Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jízda Columbusu je u konce, do historie se ale zapíše nesmazatelným písmem

Modrokabátníci se na vlně šestnácti výher v řadě pokusili v noci na pátek vyrovnat pětadvacet let starý rekord Pittsburghu Penguins. Tehdy tým nabitý hvězdami dokázal porazit soupeře v sedmnácti po sobě jdoucích utkáních. V čele s Mario Lemieuxem a Jaromírem Jágrem, řízený ze střídačky legendárním Scotty Bowmanem. Columbusu se to nepodařilo a z Washingtonu si místo bodů odvezl výprask 0:5. Navzdory tomu se jedná o výkon nevídaný, především v novodobé historii ligy.

Radost hokejistů Columbusu
zdroj: USA Today Sports autor: Russell LaBounty

Blue Jackets jsou, spolu s Minnesotou, nejmladším původním klubem NHL. V loňské sezoně byli druhým nejhorším mužstvem Východní konference a vyjma brankáře Sergeje Bobrovského postrádají v sestavě výraznější hvězdu. Zmíněný Pittsburgh před čtvrtstoletím táhl Lemieux, který zakončil ročník se 160 kanadskými body a Tučňáci se chystali zaútočit na třetí Stanley Cup v řadě. Pro zajímavost – nejproduktivnější hráč Modrokabátníků Cam Atkinson by při současné formě nasbíral bodů 84, zdaleka nejvíc v kariéře.

Columbus ve své historii dokázal vyhrát pouhé dva zápasy play-off. Kolektivním výkonem se jim ale letos podařil kousek, který ani dynastie Montrealu z konce sedmdesátých nebo Edmontonu v osmdesátých letech minulého století nedokázala.

O to je úspěch mužstva z Ohia, kde se tradičně branky domácích slaví střelbou z kanónu, impozantnější. Legendární mužstva let minulých byla většinou ta s nejzámožnějšími majiteli, ochotnými do klubu investovat obrovské sumy, ve snaze udržet ty největší hvězdy. A právě tato mužstva přepisovala dějiny a historické tabulky. Blue Jackets patří i v době platových stropů mezi ty "chudší" účastníky NHL. V pořadí rozpočtů na platy hráčů jsou v letošní sezoně na dvacátém místě z třiceti.

Šestnáct výher v řadě (z toho jen tři v prodloužení) řadí mužstvo outsiderů na druhé místo historicky nejdelších sérií, za Pittsburgh sezony 1992-93 – 17. Třetí příčka patří znovu Tučňákům roku 2013, ti se dělí s týmem New York Islanders v počátcích dynastie osmdesátých let (1982). Obě mužstva se zastavila na patnácti zářezech. Nepřekonaným již pravděpodobně zůstane rekord Philadephia Flyers. V době, kdy mohla utkání končit nerozhodně, nepoznali hokejisté města bratrské lásky hořkost porážky po 35 zápasů (25 výher, 10 remíz).

I přesto, že konec série byl dříve či později nevyhnutelný, Columbus dál zůstává příběhem minimálně začátku tohoto roku. Hokejový svět bude napjatě sledovat, jak se mladé mužstvo vyrovná s hořkou prohrou, která jim znemožnila přepsat historické statistiky nejslavnější ligy. Kouč John Tortorella musí svoje svěřence vyburcovat k soustředění na další zápasy. Vždyť do konce sezony zbývá ještě dlouhá doba.

Odstrašujícím příkladem jim může být letošní Philadelphia Jakuba Voráčka. Letci dokázali v prosinci zvítězit v deseti utkáních po sobě. Jenže z prohry v Dallasu se neoklepali, z následujících osmi klání vytěžili jen jednu výhru a pomalu se propadají zpátky ke dnu Východní konference.

Forma hokejistů Blue Jackets ale napovídá, že jejich příběh by mohl být odlišný. Stavět mohou především na fenomenální fazóně brankáře Bobrovského, který až do smutného zápasu ve Washingtonu dovedl svůj tým ke čtrnácti vítězstvím za sebou. Připomněl tak, proč v roce 2013 získal Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL.

Klub se navíc pyšní nejlepší úspěšností využití přesilovek v lize, jakkoliv se nedá očekávat, že by ji až do konce roku dokázal udržet na neskutečných 28 %. Během série navíc přestřílel soupeře 64:27 co do počtu branek. Většina ofenzivních hráčů zažívá nejlepší sezonu kariéry. Nástroje k udržení pozic tedy Columbus v rukou rozhodně má, výzva teď čeká především v hlavách a psychice hokejistů.

A právě v tomto ohledu jistě zasáhne známý bouřlivák Tortorella. "Věřím v naše mužstvo. Hrajeme poctivě." řekl klidně na tiskové konferenci po prohře s Capitals. "V kabině je dobrá nálada, mluvili jsme o tom, sezona je dlouhá – nesmíme ve vítězství doufat, musíme do zápasů nastupovat s tím, že jdeme vyhrát. A do téhle fáze jsme se dostali. Víme, dokázali jsme si, že jsme dobrý tým a jeden zápas na tom, jak smýšlíme, nic nemění."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články