Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Je to nezapomenutelný zážitek, shodly se Šenková s Velinskou po stříbrném turnaji

Z mistrovství světa do osmnácti let se vrátily s nečekaným stříbrem. České hokejistky porazily ve čtvrtfinále Švédky, v semifinále dokonale zaskočily Kanaďanky, a přestože v souboji o zlato podlehly Američankám, dosáhly na historický úspěch v této kategorii. Vylepšily totiž dosavadní bilanci dvou bronzů z let 2008 a 2014.

České hokejistky do 18 let se stříbrnými medailemi
zdroj: Twitter/X Hokejový nároďák žen

Smutek a zklamání pomalu ustupuje a čím dál víc se dostává na povrch radost z úspěchu. Reprezentantky stále vstřebávají finálovou porážku, ale stříbro už začínají doceňovat. Pomohl jim k tomu také početný zástup příznivců na pražském letišti, kam je po návratu z turnaje přišli přivítat rodinní příslušníci a fanoušci.

"Bylo to neskutečné. Čekalo nás hodně fanoušků a rodičů a moc jsme si to užili," řekla k návratu do Česka nejlepší brankářka turnaje Aneta Šenková. "Smutek to je, ale je to obrovský úspěch. Jsme trochu zklamaní z prohry, protože nějaké šance jsme měli a věřili jsme v to. Holky jsme pořád nabádali, abychom šli za naším cílem, který jsme měli nastavený. Bohužel to nevyšlo, ale je to obrovský úspěch pro ženský hokej," uvedl asistent hlavního trenéra Dušana Andrašovského Martin Pouska.

Dorostenky tak druhým místem vylepšily také nedávné úspěchy ženského A-týmu, který byl na mistrovství světa dospělých dvakrát bronzový v letech 2022 a 2023. A moc nechybělo a místo stříbra mohlo být i zlato. "Ve druhé třetině, jak jsme daly gól do kabiny, už jsme cítily, že to obrátíme a vyhrajeme. Ale bohužel to dopadlo, jak to dopadlo," hodnotila finále Šenková.

Češky se dostaly na kontakt po snížení kapitánky Adély Šapovalivové na 1:2, vyrovnat se jim však poté už nepodařilo a nakonec prohrály 1:5. "Myslím, že to bylo velké nakopnutí. Ale už tam byla vidět i únava, protože to bylo celkově náročné," doplnila obránkyně Lucie Velinská.

Ženskému hokeji se věnoval Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

V dalším vývoji bude zajímavé, jak se hráčky postupně zabudují právě do dospělé kategorie. Šapovalivová, která se stala nejlepší útočnicí turnaje, je s Terezou Plosovou už pevnou součástí áčka, ostatní je tak mohou následovat.

První útok ve složení Plosová, Anežka Čabelová a Šapovalivová dostal na šampionátu v zápasech víc prostoru než ostatní útočné formace, ale na chemii v týmu to vliv nemělo. "Všechno bylo v pohodě. Holky byly nastavené hlavou, srdcem pro to, pro co jsme tam přijeli. Díky tomu to tak dopadlo. Vůbec žádný problém tam nebyl. I ty, které nehrály, když se to stahovalo, povzbuzovaly a šlapalo to na plné obrátky pořád," prohlásil Pouska.

Přes finálovou porážku s Američankami si české hokejistky mohou cenit také historicky první výhry nad Kanaďankami, navíc v semifinále světového šampionátu. "Je to nezapomenutelný zážitek, bylo to poprvé v životě a byla to strašná euforie. Bohužel nám to nevyšlo ve finále, ale na tohle se bude těžko zapomínat," uvedla Velinská.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články