Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jeřábek dvakrát rozhodoval finále MS a už myslí na olympiádu

Stockholm – Sudí Antonín Jeřábek se může pochlubit výjimečným počinem. Díky tomu, že čeští hokejisté opět nedokázali postoupit do finále mistrovství světa, mohl podruhé v řadě rozhodovat zápas o zlato. Jeden z nejlepších evropských arbitrů dostal dvakrát za sebou důvěru komise rozhodčích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a ani v jednom případě nezklamal. Hodně si této šance váží a myslí ještě výš.

Antonín Jeřábek
zdroj: Isifa/Lidové noviny autor: Tomáš Hájek

Nyní může Jeřábek doufat, že se prosadí i do nominace na olympijské hry v Soči, kde by se ale mělo představit jen pět rozhodčích z Evropy. Dalších sedm má na vrcholný turnaj příští sezony vyslat zámořská NHL. "Nebudu zastírat, že bych se tam rád podíval. Komise rozhodčích (IIHF) to bude řešit zřejmě v příštích týdnech," řekl Jeřábek.

Finálová vystoupení v Helsinkách a ve Stockholmu by mu měla pomoct. "Budu doufat. Já jsem si ale nikdy nic dopředu neplánoval, nechám se překvapit. Když to vyjde, tak budu jen rád. Konkurence je ale obrovská," uvedl Jeřábek, jenž byl na letošním MS jedním z šestnácti hlavních rozhodčích.

Do Soči by Jeřábek už mohl teoreticky letět jako profesionální rozhodčí Kontinentální ligy. Po sezoně mu totiž skončila smlouva s Českým svazem ledního hokeje a momentálně řeší svou budoucnost. A z KHL je o jeho služby údajně zájem. "Teď si pár týdnů odpočinu, protože sezona byla opravdu dlouhá, a pak se rozhodnu. Uvidíme, jestli přijde konkrétní nabídka z KHL, a pokud ano, tak to budu muset s českým svazem řešit. Teď jsem rozhodčí na volné noze," pousmál se Jeřábek. ČSLH ale o jeho služby nadále stojí a novou smlouvu mu již přislíbil.

Antonín Jeřábek:

"Už to loňské finále pro mě bylo překvapením a zopakovat to dva roky po sobě je výjimečné. Je to nesmírná čest, že se mi to podařilo."

Nejlepší rozhodčí uplynulého ročníku extraligy poukázal na to, že jeho delegace na finále je i zásluha Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), domácí komise rozhodčích i zavedení profesionálního programu pro české sudí. "Díky němu se můžu pískání věnovat naplno. Bez toho by se mi to nepodařilo," připustil.

V Helsinkách i ve Stockholmu si vyzkoušel, jaké je to řídit utkání ve vyprodaných arénách, ale i na prakticky prázdném stadionu. "Je pravda, že utkání, kde je 12 500 diváků, se píská lépe než zápas, kde bylo asi 530 fanoušků. To mi přijde až nedůstojné na mistrovství světa, člověk si připadá jako na přátelském utkání," podotkl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články