Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jandač vzal na Karjalu trojici nováčků, do reprezentace se vrací Šmíd či Klepiš

Hned trojice nováčků se vlezla do nominace české reprezentace na turnaj Karjaly. Kouč Josef Jandač do národního týmu premiérově vzal brankáře Marka Mazance ze Slovanu Bratislava, obránce Michala Moravčíka z Plzně a útočníka Andreje Nestrašila z Nižněkamsku. Zmíněné trio může naskočit v duelech ve švédském Örebro a v Helsinkách na první akci série Euro Hockey Tour v olympijské sezoně. Přímé přenosy z turnaje sledujte na ČT sport a na webu ctsport.cz.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Máme dva turnaje před olympiádou a chtěli jsme pozvat kluky, jimž se daří a mají šanci na účast v Pchjongčchangu. Moc nováčků v kádru není, sázím trošku na zkušenost a beru hráče, kteří mají něco odehráno," řekl Jandač.

"Jak jsem očekával, olympiáda je lákadlem pro všechny hráče. V minulosti jsem dával prostor novým a novým hráčům. Tentokrát jsem to pojal trochu jinak a pozval jsem hráče, kteří mají šanci si zahrát na olympiádě. Zcela to nevylučuji, ale na olympiádě se nejspíš neobjeví hráč, který by nezasáhl alespoň do jednoho z nadcházejících turnajů EHT," doplnil osmačtyřicetiletý kouč.

Poprvé od února 2014 se vrací do národního týmu Ladislav Šmíd, který naposledy startoval na olympijských hrách v Soči. Jednatřicetiletý zadák, který vynechal celou minulou sezonu kvůli potížím s krkem, se v létě vrátil z Calgary do Liberce.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci hokejistů na Karjalu jsou tři nováčci, vrací se Šmíd či Klepiš

Po třech letech se může představit také bek Vladimír Roth z Třince, jenž oblékl dres české reprezentace naposledy v listopadu 2014 právě na Karjale. Poprvé od května 2015 je v nominaci útočník Jakub Klepiš z Mladé Boleslavi. Mistr světa z roku 2010 reprezentoval naposledy na domácím světovém šampionátu v Praze.

"Šmíd s Klepišem mě přesvědčili svou výkonností. Láďa Šmíd je zkušený bek, který se po nějaké pauze z důvodu zranění vrátil. V Liberci podává velmi stabilní výkony, i když hraje v týmu, jemuž se momentálně nedaří. Je hodně vytěžovaný a myslím, že jsem ho viděl dostatečně na to, abych věděl, na čem jsem, a pozval ho. Uvidíme, jak se bude prezentovat na mezinárodní scéně, kde je hokej zase o něco rychlejší a tvrdší," vysvětlil Jandač.

To samé se týká Klepiše. "V Boleslavi patří momentálně k nejlepším hráčům a cítí se dobře. S oběma hráči jsem mluvil a nadhodil jsem jim takovou tu výzvu, zda by se chtěli porvat o olympiádu. Ale s tím, že nikomu nic neslibuju," upozornil Jandač. "Je to pro oba ty kluky nějaký návrat, oba mají zkušenosti, tak dostanou prostor a šanci, aby se znovu ukázali v reprezentačním dresu a řekli si případně o nominaci na olympijské hry," dodal Jandač.

Roth je ve výběru i přes menší poranění kolena. "Má teď dvoudenní klid, ale myslí, že by se mohl dát do pořádku. Není to tak vážné, abychom jeho nominaci zrušili. Už ode mě dostává prostor v nominaci poněkolikáté, ale vždy mu to zkomplikuje nějaké zranění. Sám by hrozně rád jel a jsme spolu domluvení, že budeme ve spojení. Je varianta i ta, že nastoupí až v pátek. Má dobrou výkonnost, výbornou formu a sám bych ho moc rád viděl," vysvětlil Jandač, proč nenahradil Rotha jiným zadákem.

V kádru je celkem 13 krajánků z Kontinentální ligy včetně centra Jana Kováře z Magnitogorsku, kterému chybí jediný zápas k dovršení stovky startů za národní tým. Po jednom hráči pozval Jandač z Finska a Švýcarska a deset si vybral z domácí extraligy.

Před druhou akcí v sezoně se český tým sejde v pondělí 6. listopadu ve 14:00 v pražské Tipsport Areně. V Praze se bude připravovat ještě v úterý dopoledne a následně se přesune do Örebro.

Tam ve středu v 18:00 nastoupí proti Švédsku. Po přesunu do Helsinek v pátek od 14:00 změří síly se Švýcarskem a v neděli od 12:30 s Ruskem. Turnaj je netradičně rozšířený na šest účastníků o Švýcarsko a Kanadu, s kterou stejně jako s Finskem Češi hrát nebudou.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala v Örebro a Helsinkách (8-12. listopadu):

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Marek Mazanec (Slovan Bratislava/KHL).

Obránci: Michal Moravčík (Plzeň), David Němeček (Mladá Boleslav), Vladimír Roth (Třinec), Ladislav Šmíd (Liberec), Tomáš Kundrátek (Nižnij Novgorod/KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL), Jakub Nakládal (Jaroslavl/KHL), Libor Šulák (Pelicans Lahti/Fin.), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL).

Útočníci: Milan Gulaš, Dominik Kubalík (oba Plzeň), Robin Hanzl, Andrej Nestrašil (oba Nižněkamsk/KHL), Jakub Klepiš (Mladá Boleslav), Jakub Lev (Vítkovice), Martin Zaťovič (Kometa Brno), Michal Birner (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Roman Horák (Podolsk/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Michal Řepík (Slovan Bratislava/KHL), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články