Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Jandač: Na omluvenky hráčů jsme byli připraveni

Praha – Trenér hokejové reprezentace Josef Jandač musel před nadcházejícím turnajem Channel One Cup přijmout až šest hráčských omluvenek. Na druhou akci seriálu Euro Hockey Tour tak pozval oproti původnímu plánu také čtyři nováčky. Jandač však bere situaci s omluvenkami hráčů s nadhledem.

"I minule jsme dostali poměrně dost omluvenek. Není to jen o hráčích, kteří jsou nominovaní, ale i o těch, které oslovíme a oni z nějakých důvodů nemohou jet. Teď se to takhle seběhlo a my na to byli připraveni," řekl Jandač na srazu národního týmu.

Širší kádr měl se svými asistenty připraven i proto, že do Ruska hokejisté potřebují víza. "A když se hraje poslední kolo v neděli, tak pak je docela hoňka shánět někoho s pasem a bez víz," vysvětlil Jandač. "Ještě nějaké kluky máme připravené v záloze, kdyby se něco stalo," pousmál se kouč národního týmu.

V neděli, bezprostředně poté, co se mu omluvila první čtveřice hráčů a tři z nich poté nastoupili do soutěžních zápasů, byl trochu rozladěný. Situaci ale bral s nadhledem. "Určitě nejsem s nikým ve válce, s Libercem nebo někým dalším. To v žádném případě. Se všemi hráči jsme byli ve spojení a věděli jsme, že mají nějaký problém nebo zdravotní limit. Rozhodnutí je jen na klubech či hráčích," podotkl Jandač.

Nejvýraznější byla situace libereckého obránce Radima Šimka, jenž strávil proti Spartě na ledě téměř 30 minut. Má však problémy se zády, a proto se z reprezentace omluvil. "Jak jsem řekl, je to čistě jejich věc. Musí se doléčit a my jsme vzali jiné hráče," uvedl Jandač, jenž neplánovaně povolal obránce Martina Pláňka, Tomáše Dvořáka a útočníky Rudolfa Červeného, Lukáše Lhotáka, Roberta Říčku a Davida Tomáška.

Jandač původně plánoval, že na ruském turnaji opět vyzkouší hráče, kteří se ukázali v dobrém světle na předešlé akci ve Finsku. Nakonec se mu to ale nepodaří. "Na minulé akci jelo poměrně dost nováčků a nechtěli jsme je hodnotit jen podle jedné akce. Chtěli jsme je vidět na další. Ale stalo se. V klubech jsou vytěžovaní, mají důležité pozice a zranění k hokeji patří. Stejně jako omluvenky. Už jsem si na to zvykl a i proto máme v portfoliu další hráče a třeba to bude ještě lepší volba," řekl Jandač.

Národní tým se trochu netradičně sešel již v pondělí v podvečer, v minulosti bylo zvykem, že sraz začal až v úterý. "Chtěli jsme mít na vše trochu více času. Máme v týmu poměrně dost nováčků a chceme, aby se zabudovali do systému. A vedle toho je potřeba i těm zkušenějším vše připomenout," vysvětlil Jandač.

První trénink mají hokejisté na programu až v úterý. "Nechceme, aby to byla taková hektika. Všechny organizační věci vyřešíme v pondělí večer a pak už se budeme věnovat jen tréninku a přípravám na zápasy," řekl osmačtyřicetiletý kouč, jenž se na pozici hlavního trenéra reprezentace přesunul před touto sezonou.

Již v předstihu Jandač rozhodl, že kapitánem bude útočník Vladimír Sobotka a do čtvrtečního zápasu proti Finsku nastoupí v Helsinkách brankář Pavel Francouz. V pátek v Moskvě proti sborné bude poté chytat Dominik Furch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články