Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Je to o každodenní práci, ne geniálním systému, říká finalista Pešán

Liberecký tým je znovu ve finále play-off, brněnskou Kometu porazil v šesti zápasech. Kouč Liberce Filip Pešán platí za taktického stratéga, sám však říká, že žádný geniální systém nemá. Úspěch podle něj závisí na drobné každodenní práci.

Filip Pešán
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Je to o každodenní práci. Není to o tom, že máme nějaký geniální systém, který jsem vymyslel a teď jsem nesmrtelný. Je to o tom, jak hráči systém plní. Jsou to malé souboje a malé věci, které musí hráči uhrát. Jsem rád, že je uhráváme na tu stranu, kam potřebujeme," řekl Pešán.

Váží si toho, že jeho tým vyřadil suveréna play-off z minulých dvou let Kometu, které Bílí Tygři předloni ve finále podlehli 0:4 na zápasy. "Kometa je v tomhle zrádná, nepotřebuje válcovat soupeře, ale soupeře poráží, což je velký rozdíl. Jsme rádi, že jsme ji vyřadili," uvedl liberecký kouč.

Ve vyrovnané sérii byl neustále v napětí. "Byly to těžké zápasy, které byly prakticky pokaždé o gól a člověk nemohl vypnout ani na minutu. Byla to další velká škola," podotkl jednačtyřicetiletý kouč.

Přestože Kometa dělala v klíčových momentech viditelnější chyby, jako například Martin Erat ve čtvrtém utkání a Michal Gulaši v šestém duelu, chyby byly podle Pešána na obou stranách. "Já myslím, že jsme jich taky spoustu udělali a bylo to o tom, kdo chyby potrestá. Byli jsme trpělivým tým, ale zároveň byli aktivní, četli jsme hru a trestali jsme soupeřovy chyby," uvedl Pešán.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 6. semifinále play-off Brno - Liberec

V základní části měl Liberec lídra v Marku Kvapilovi, v play-off se prosazují více i ostatní hráči. "Takový je náš tým, pracujeme jeden za druhého. I když má Marek méně icetimu, série byla hodně těžká, soupeř si ho víc všímal a nasazoval jsem víc jiné hráče, on zůstal pozitivní a podporoval hráče. To je ukázka, že jeden hráč stojí za druhým," prohlásil Pešán.

V obraně zase matadoři jako Martin Ševc a Ladislav Šmíd pomáhají méně zkušeným zadákům. "Ševc, Šmíd, Derner i Kolmann trávili na ledě spoustu času a hrozně moc pomáhají klukům, aby mladí měli klid na hokejkách při střídáních. Jsou dobře potrénovaní, mají fyzičku a starší kluci chtějí hrát. Kdykoliv nemůžou, zaskočí je kluci mladších ročníků, kteří získávají obrovské zkušenosti," uvedl Pešán.

Ocenil také brankáře Romana Willa. "Je to člověk, který po těžkých zápasech i prohrách přijde druhý den do kabiny s úsměvem. To nabíjí celý tým pozitivní energií, že další zápas zvládneme. Pro mě velikán mezi gólmany," chválil Pešán.

Soupeře pozná Liberec v pondělí, kdy se hraje rozhodující sedmé semifinále Třince s Plzní. "Sledoval jsem tu sérii, ale pasivně. Zajímal mě zápas s Kometou a každý další," uvedl kouč. Po krátkém volnu se tým začne na finále chystat v pondělí, dva dny volna navíc nevidí jako nějakou klíčovou výhodu.

"Tahle série nám vzala strašně sil stejně jako Kometě. V podstatě je to tak i ve druhém semifinále. Je to závěr sezony, kdy hráči jedou na vůli, nevidím to jako velký rozdílový bod. Jsem rád, že soupeři hrají sedm zápasů, a jsem rád, že my je nehrajeme," dodal Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články