Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jalonen u reprezentace prozatím zůstává, jeho budoucnost je ale nejistá

Budoucnost finského kouče Kariho Jalonena u hokejové reprezentace zůstává i po dnešním jednání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje nejistá. Svaz rozhodne až podle podrobné zprávy, kterou má za úkol vypracovat generální manažer Martin Havlát společně s realizačním týmem do 20. června.

"Výkonný výbor se k nějakým změnám a všemu, co a jak by bylo do budoucna dál, staví velice zodpovědně. Jednání jsou velmi dlouhá a náročná, jednáme už od včerejška. Dost dlouho jsem trénoval u nároďáků a nikdy jsem neviděl, že by někdo tak dlouho řešil trenéry. Probírali jsme body, které jsme měli naplánované, tím hlavním pro dnešek bylo vyslechnout realizační tým, který nás vedl během mistrovství světa v Rize a Tampere," uvedl Alois Hadamczik.

Třiašedesátiletý bývalý útočník Jalonen, jenž v minulosti vedl i finskou reprezentaci, převzal tým loni v březnu po odvolání Filipa Pešána. V květnu pak na mistrovství světa v Tampere ukončil ziskem bronzu desetileté čekání českých hokejistů na medaili z velké akce. Při letošní obhajobě však Češi prohráli před dvěma týdny ve čtvrtfinále v Tampere se Spojenými státy americkými 0:3 a skončili osmí, což je nejhorší umístění národního týmu v historii. Platný kontrakt má Jalonen až do domácího šampionátu v příštím roce v Praze a v Ostravě.

Jako první dnes předstoupil před členy výkonného výboru Havlát. "Poskytl svůj pohled, jak vidí on neúspěšné mistrovství světa. Skončili jsme osmí a výkon mužstva a předvedená hra mužstva nebyla na takové úrovni, na jaké bychom si přáli. Po Martinovi přišel hlavní kouč Kari Jalonen, po něm pak asistent Libor Zábranský a trenér brankářů Zdeněk Orct," přiblížil Hadamczik.

Výsledkem bylo zadání úkolu pro Havláta vypracovat za celý realizační tým detailní plán na příští sezonu. "Máme dostačující zprávu o posledním mistrovství světa, které proběhlo, teď chceme ještě koncepci, abychom byli co nejlépe připravení do budoucna. Je to povinností toho týmu. Generální manažer dostal za úkol vypracovat podrobný plán, jak si představují vést tým na mistrovství světa v Praze, jakou vizi mají, co by udělali a jaké chtějí kompetence. Za úkol ji dostal Martin, ale ta hlavní část půjde od Kariho," nastínil Hadamczik.

Jak zdůraznil, zpráva má být výhledem pouze k domácímu šampionátu. "Nechceme se však babrat v minulosti, kterou už nevrátíme. Díváme se dopředu. Chceme vědět, s jakou vizí přicházíme do Prahy, jak chceme sestavit tým. Ta vize se musí trošičku změnit, aby hokej byl agresivnější a živější a my jako diváci abychom z toho měli pocit, že v tom je obrovské nasazení a vůle udělat pro Českou republiku maximální výsledek," zdůraznil Hadamczik.

Alois Hadamczik:

"Jedním z dotazů, které tady mohu říct, bylo, zda je naše extraliga konkurenceschopná lize v Německu, Švýcarsku, Švédsku, protože my potřebujeme tým postavit z našich hráčů a pak budeme čekat na hráče z NHL. Chceme od kluků slyšet, že česká extraliga je kvalitní a jsme schopni postavit tři konkurenceschopné pětky jmenovaným zemím, když ani oni nebudou mít hráče z NHL."

"Až nám předloží tento plán, pak se rozhodneme, zda bude realizační tým pokračovat dál, nebo ne. Vzali jsme si nějaký čas, abychom vše vyhodnotili správně a rozhodli, jakou cestou půjdeme dál. V tom byla shoda, to rozhodnutí bylo jednolité," řekl svazový šéf.

"Hledáme nejlepší cestu. Termín, kdy pak rozhodneme, zatím nemáme. A výkonný výbor zatím nedal žádný deadline ani ohledně toho, kdy chce mít jasno o trenérovi, který povede tým do příští sezony. Teď chce hlavně tu zprávu, aby si ji mohl detailně pročíst. A každý z členů výkonného výboru se k ní vyjádří. Každý nese kus zodpovědnosti na tom, jak se nakonec rozhodneme, " dodal.

Skončil videokouč Norrena

Uvedl také, že vedení svazu se zatím k žádné z variant nepřiklání, chce si vše v klidu vyhodnotit. "Víme, že máme obrovskou zodpovědnost, když tady budeme mít po letech zase mistrovství světa. Zaprvé chceme uspokojit fanoušky a udělat všechno pro to, abychom měli čisté svědomí, že jsme zvolili pro výsledek nejlepší možnou variantu, která je. Proto to trvalo tak dlouho. Nečekalo se, že diskuze budou tak dlouhé," vysvětlil Hadamczik, proč předstoupil před novináře o dvě a půl hodiny později oproti původnímu časovému harmonogramu.

Potvrdil však, že v realizačním týmu již skončil Jalonenův krajan Fredrik Norrena, bývalý brankář, jenž u mužstva působil v roli jednoho z videokoučů. "Kari Jalonen řekl, že toho kolegu z Finska k sobě nechce. Znamená to, že tady bude jako finský trenér sám," uvedl Hadamczik.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články