Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jandač: Za finále jsem hrozně rád, ale nijak extra to neprožívám

Praha - První velké finále na pozici hlavního kouče čeká Josefa Jandače. S hokejisty Sparty vyzve suveréna sezony Liberec v bitvě o mistrovský titul. Právě pod Ještědem dosáhl sedmačtyřicetiletý kouč prvního většího trenérského úspěchu v tuzemsku, když s ním v roce 2002 dokázal postoupit mezi elitu. Na působení v severočeském klubu rád vzpomíná dodnes, ale sezonu snů touží bývalému zaměstnavateli překazit a dobýt titul se Spartou.

Josef Jandač
zdroj: ČTK/Glück Dalibor

"Co se týká finále - je to pro mě premiérová účast a jsem za to hrozně rád, ale zase to nijak extra neprožívám. Snažím se soustředit a koncentrovat. Nemyslím, že bych dělal něco extra jiného v minulých letech. Jsou to pak ale ty detaily a drobnosti, jež třeba k tomu kýženému výsledku v minulých sezonách chyběly," řekl Jandač. Během kariéry podstoupil se svými celky již šest neúspěšných semifinálových pokusů. Pomoci mu ale mohou zkušenosti, které nasbíral v prvoligových finále nejen s Libercem, ale také s Českými Budějovicemi.

Prožil navíc boj o zlato - byť jako asistent - rovněž na mistrovství světa v Německu 2010, kde se stal světovým šampionem. "Sám zkušenosti nějaké mám, ale není to jen o mně. Bude hodně záležet na hráčích a na tom, jak dokážou udržet herní disciplínu. To ovlivňuje každou sérii play-off," zdůraznil Jandač. Tvrdí, že ve Spartě, do níž přišel v roce 2011, se změnil. "Jsem určitě celkově klidnější. Nebo si to tedy alespoň myslím," smál se Jandač.

Nespatřuje žádnou výhodu v tom, že pozornost veřejnosti je upřena o něco více k soupeři a sparťané by tak mohli být teoreticky uvolněnější. Většinou tomu v minulosti bývalo naopak. "Nemyslím si, že ten tlak by byl pryč. Že by to z nás spadlo proto, že jsme postoupili do finále...? To ne. Ve Spartě jsou cíle vždycky nejvyšší. A my chceme pořád to finále vyhrát. Všichni jsou určitě rádi, že jsou ve finále, ale vítěz je pak jenom jeden. A ten druhý bude ohromně zklamaný," uvedl Jandač.

Z týmu cítí zdravé natěšení, které přitom ještě nepřerostlo v přemotivovanost. "Myslím, že v tomto ohledu jsme to měli načasované tak akorát. S Plzní jsme to měli na šest zápasů, dali jsme dva dny volna, pak krásně tři dny potrénovali. Nemyslím si, že by to měla být ale nějaká naše výhoda, že Liberec čeká delší dobu na zápasy," uvedl Jandač. 

Dobře vnímal špatné období, jež mají Bílí Tygři za sebou. "Spousta lidí tam zůstala a já jim moc přeju, že se ta sezona povedla. Petr Syrovátko pro klub udělal hrozně moc. Investoval do toho spoustu energie, času i peněz, ale vím, že byl poslední dobou už trochu bez šťávy a moc ho to nebavilo, když se pohybovali tak dole. Ale mužstvo dobře a vhodně doplňovali a otočilo se to. Stejně jako ve Spartě ten papiňák bublal, až to letos bouchlo," přemítal Jandač.

Nemyslím si, že to je o nějakém souboji trenérů, řekl Jandač

Mezi jeho svěřence patřil během angažmá v Liberci i současný kouč soupeře Filip Pešán. Velmi dobře se tak oba znají. "Nemyslím si ale, že to je o nějakém souboji trenérů. Známe se dobře a byli jsme v kontaktu i pak, kdy už působil jako trenér. Je to poctivý kluk, jenž měl začátek velmi nepříjemný - hlavně v Liberci. Je určitě dobře, čím si tam prošel a že se to zase otočilo na jeho stranu. Pro jeho vývoj je rozhodně lepší si projít nejdříve tím marastem a pak zavřít pusu pochybovačům a škarohlídům. Sezona se mu povedla, přeju mu to, ale věřím, že ten závěr bude pro něho kyselej. Na našem vztahu se tím nic nezmění," prohlásil Jandač s úsměvem.

Filip Pešán
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Filip Pešán se během své trenérské kariéry probojoval s Tygry do finále poprvé. Podle libereckého kouče je spravedlivé, že finálovými soupeři budou právě Sparta a Liberec. "Asi bych to po průběhu sezony nazval spravedlivým finále. Po tom, jak základní část vypadala, si asi Sparta i my zasluhujeme podívat se do finále. Souhlasím s tím, že oba týmy měly extrémně dobrou sezonu, proto doufám, že uvidíme extrémně dobré finále," uvedl Pešán.

Pokud by Sparta získala extraligový titul, pro Jandače by to znamenalo, že kapitolu svého působení ve Spartě uzavře před odchodem k národnímu týmu nejlépe, jak je jen možné. "Po těch letech změn a obměn týmu máme charakterově super mužstvo s výbornými hokejovými parametry a základní kostrou, které je z větší části postavené i na další sezonu. Sparta šla krok za krokem výše a věřím, že si teď nastavenou laťku udrží," řekl Jandač. Pomyslné žezlo bude předávat svému dobrému kamarádovi Jiřímu Kalousovi. "Hlavně, aby to dobře dopadlo. 'Kála' ať si tady pak dělá, co chce," uzavřel Jandač s úsměvem.


Zdroj
ČTK, hcbilitygriliberec.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články