Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Je tu spousta vzpomínek, pochvaluje si Kovář návrat do Plzně

Plzeň – Pro útočníka Jana Kováře to bude výjimečný zápas. Duel české reprezentace proti Švédsku v rámci turnaje Karjala se ve čtvrtek bude hrát v Plzni, kde šestadvacetiletý lídr mužstva strávil od mládežnických let osm sezon a před odchodem do Magnitogorsku v roce 2013 získal titul. Podle dohody s trenérem Josefem Jandačem do Finska už s týmem cestovat zřejmě nebude, i když se to může ještě změnit.

Sport
zdroj: ČT4

"Vždycky jsem si říkal, že už by zápas mohl v Plzni být. Točilo se to na hodně stadionech a přál jsem si, aby to bylo tady," řekl Kovář. "Když sem na zimák přijdu, tak je tu ohromná spousta vzpomínek. Přišel jsem sem v patnácti a byl tu osm let. Bylo to krásné," prohlásil odchovanec Písku.

Podle něj ještě není úplně jasné, zda s týmem do Finska nakonec nepojede. "Nějací kluci jsou zranění, na něčem jsme byli domluvení, ale uvidíme. Já sám bych se tomu nebránil," podotkl.

S 84 zápasy a čtyřmi starty na světových šampionátech má v kádru suverénně nejvíce zkušeností a počítá s rolí lídra týmu, v němž je osm nováčků. "Už jezdím nějaký rok, ale noví kluci nebudou mít problém. My když jsme přijeli, tak tady byla velká jména a kluci nám pomohli. My jsme se na ně dívali a šli nám příkladem. Teď musíme jít my taky," prohlásil.

Snadné rekordy v KHL

Kovář se tradičně pohybuje mezi lídry kanadského bodování KHL a s 28 body za 14 branek a stejný počet asistencí z 26 utkání mu patří čtvrté místo. Obhájci Gagarinova poháru se také daří a je s 56 body čtvrtým nejlepším týmem sezony.

Jeho série skončila 19. října na ledě Vladivostoku. "Dva zápasy jsme jim nedali gól, tak jsem věděl, že to asi bude ten nejtěžší zápas to překonat," prohlásil Kovář, který se o rekordy moc nestará. "Spíš se to psalo v Česku, v Rusku se to neřešilo. Je to nová soutěž, ty rekordy se tam dělají hrozně lehce."

Osobně může útočit na svá osobní maxima 68 kanadských bodů z prvních dvou sezon v KHL. "Kdybych takhle pokračoval, tak jo. Ale kdyby Jarda Jágr takhle pokračoval loni po prvním zápase, tak udělá asi 270 bodů," usmíval se Kovář, který od svého příchodu hraje ve hvězdné formaci s Danisem Zaripovem a Sergejem Mozjakinem.

"Prostor máme velký, i když se to trošku snížilo. Před dvěma roky jsme byli ještě víc vytěžovaní. Ale je to jen dobře. Jsme rádi, že máme důvěru trenérů a snažíme se to vracet," uvedl Kovář. "Mozjakin je neskutečný hráč, s ním se hraje hodně dobře. Když mu člověk nahraje do šance, tak je to z velkého procenta gól. To se ty body sbírají lehce. Je to určitě nejlepší hráč mimo NHL a i tam by patřil k nejlepším."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články