Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jsme nohama na zemi, říká kouč Přerost

Edmonton - Mladí čeští hokejisté rázně odmítli na mistrovství světa hráčů do 20 let třetí účast v řadě ve skupině o udržení a po vítězství 5:2 nad Spojenými státy americkými se mohou těšit na čtvrtfinále. Z těžké skupiny s Kanadou, USA a Finskem si zajistili postup už před závěrečným duelem se Suomi a obrovskou radost z úspěchu projevovali na ledě už v době, kdy jim po obratu z 1:2 náskok v závěru utkání dával jistotu postupu do play off.

"Teď pro nás začíná turnaj, jsme ve čtvrtfinále a chceme jít dál," prohlásil trenér Miroslav Přerost, jehož tým dnes od 22:00 SEČ bude bojovat s Finskem o druhé místo ve skupině B. V případě úspěchu by narazili na jednoho z dvojice Švýcarsko, Slovensko, pokud by prohráli, čeká je Rusko, či Švédsko.  

Češi měli proti USA dobrý vstup do zápasu, ale v rozletu je zastavila vyloučení. "Před utkáním jsme si řekli, že už nebudeme faulovat, ale stále jsme v tom pokračovali. Museli jsme s tím něco udělat a začít znovu. Nemůžeme se nechat vylučovat jeden za druhým," řekl útočník Tomáš Filippi, autor dvou českých branek.

Při plném počtu hráčů dokázal český výběr nejen držet se soupeřem krok, ale i být nebezpečný v útoku. "Poučili jsme se ze zápasu s Kanadou, že nemůžeme čekat, co soupeř vymyslí, ale musíme být aktivní sami. Aktivní hra se nám nakonec vyplatila," uvedl Filippi. Hráč týmu Baie-Comeau Drakkar z QMJHL se ve 13. minutě postaral o vyrovnání, když předtím dostal Američany do vedení TJ Tynan. "Byla to situace dva na jednoho. Nevěděl jsem, jestli mám vystřelit, nebo nahrát, a udělal jsem něco mezi tím. Puk zůstal brankáři pod betonem a já jsem dorážkou dostal puk do branky," popsal svoji akci spokojený útočník.

Po dvou třetinách byl stav 2:2 a rozhodovalo se ve třetí části. Prvním klíčovým momentem bylo chycené trestné střílení, při kterém brankář Mrázek svůj tým podržel a nabudil spoluhráče k ofenzivě. "To byl zlom v zápase. Kdyby to Petr nechytil, těžko bychom se z toho dostávali. Když brankář chytí trestné střílení, dostanete se do euforie a vymáčknete ze sebe všechno," vysvětlil další hrdina zápasu Petr Holík, který byl autorem rozhodující trefy.

Krátce po trestném střílení a několika dalších šancí Američanů si trenér Přerost vzal oddechový čas. "To byl důležitý moment. Byli jsme trochu pod tlakem a potřebovali jsme srovnat hráče, uklidnit hru. Díky tomu jsme se vzpamatovali a dali se zase dohromady," líčil spokojený Přerost. Po chvíli se navíc českým juniorům povedlo dát třetí branku a prakticky rozhodnout utkání. "Po třetí brance ztratili Američané nervy a úplně se jim rozpadla hra," všiml si český kouč.

Vítězstvím nad těžkým soupeřem a jistým postupem do čtvrtfinále boj pro české hokejové naděje nekončí. "To je jen další krok, který mužstvo obrovsky nakopne a pomůže mu psychicky, ale hrajeme zápas s Finskem o druhé místo ve skupině," připomněl Přerost. "My chceme i v něm podat maximální výkon a uspět."

Na postup do semifinále čeká česká dvacítka od roku 2005, kdy získala bronz. "My jsme s Jirkou Fischerem věřili, že naše cesta je správná, a jsme rádi, že se ukázalo, že je to tak. Už loni jsme byli o správnosti naší cesty přesvědčeni a letos se nám povedlo to ještě vylepšit a přesvědčit o tom i hráče. Věříme, že ještě není konec," doufá Přerost.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články