Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jekatěrinbugu se daří a Kovář je stálicí. Jsme rádi, že vůbec můžeme hrát, říká gólman

Jakub Kovář zažívá v Jekatěrinburgu zvláštní časy. Zatímco nakažených přibývá a sám český gólman za sebou už nemoc má, na ledě nyní tráví spoustu času a jeho týmu se daří. Jekatěrinburg je druhý v tabulce Východní konference KHL.

Před sezonou Kovář prodělal onemocnění covidem-19. Věří, že nemoc na něm nezanechala následky. "Doufám, že to bude stejné, jako když člověk prodělá chřipku. Vytvoří si nějaké protilátky a jede se dále," podotkl. 

"Bylo to náročné. Měl jsem dvakrát přeseklou přípravu. Trénoval jsem šest týdnů na ledě doma v Písku, pak jsem přiletěl do Ruska a byl jsem 14 dní na hotelu v karanténě. Pak jsem dvanáct dní trénoval, odchytal jsem dva přáteláky, nakazili jsme se a marodil jsem dalších dvanáct dní. A po druhém negativním testu jsem dvakrát trénoval a začaly (ligové) zápasy," uvedl Kovář.

I kvůli tomu se v prvních dvou zápasech necítil dobře. "Bylo to, jako kdybych běžel maraton s maskou, která mi nepouští tolik kyslíku, kolik potřebuju. Byl jsem příšerně zadýchaný, motala se mi hlava, bylo to fakt těžké. V lize si tím ale prošlo možná 85 procent hráčů, takže jsme se s tím museli každý poprat," řekl Kovář.

Odchovanec Písku začal v Jekatěrinburgu již sedmou sezonu a je jasnou jedničkou týmu. Stejně jako dříve v Česku odpočívá na střídačce jen minimálně. "V původním plánu letos bylo, že budu dostávat více volna. I vzhledem k tomu, že jsme marodili a příprava byla krátká kvůli karanténám a koronaviru. Ale hodně rychle se to vrátilo do kolejí, na které jsem byl zvyklý posledních deset let. Mám odchytáno třináct z patnácti zápasů," uvedl Kovář.

Na ledě zatím strávil nejvíce času ze všech brankářů v soutěži. "Jsem rád, že chytám. My jsme zatím snad nejvíce vylučovaný tým a létá nám nejvíce střel na bránu, takže práce mám dost. Občas bych uvítal i nějaký odpočinek, ale nedá se nic dělat. Na druhou stranu nám letos ubrali dva zápasy v základní části, takže je občas trošku více volna mezi zápasy. Zatím se to dá zvládat," řekl.

"Samozřejmě že u nás teď panuje spokojenost. Na druhou stranu soutěž je v naší konferenci příšerně vyrovnaná, a kdybychom prohráli dva zápasy za sebou, tak můžeme spadnout na šesté místo. Žádný přehnaný optimismus, ale samozřejmě že jsme rádi, že jsme mezi top šesti týmy, kde jsme si před sezonou říkali, že bychom chtěli být," řekl Kovář.

KHL jede dál

Zatímco v Česku se v současnosti veškerý sport kvůli koronaviru zastavil, KHL pokračuje. I když celky hrající mezinárodní ruskou soutěž měly s covidem-19 velké problémy. "Řekl bych, že teď už je to perfektní. Kromě Magnitogorsku a zahraničních týmů si všichni koronavirem prošli. Devatenáct z 23 (klubů) jsou promořené. V Ufě a Petrohradu se teď vrátili poslední nemocní hráči a teď se pojede v plných sestavách," uvedl Kovář.

Hráči, kteří nemoc prodělali, podle něj nyní koronavirus chytit ani přenášet nemohou. "Takže není důvod nehrát. Když majitelé klubů chtějí hrát, my jsme rádi, že můžeme. Představa, že bychom tady seděli zavření v bytech a čekali, až se situace zlepší, je příšerná. Podle vyhlídek se nemusí zlepšit několik let," podotkl Kovář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články