Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jandač: Musím oslovovat hráče, kterým věřím

Praha - Tři změny v nominaci na Světový pohár musel před srazem hokejové reprezentace udělat trenér Josef Jandač. Místo zdravotně indisponovaných hráčů z NHL se rozhodl povolat tři hokejisty působící v Evropě - obránce Tomáše Kundrátka ze Slovanu Bratislava a útočníky Romana Červenku z Fribourgu a Michala Birnera z Čeljabinsku. 

"Jestli je to riziko? Musím oslovovat hráče, kterým věřím a u kterých si myslíme, že mají vhodné parametry. Výběr v NHL se nám poměrně hodně zúžil, už tam moc hráčů nemáme," řekl Jandač na srazu národního mužstva v hotelu Hilton, kde hokejisté absolvovali povinné lékařské prohlídky.

Poslední dva tři dny byly pro realizační tým poměrně hektické. Nejdříve se dozvěděli, že vedení San Jose neuvolní Tomáše Hertla, poté Boston nedovolil start Davida Krejčího, jenž není fit po operaci, a nakonec přišlo zranění Radko Gudase.

"Byli jsme pořád na telefonu a zjišťovali jsme aktuální informace. Pro Davida Krejčího jsme nechali prostor do poslední chvíle. Když jsme se to dozvěděli, tak jsme hned měli okruh náhradníků, které jsme oslovili. Do toho přišel Tomáš Hertl, o němž jsme měli informaci o něco dříve, ale pořád jsme bojovali a snažili se s klubem dohodnout. Ale nešlo to," poznamenal Jandač.

Zatímco start Krejčího, jenž po sezoně absolvoval operaci kyčle, byl nejistý, s Hertlem trenéři počítali. I od profesora Pavla Koláře, pod jehož dohledem v létě léčil poraněné kolenní vazy, měli informace, že je urostlý útočník připraven hrát.

"Tomáš už trénuje naplno, nic ho neomezuje a navíc do prvního utkání Světového poháru je poměrně dost času. Věřili jsme, že by to šlo. Stanovisko klubu bylo ale jiné a proti tomu se jde těžko. To by se jim musel postavit sám a myslím si, že na to nemá pozici," prohlásil Jandač.

S Krejčím a Hertlem trenéři počítali do první a druhé formace, i proto se rozhodli nejprve oslovit Jiřího Hudlera, pro kterého podle svých vyjádření do té doby místo v ofenzivě neměli. Zkušený útočník jim ale vzkázal, že o start nemá zájem. "Je to jeho právo. My ho nevzali v prvních dvou volbách a on se teď rozhodl, že se bude připravovat na angažmá v NHL. Respektuji to, i chápu," uvedl reprezentační kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Ručinský: Variantu s Kundrátkem jsme měli připravenou

Světový pohár začne v Torontu až 17. září a nedá se vyloučit, že se do té doby zraní i někdo další. "Měli jsme okruh náhradníků a máme ho pořád. Tak, jak se to vyvíjí, tak věřím tomu, nebo předpokládám, že v pondělí na tréninku dostane někdo pukem do nártu a jede do Motola," hořce se pousmál Jandač.

Změny v nominaci mění i plánované složení formací. Nyní je například velmi pravděpodobné, že spolu stejně jako na letošním mistrovství světa budou nastupovat Roman Červenka, Tomáš Plekanec a David Pastrňák nebo obránci Tomáš Kundrátek s Michalem Kempným.

"V prvním utkání proti Rusku ale Kundrátek určitě hrát nebude. Prostor dostane dalších šest obránců, aby se rozehráli," podotkl Jandač a poukázal na fakt, že do zápasů může podle pravidel NHL nasadit jen 18 hráčů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články