Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jaškin v NHL moc nehrál, o to víc se těší na MS: Zlosti a odhodlání mám v sobě dost

Na mistrovství světa v Dánsku byl loni druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. I letos se  Dmitrij Jaškin těší, že si vybojuje místo v české hokejové reprezentaci a spraví si chuť po sezoně ve Washingtonu, za který sehrál jen 37 zápasů. Od poloviny února se šestadvacetiletý ruský rodák dostal z tribuny do hry jen pro jeden zápas NHL. 

Dmitrij Jaškin
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

"Washington měl docela nabitý tým, bylo těžké se tam prosadit, takže jsem moc nehrál. Ale myslím, že to nemá cenu řešit. Hrozně jsem se sem těšil a doufám, že to vyjde, dostanu se do týmu a užiju si to stejně jako loni," řekl Jaškin novinářům poté, co se v Brně zapojil do přípravy národního mužstva.

S tím, že Jaškin bude po hokeji hodně hladový, počítal generální manažer reprezentace Petr Nedvěd, který věřil, že naváže na loňské mistrovství, při němž v osmi zápasech nasbíral sedm bodů za čtyři branky a tři asistence. "Nabrusleno už mám za poslední tři měsíce hodně, té zlosti a odhodlání mám v sobě dost. Tak přesně sedí, co řekl," podotkl Jaškin.

Jaškin přišel do Washingtonu na začátku října poté, co jej St. Louis zařadilo na listinu volných hráčů. "Už jsem chtěl ze St. Louis odejít. Minulý rok jsem jim to řekl a povedlo se to," uvedl Jaškin. Přestože v Capitals hrál málo, angažmá v klubu, který obhajuje triumf ve Stanley Cupu, nelituje. "Kdo by nechtěl hrát ve Washingtonu... Bylo to super. I když sezona nebyla bůh ví jaká, tak jsem si to stejně užil."

Od 17. února nastoupil jen jednou, 6. dubna proti Islanders. Důvod mu trenér Todd Reirden neřekl. "Rozebírali jsme to trochu, ale nějakou přesnou odpověď jsem nedostal," uvedl Jaškin. "Bylo to docela těžké. Ale je to za mnou."

Věřil, že po zranění T.J. Oshieho, který si ve čtvrtém utkání série s Carolinou zlomil klíční kost, dostane šanci. "Doufal jsem, že by mě tam trenér mohl dát, ale rozhodl se jinak. S tím už nic nenadělám," konstatoval.

V těžkých chvílích mu pomohla rodina i spoluhráči. "Parta je tam super a všichni kluci se snaží nějak pomoct, i když asi pro to moc udělat nemůžu, ale stejně se snaží a o to je to lehčí," řekl syn bývalého vsetínského obránce Alexeje Jaškina, který získal v extralize šest mistrovských titulů.

Ve Washingtonu měl dvě party krajanů - s Čechy Michalem Kempným a Jakubem Vránou a s Rusy Dmitrijem Orlovem, Jevgenijem Kuzněcovem i slavným Alexandrem Ovečkinem. "Bylo to tam super, jsou tam dva Češi a tři Rusové. Ještě lepší by bylo, kdybych hrál trošku víc, ale všechno se ještě může změnit," podotkl.

S ruskými hráči z Capitals se znal už před příchodem do Washingtonu, takže je nijak nepřekvapilo, že rodilý Rus hraje za český národní tým. "I s Ovečkinem jsme se trošku bavili i předtím, než jsem tam hrál, takže kluci vědí, o co jde, a myslím, že teď je i taková trošku větší rivalita mezi námi, když hrajeme za jiné reprezentace. I o to víc se na to těším, když je máme ve skupině," prohlásil Jaškin.

Budoucností se zatím nezabývá – to nechává až po šampionátu. Končí mu roční kontrakt na 1,1 milionu dolarů a jako na chráněného volného hráče na něj budou dál mít práva Capitals. "Doufám, že se povede mistrovství, a pak to budeme řešit," dodal Jaškin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články