Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jandač hledá nové lídry. Chceme dát prostor dalším klukům, říká trenér

Praha - Turnaje Euro Hockey Tour v reprezentační hokejové sezoně slouží trenérům k testování hráčů a jejich zapojování do národního týmu. Kouč Josef Jandač však odmítá, že by to mělo automaticky znamenat, že mužstvo dopředu rezignuje na dobrý výsledek.

Josef Jandač na střídačce českého týmu
zdroj: AP autor: Dmitri Lovetsky

"Pro mě je to spojené. Nejsem ztotožněný s tím rozdělováním. Každý trenér chce přece vyhrát. Co jsem poznal Vláďu Vůjtka, tak chtěl vyhrát všechny zápasy. To samé Vláďa Růžička. A bez ohledu na to, jak se to prezentuje. I my chceme vyhrát," zdůraznil Jandač.

"Chceme dát prostor dalším klukům, ale zároveň vyhrát zápas a celý turnaj. Ti kluci se také musí naučit vyhrávat. Není to o tom, abychom se plácali po zádech za sympatický výkon, i když jsme prohráli zápas, a u toho říkali klukům, že jsou tady noví a nic se neděje. To nechceme. Kluci budou mít na sobě národní dres a my chceme, aby nesli tu odpovědnost a odváděli sympatické výkony, ale bylo to podložené výsledkem," dodal Jandač.

Při pokračující přestavbě národního mužstva hledá nové lídry. "Třeba Radim Šimek už je pro nás jedním ze základních kamenů obrany. Jsou tu Lukáš Radil, který se jevil minulou sezonu dobře a uteklo mu mistrovství světa kvůli zranění, jinak by tam asi byl, nebo Tomáš Filippi, který by asi měl být také pilířem nároďáku. Není to tým hvězd, ale chceme, aby to byl bruslivý a rychlý tým s parametry pro evropský hokej," řekl Jandač.

Hráče, jako jsou například Vladimír Sobotka, Roman Červenka, Michal Birner, navrátilec do extraligy Martin Erat a další, v této fázi sezony nechce povolávat. "Nechceme je brát na všechny akce, teď dostanou prostor jiní. Kluky, kteří mají z nároďáku větší zkušenost, teď vidět nepotřebujeme. Chceme, aby se soustředili na práci v klubu a taky si trochu orazili a měli čas na regeneraci, aby byli připravení na závěr sezony," uvedl Jandač.

I v případě dobrého zdravotního stavu by na turnaj Karjala nevzal ani gólmana  Alexandra Saláka, který však bude muset na hokej zapomenout patrně až do konce aktuální sezony. "Teď by v týmu nebyl, ale to jeho zranění je pochopitelně škoda pro něho i pro nás, protože byl pořád členem širšího reprezentačního výběru," podotkl Jandač.

Jandače těší, že v případě gólmanů je z čeho vybírat

Z celkového pohledu na české gólmany ho ale těší, že má kam sáhnout. V současnosti vykazuje dobrou formu řada mladých brankářů. "Jsme rádi, že máme na tomto postu na výběr. I proto se snažíme při těchto turnajích jednoho takového mladíka vytáhnout. Trenér brankářů Petr Jaroš s nimi pak pracuje a chceme, aby do toho byli zapojení, aby si je Petr vedl ve své kartotéce," odůvodnil Jandač pozvánku pro brněnského Karla Vejmelku.

Jednou z variant byl podle jeho slov i dvaadvacetiletý Dominik Hrachovina, jenž září ve Finsku a minulou sezonu slavil s Tapparou Tampere titul. "Uvažoval jsem o něm, bavil jsem se o tom i s Petrem Jarošem. Zatím jsme ho ale neoslovovali. Chceme, aby výsledky, které má, prokázal dlouhodoběji. Víme o něm a sledujeme ho," ujistil Jandač. 

"Máme tam ještě Sedláčka, který také nemá špatnou výkonnost, hraje ale v beznadějně posledním klubu KHL... Je tady Will, který se vrátil, Bartošák ve Vítkovicích... Tihle mladí kluci jsou určitě příslibem do budoucna," prohlásil Jandač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články