Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Je to takový malý zázrak, říká Francouz ke své pozici před MS

Kouvola (Finsko) - Loni se hokejový brankář Pavel Francouz po zisku titulu s Litvínovem mezi trojici gólmanů na domácí mistrovství světa v Praze nedostal, letos může být po sezoně v Čeljabinsku poznamenané zraněním na šampionátu v Rusku jedničkou. O té se rozhodne právě mezi pětadvacetiletým plzeňským odchovancem a Dominikem Furchem z Omsku, kamarády z mládežnických reprezentací už od patnácti let.

"Je to takový malý hokejový zázrak, protože ta sezona byla rozporuplná, ale přiznám se, že jsem tomu pořád věřil. Když bylo nejhůř, tak jsem pořád makal a někdy se to tak vyvrbí," řekl Francouz k obratu v sezoně, ve které stihl v premiérovém ročníku v KHL kvůli zranění kotníku jen 18 utkání.

Z gólmanů z NHL nedostal povolení od klubu po zdravotní prohlídce Ondřej Pavelec z Winnipegu, po vyřazení Detroitu v 1. kole play-off byla potvrzena i absence Petra Mrázka, který nemá kontrakt na další sezonu. Nereálná je pravděpodobně po zranění i účast Michala Neuvirtha z Philadelphie, kterou ještě vychytanou výhrou ve čtvrtém zápase udržel ve hře v sérii s Washingtonem.

Pro zranění se omluvil také Jakub Štěpánek z Bernu, a když se rozhodl místo šampionátu být nablízku těhotné manželce Jakub Kovář z Jekatěrinburgu, zůstali kouči Vladimíru Vůjtkovi jen dva kandidáti na post prvního brankáře. "Nemáme žádné indicie, ale myslím, že do toho začátku šampionátu je ještě pořád dost času," nezabývá se Francouz tím, zda začne chytat na startu turnaje v Moskvě on či Furch. Podle účastníka světových šampionátů v letech 2013 a 2014 se do branky pravděpodobně dostanou oba.

"Ten turnaj je tak dlouhý, že pro jednoho gólmana to není úplně nejlepší, aby to odchytal celé," myslí si Francouz, který se v roce 2013 ve Stockholmu z pozice trojky dostal ve dvou duelech krátce do branky. S Furchem se navzájem podporují a drží spolu. "My na to nahlížíme pořád stejně, i když už jsme tady jenom dva z té trojice, ve které jsme začínali kemp. Samozřejmě nás mrzí, že už tady Kuba Kovář není s námi, ale ty životní situace jsou někdy takové. Nezbývá než se semknout spolu ještě víc. Přišel Matěj Machovský, kterého taky dobře známe, takže ta parta je pořád dobrá a my budeme pracovat, jak nejlíp umíme," řekl Francouz.

S Furchem se potkávají v reprezentačních výběrech dlouhá léta. "Máme toho za sebou oba společně hodně. Poprvé jsme se potkali v patnácti letech na širším výběru šestnáctek a od té doby jsme spolu šli všemi těmi kategoriemi až teď do áčka. Zrovna jsme se o tom bavili, že je to docela hezké, že jsme spolu chytali už v šestnáctkách a postupně jsme se dostali spolu až sem," podotkl Francouz.

Moc nechybělo a měli ještě do party dalšího kamaráda už z mládežnických kategorií. "Byl tam s námi ještě Kuba Sedláček a v téhle trojičce jsme vlastně byli celou tu mládež," připojil Francouz. Gólman Rigy také před téměř pěti týdny začal s reprezentací přípravu ve Velkých Popovicích, ale po druhém týdnu tým opustil a zůstalo jen trio gólmanů. "Kdyby tu byl i on, bylo by to docela zajímavé," usmíval se Francouz. V této sezoně odchytal v reprezentaci tři zápasy a všechny vítězně. V prosinci na Channel One Cupu chytal proti Švédsku (3:1), v uplynulých dvou týdnech v Ústí nad Labem proti Německu (7:2) a v Bielu proti Švýcarsku (2:1 v prodl.).

V sobotu v Kouvole nastoupí proti Finsku a rád by týmu pomohl k dalšímu úspěchu podobně jako Furch ve čtvrtek v Oulu (3:2). "Myslím, že to bude úplně ten stejný zápas. Čekám od toho podobný hokej, protože ti Finové na nějaké velké změny nejsou a my se tak nějak budeme snažit hrát to samé, protože se nám to vyplatilo," uvedl Francouz. Z lavičky vypozoroval, že si mezi jinými bude muset dávat pozor na souhru tria Sebastian Aho, Markus Granlund a Mika Pyörälä. "Oni si to krásně dávají v třetině a jsou všichni silní na puku, takže v tom ohledu je to určitě těžké. Když se dostanou do nějakého tlaku, tak se jim ten puk těžko odebírá," dodal Francouz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články