Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Jandač hlásí první jisté posily, Chytila s Chlapíkem čeká debut v národním týmu

Talentovaní útočníci Filip Chytil z New York Rangers a Filip Chlapík z Ottawy jsou prvními jistými posilami reprezentace z NHL pro přípravu na květnové mistrovství světa. Oba by se měli připojit k výběru kouče Josefa Jandače příští týden před Carlson Hockey Games v Pardubicích, v národním týmu budou debutovat. "Máme je potvrzené přes (generálního manažera české reprezentace) Jirku Fischera," řekl asistent trenéra Václav Prospal.

Filip Chytil
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Osmnáctiletý Chytil, jehož Rangers draftovali loni v prvním kole na 21. pozici, sehrál v NHL devět zápasů a připsal si tři body za gól a dvě asistence. Dva starty si připsal v úvodu sezony a zbývající, v nichž sbíral i první body, v závěru základní části, kdy už byli Rangers ze hry o postup do play-off.

Odchovanec Zlína, za který odehrál Chytil před odchodem do zámoří jednu sezonu v extralize, strávil převážnou část ročníku na farmě v Hartfordu. V AHL si připsal ve 46 zápasech 31 bodů za 11 branek a 20 asistencí. Do týmu Wolf Packs se o víkendu po skončení NHL vrátil, ale v sobotu uzavře sezonu i Hartford. Chytil také reprezentoval na přelomu roku na mistrovství světa hráčů do 20 let, kde si v sedmi duelech připsal čtyři body za dvě trefy a stejný počet asistencí.

Dvacetiletý Chlapík rovněž v této sezoně v NHL debutoval a ve 20 duelech zaznamenal čtyři body za gól a tři přihrávky. Na farmě v Belleville nasbíral v 50 duelech 30 bodů za 10 tref a 20 asistencí. Farmářský tým Senators dohraje v AHL v neděli.

Ottawa Chlapíka draftovala v roce 2015 ve druhém kole na 48. pozici. Do zámoří odešel rodák z Prahy v roce 2014 z juniorky Sparty a v uplynulých třech sezonách působil v juniorské lize QMJHL v celku Charlottetown Islanders.

Ilustrační foto

"Jde o dva hráče, kteří pendlovali mezi farmou a NHL. A ty zápasy v NHL odehráli spíš až ke konci základní části, takže se nedá určitě říct, že by to místo měli už teď jisté. Ale jelikož jsou to mladší kluci, tak počítám, že zájem o to, aby se mohli poprat o místo na šampionátu, by měli mít," prohlásil Prospal.

"Ti kluci teď strávili nějaký čas v Severní Americe. Očekávám od nich, že přinesou do týmu energii, nadšení a svým způsobem i určitou kreativitu. A samozřejmě zdravou konkurenci v tom boji o místo v týmu pro mistrovství světa," doplnil Prospal.

Reprezentaci čeká před startem světového šampionátu v Kodani a Herningu ještě celkem osm přípravných utkání. Těmi nejbližšími jsou duely Euro Hockey Challenge proti Francii. V pátek v Amiens i v sobotu v Cergy u toho vedle Francouze, Mozíka, Chlapíka a Chytila nebudou ani obránce Adam Polášek s útočníkem Romanem Červenkou, kteří dostali od trenérů volno a ke srazu se znovu připojí po návratu týmu z Francie.

Nominace českých hokejistů na přípravu před MS v Dánsku:

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabiňsk)

Obránci: Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba Vítkovice), Michal Moravčík, David Sklenička (oba Plzeň), Jakub Galvas (Olomouc), Tomáš Pavelka (Sparta Praha), Filip Pyrochta (Liberec), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)

Útočníci: Martin Kaut, David Tomášek (oba Pardubice), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg-Gottéron/Švýc.), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL), Jan Ordoš (Liberec), Jakub Orsava (Mladá Boleslav), Michal Řepík (Sparta Praha), David Šťastný (Zlín), Roman Horák (Podolsk/KHL), Filip Chlapík (Ottawa/NHL), Filip Chytil (NY Rangers/NHL), David Kaše (Mora/Švéd.), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.), Adam Musil (San Antonio/AHL), Matěj Stránský (Čerepovec/KHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články