Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jeho hokejka zatím ve finále mlčí. Věřím, že to ještě přijde, hlásí Stamkos

Tampa (USA) – V NHL patří k vůbec těm nejobávanějším střelcům. Stevenu Stamkosovi však ve finále poněkud zvlhl pověstný střelný prach. I když podává výborné výkony, v sérii proti Chicagu, která je vyrovnaná 2:2 na zápasy, se ještě neprosadil. Kapitán a největší hvězda Tampy Bay však přesto věří, že jeho čas ještě přijde.

Steven Stamkos na lavičce Tampy Bay
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Shadd

Ve finálové sérii dosud vypálil na branku 11 střel. Výsledek? Nula v kolonce gólů, díky asistenci v minulém utkání číslo čtyři si připsal alespoň první finálový bod. "Špatné odrazy, štěstí... Můžete si to nazývat, jak chcete. Ale ne, nejsem nijak frustrovaný. Myslím, že to přijde, jen vydržet a překonat to. Naše hra je dobrá a snad přijdou i ty góly. Věřme, že jich pak třeba přijde i více najednou," řekl Stamkos.

Že kanadský střelec není v ideální formě, naplno ukázal závěr posledního duelu, kdy se Lightning snažili smazat jednobrankové manko a Stamkos měl dvě obrovské příležitosti. Při jedné z nich ho vychytal gólman Corey Crawford, při druhé, kdy dostal kotouč přímo před brankoviště, pálil do odkryté branky. Střídačka floridského celku už se chystala na výbuch radosti z vyrovnání, jenže puk v síti k údivu všech přítomných neskončil.

"Kdybych měl ty šance znovu, zase bych se je snažil co nejrychleji zakončit. Jejich obránce mi dal do té střely hokejku, s tím prostě moc nenaděláte," vysvětloval Stamkos, jemuž takřka jistý gól sebral s notnou dávkou štěstí obránce Brent Seabrook.

"Když dostal kotouč na hokejku, tak každý na naší střídačce vyskočil a začínal slavit," připustil obránce Tampy Matthew Carle. "Když pak vidíte, že puk neskončil v bráně, nemůžete uvěřit vlastním očím a schováte hlavu do dlaní. Bylo zřejmé, že se tam muselo stát něco nečekaného, protože on z takových pozic nemíjí," doplnil Carle.    

Svůj údiv dal najevo i kouč Blesků Jon Cooper. "Budu upřímný - nevím, jak je možné, že alespoň jedna z těch šancí neskončila gólem," prohlásil.

V myšlenkách českých fanoušků tak Stamkos možná evokuje i vzpomínky na střelecké soužení Jaromíra Jágra v dresu Bostonu při finále před dvěma lety, kdy Bruins stáli shodou okolností právě proti Chicagu. Za šest finálových bitev český velikán neskóroval ani v největších příležitostech, trefoval tyče, ale nebylo mu přáno.

S nulou na střeleckém účtu však tehdy odehrál celé play-off, Stamkos ho naopak prožívá jako na houpačce. V úvodní sedmizápasové sérii proti Detroitu se netrefil a neuspěl ani na úvod série s Montrealem, ale pak navázal sedmi góly v deseti utkáních. Momentálně čeká na trefu do černého už šest zápasů.

Přitom hraje výtečně: k sedmi gólům nastřádal 11 asistencí, neúnavně bojuje, brání, tvoří hru a nedává na sobě nijak znát, jak ho musí trápit, že neskóruje. "Nikdo neříkal, že to bude snadné. Cesta za vítězstvím ve Stanley Cupu není jednoduchá," uvedl Stamkos.

"Každý mluví o Mariánu Hossovi, jednomu z mých vůbec nejoblíbenějších hráčů. Hossa tvrdě pracuje do obrany i při hře bez puku," ocenil asistent trenéra Tampy Rick Bowness slovenského útočníka z týmu finálového soupeře. "Ale ze Stamkose je právě takový hráč. Ohromně pracovitý bez kotouče, dokončuje všechny souboje, vidíte tu velkou intenzitu, s jakou hraje," zdůraznil Bowness přínos jedničky draftu 2008.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články