Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Jandač: Chystáme se spíše na variantu, že olympiáda bude bez hráčů NHL

Praha - Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač se připravuje spíše na variantu, že olympijské hry v Pchjongčchangu v příštím roce budou bez hráčů z NHL. Neochota majitelů klubů zámořské soutěže se v současné době zdá být neoblomná. Potvrdili to po jednání Rady guvernérů při víkendovém Utkání hvězd v Los Angeles i zástupci NHL.

Josef Jandač na střídačce českého týmu
zdroj: AP autor: Dmitri Lovetsky

"Situaci kolem olympiády sleduji jen okrajově. Řeším věci, které jsem schopen ovlivnit, ale tohle schopný ovlivnit nejsem. Spíše se však chystáme na variantu, že olympiáda bude bez hráčů NHL," řekl Jandač v Praze na tiskové konferenci k nominaci na Švédské hokejové hry.

Hvězdy z NHL startovaly pod pěti kruhy nepřetržitě od roku 1998 v Naganu. Současný generální manažer českého týmu Martin Ručinský se tehdy v Japonsku podílel na historickém zlatu pro český hokej a přerušení tradice účasti nejlepších hráčů by jej mrzela. "Myslím si, že by to pro hokej nebylo dobře. I pro sport celkově je dobře, když jsou na olympiádě ti nejlepší. Olympijský hokejový turnaj získal nějaké renomé a tradici. Turnaj měl velkou úroveň. Byl hodně sledovaný a byla by škoda, kdyby tam ti hráči jet nemohli," prohlásil Ručinský.

Stejně jako řada hokejistů, kteří chtějí na olympiádě hrát, ale zůstává jen v roli pozorovatele vývoje jednání. Zástupci NHL o víkendu potvrdili, že pokud nedojde k dramatickému zvratu, budou zástupci slavné soutěže v Koreji chybět. Sami ale nevěděli, co by tím impulzem mohlo být. Majitelům se nelíbí hlavně přerušení soutěže na více než dva týdny a velkým problémem jsou i náklady na pojištění a cestu na OH.

Martin Ručinský
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Mezinárodní olympijský výbor je odmítl krýt tak, jako to bylo na předchozích pěti hrách. Nyní jsou výdaje odhadovány na deset milionů dolarů (253 milionů korun). Možnost hradit to z prostředků Mezinárodní hokejové federace (IIHF), které mají jít na rozvoj hokeje, NHL také odmítá.

"Půjde nejen o ekonomiku. Je tam víc dalších otazníků. To nikdo neovlivní, je to na majitelích a na NHL, jak se domluví. My můžeme jen vyčkat. Sledujeme to všechno tak nějak zpovzdálí. Moc to neřešíme, není co. Je to jejich rozhodnutí a to se nedá ovlivnit," doplnil Ručinský. Osobně měl olympijské hry za vrchol kariéry.

"Olympiáda byl takový strop. Reprezentovat svoji zemi na olympiádě je úplně nejvíc. Hráči to teď podle mého vidí stejně," uvedl Ručinský. "Myslím si, že olympiáda bez hráčů NHL bude poloviční a turnaj nebude mít takový lesk. Když tam jsou ti nejlepší, tak pak vítězství má daleko větší cenu, než když nejlepší zůstanou doma a koukají se jen v televizi," řekl pětačtyřicetiletý bývalý hráč Edmontonu, Québeku, Colorada, Montrealu, Dallasu, New Yorku Rangers, St. Louis a Vancouveru.

Hvězda Washingtonu Alexandr Ovečkin dříve prohlásil, že by chtěl na olympiádě hrát bez ohledu na postoj NHL. "Ovečkin je v nějaké pozici ve Washingtonu, ale těžko říct, jestli se může sbalit a přes zákaz odletět na olympiádu a nehrát zápasy NHL pro jeho zaměstnavatele. Přijde mi to trošku absurdní, ale těžko říct, jestli se o tom bavili. Nemůžu to komentovat," dodal Ručinský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články