Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Je na čase dát stranou předsudky a dát hokejistkám profesionální podmínky, věří manažerka reprezentace

Svoji kvalitu potvrdily po historické účasti na olympiádě v Pekingu dvěma bronzovými medailemi z posledních mistrovství světa. Pokrok ženského hokejového výběru podtrhl i triumf na letošním druhém turnaji Euro Hockey Tour. Výborné výsledky by si podle manažerky reprezentace hokejistek Terezy Sadilové však zasloužily i zlepšení přístupu svazu k hráčkám.

Manažerka českých hokejistek Tereza Sadilová s bronzem z MS
zdroj: Česká hokejová reprezentace žen/Facebook

Rozdílné vnímání ženského hokeje v českém prostředí si Sadilová uvědomila i díky roční pracovní zkušenosti v národní hokejové federaci Kanady.

"Bylo to tam naprosto jasně daný, zlatý standard pro muže, ženy i parahokejisty. Vůbec se neřešilo, jestli je to hokejistka anebo hokejista. Lidi si za tím šli cílevědomě a holkám dávali kredit, který si zasloužily. Po roce jsem se vrátila do Česka a byla jsem v šoku," přiznala.

Postupem času a hlavně díky zdařilým výsledkům českých hokejistek na mezinárodní úrovni se podmínky pro reprezentantky na ledě i mimo něj čím dál více zlepšují.

"Holky jsou osobnosti a neuvěřitelně odhodlané. Dávají do toho od dětství všechno a překonaly plno překážek v jejich kariéře. Je čas dát stranou předsudky a dát jim profesionální podmínky, což jsou samozřejmě i finance," upozornila Sadilová, jež se kolem ženské reprezentace pohybuje od roku 2018 a ve své funkci manažerky působí druhým rokem.

Je nám líto, video expirovalo.
Manažerka reprezentace Sadilová o pozici ženského hokeje v českém prostředí

Na úspěchu českých hokejistek se výrazně podepsal i bývalý trenér reprezentace Tomáš Pacina, jehož od loňského roku vystřídala Kanaďanka Carla MacLeodová. A právě od ní si Sadilová slibuje stabilitu, neboť s reprezentací prodloužila smlouvu až do roku 2026.

"Pacina tým neskutečně posunul a dostal na jinou úroveň. Bylo težké najít někoho, kdo by tomu obětoval také všechno a zároveň tým posunul i trošku jiným směrem. Carla se ukázala jako výborná volba. V týmu to šlape a je super, že se můžeme soustředit čistě na sport," přiznala směrem k ambicím na olympiádě i domácímu světovému šampionátu v roce 2025.

Zlepšení propagace ženského hokeje a fungující chemii v týmu potvrdila i brankářka Klára Peslerová působící ve švédské lize. "Švédsko se podobá Hockey Canada, neberou se výjimky, jestli je to holka nebo kluk. Koukají na nás stejně, jsme propagované v televizi i na internetu. Příchodem Kláry se to posunulo i u nás a jsme více vidět," řekla. 

"Trenérka přinesla jinačí šmrnc do hokeje a od té doby padají góly a jdeme jenom dopředu. Sešly jsme se skvělá parta a všechno funguje. Doufám, že se nám podaří do Česka přivézt lepší než bronzovou medaili," dodala sedmadvacetiletá reprezentantka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články