Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jokerit neodletěl k zápasu do Minsku, fanoušci hrozili bojkotem domácích zápasů

Jokerit Helsinky neodletěl k úvodnímu zápasu sezony KHL proti Dinamu Minsk. Vedení soutěže bez dalších podrobností uvedlo, že duel se hrát nebude. Fanklub Jokeritu už předem vyhlásili, že pokud klub v Bělorusku nastoupí, budou bojkotovat domácí zápasy.

Hokejisté Jokeritu Helsinky
zdroj: ČTK autor: Edijs Palens

Podle fanouškovské skupiny by finský tým nastoupením k utkání v zemi, kterou už měsíc zmítají masové protesty a stávky, legitimizoval režim autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Fanklub Jokeritu chtěl ohlášeným bojkotem rovněž projevit solidaritu se svými kolegy z Minsku, kteří také nehodlají svůj klub podporovat. Reagovali tak na fakt, že představitelé Dinama v médiích vyslovili podporu Lukašenkovi.

Generální manažer finského klubu Jari Kurri ve středu uvedl, že se snažil domluvit s Dinamem na odložení zápasu, ale běloruský klub to odmítl.

Jokerit plánoval strávit v Minsku jen nejnutnější dobu: měl na zápas cestovat několik hodin před úvodním buly a hned po jeho skončení odletět zpět. Jak ale informovala finská média, tým na letiště nedorazil a let z Helsinek do Minsku byl zrušen.

Minsk má příští rok hostit společně s Rigou hokejové mistrovství světa. Lotyšský premiér se už vyjádřil, že si organizování šampionátu s Běloruskem nedokáže představit, na což Bělorusové reagovali prohlášením, že zvládnou MS uspořádat sami.

Mezinárodní hokejová federace IIHF uvedla, že situaci v Bělorusku sleduje, ale měnit organizátory turnaje nemá v plánu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články