedl komisař NHL Gary Bettman.

Hokejová terapie se Golden Knights daří. V soutěži ještě neprohráli a v domácí premiéře přehráli i díky Noskovu gólu Arizonu 5:2. "Chtěli jsme předvést skvělou show a vyhrát pro město a každého občana, kterého nějak ovlivnilo, co se stalo. A myslím, že se nám to povedlo," uvedl James Neal, který skóroval dvakrát.

Hlavním hrdinou zápasu se ale nestal, tím bylo symbolicky vyhlášeno město Las Vegas.

Je nám líto, video expirovalo.
Nosek se zapsal do historie Vegas, Golden Knights porazili Arizonu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články