Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jandač povolal dodatečně další hráče, reprezentaci doplní čtyři nováčci

Praha – Do hokejové reprezentace byli na Channel One Cup dodatečně nominováni Rudolf Červený a Martin Pláněk a čtyři nováčci Tomáš Dvořák, Lukáš Lhoták, Robert Říčka a David Tomášek. Na druhém turnaji Euro Hockey Tour v Moskvě a Helsinkách tento týden nahradí obránce Radima Šimka, Vladimíra Rotha a útočníky Michala Bulíře, Petra Holíka, Tomáše Hyku a Radana Lence, kteří se omluvili ze zdravotních důvodů.

Josef Jandač na střídačce českého týmu
zdroj: AP autor: Dmitri Lovetsky

Karlovarský obránce Dvořák stejně jako útočníci Říčka ze Zlína, Tomášek z Pardubic a Lhoták ze švýcarského klubu Ambri Piotta dosud v reprezentaci nehráli. Hradecký útočník Červený má za sebou dva zápasy za národní tým z letošního dubna, jeho klubový spoluhráč Pláněk má na kontě již deset startů.

"Má předpoklady, fyzické parametry, hraje poměrně stabilně. Myslím si, že by z něj mohl vyrůst velice dobrý a kvalitní obránce defenzivního charakteru," vyjádřil se Jandač k Dvořákovi.

Říčka se blýskl v neděli svým prvním hattrickem v extralize, když rozhodl o vítězství Zlína nad Vítkovicemi 4:3 po samostatných nájezdech. Střeleckou formu prokázal i Lhoták, který dal ve švýcarské lize dva góly.

V týmu se potká s dalším krajánkem ze Švýcarska, útočníkem Davosu Robertem Kousalem. Vydařenou sezonu zažívá i Tomášek, jenž se s deseti góly dělí o pozici nejlepšího střelce Pardubic.

Pět ze šesti omluvených hráčů v neděli nastoupilo do 29. extraligového kola, což kouč Jandač kritizoval v rozhovoru pro deník Sport. "Situaci jsme sondovali dopředu a každý je jiný případ. To je rozhodnutí hráčů, kluby je platí. My s tím nic neuděláme, ačkoliv nám to samozřejmě vadí," uvedl Jandač.

Josef Jandač: "To já neovlivním, je to věcí klubů a hráčů, kteří za klub nastupují... Já ale nevedu žádnou válku s žádným klubem. Hráč se omluví a já vezmu jiného, beru to tak, jak to je."

Mimo hru zůstal jen Hyka, Holík odstoupil ze hry po první třetině. Šimek ale proti Spartě strávil na ledě téměř 30 minut a byl druhým nejvytíženějším hráčem utkání. Celý zápas za Liberec odehrál i Bulíř a v sestavě Mladé Boleslavi nechyběl Lenc. Roth se zranil v nedělním utkání Třince v Litvínově a stejně jako před listopadovým turnajem Karjala přišel o možnost vrátit se po dvou letech do reprezentace.

Čeští hokejisté, kteří budou na Channel One Cupu obhajovat loňské vítězství, mají v pondělí odpoledne sraz v Praze. Do turnaje vstoupí svěřenci Josefa Jandače ve čtvrtek v Helsinkách zápasem proti Finsku, o den později budou v Moskvě hrát proti Rusku a v neděli se utkají se Švédskem.

Aktuální složení týmu:

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Dominik Furch (Omsk/KHL), pouze pro přípravu Roman Will (Liberec).

Obránci: Ondřej Vitásek (Liberec), Jan Rutta (Chomutov), Vladimír Roth (Třinec), Tomáš Pavelka (Litvínov), Tomáš Dvořák (Karlovy Vary), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Adam Polášek (Novosibirsk/KHL), Michal Jordán (Kazaň/KHL).

Útočníci: David Kämpf (Chomutov), Dominik Kubalík (Plzeň), Radan Lenc (Mladá Boleslav), Robin Hanzl (Litvínov), Rudolf Červený (Hradec Králové), Robert Říčka (Zlín),David Tomášek (Pardubice), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Roman Horák (Podolsk/KHL), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Lukáš Lhoták (Ambri-Piotta/Švýc.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články