Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jak vznikla nominace na Turnaj Karjaly a proč dostali šanci dva mladí gólmani? Bylo to ve shodě, ujistil Rulík

Nový kouč české hokejové reprezentace Radim Rulík si v exkluzivním rozhovoru pro ČT sport pochvaloval soulad při skladbě kádru pro Turnaj Karjaly. Je si vědom tíhy, která ně něm v sezoně vrcholící domácím světovým šampionátem, spočívá. Neobává se jí, důvěřuje svým asistentům a sází i na odvážná rozhodnutí třeba při výběru dvou mladých gólmanů. Přímý přenos utkání Švédsko – Česko sledujte od 18:30 na ČT2 a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Rulík: Na tlak jsem připravený. Věděli jsme, do čeho jdeme

"Bylo to ve shodě. Rozdělili jsme si úkoly a každý si připravil to své," popsal Rulík obecně princip, jak dospěl k finální nominaci na svůj první turnaj Euro Hockey Tour.

"Nedošlo k žádné dlouhé debatě, že by někdo s něčím nesouhlasil. Diskuse byla konstruktivní," doplnil.

Kádr pro Turnaj Karjaly sestavil především se svými asistenty Markem Židlickým a Ondřejem Pavelcem. Průběžně záležitost konzultoval i s generálním manažerem Petrem Nedvědem.

"Petr má s některými hráči větší zkušenost. Respektoval, že ať už Marek, nebo já jsme chtěli některé hráče poznat a dát jim šanci. On už s nimi nějakou zkušenost měl, třeba ne úplně, že by je doporučil, ale respektoval to – respektoval pohled nových trenérů," zdůraznil Rulík.

Židlický má na starosti obránce, věnuje se jim v tréninku i zápase. "Přijde s návrhem, které beky by rád viděl. Já jsem mu některé hráče doporučil, protože se přeci jen v extralize orientuju malinko víc. Dám mu doporučení, ale nechám na něj, aby to zvážil. Totéž já s útočníky. Pak jsme si na to sedli. Petra Nedvěda jsme průběžně informovali," popisoval Rulík.

Ondřej Pavelec má v gesci gólmany. A právě jeho výběr mnohé zaskočil. Ve Finsku jsou Dominik Pavlát z Plzně, který má na kontě jediný reprezentační start, a debutant Jakub Málek z Ilvesu Tampere.

"Vím, že jsme pod kritikou, že jsme vzali dva mladé brankáře, ale Ondra to vysvětlil, řekl, že teď je ta chvíle, aby si mezinárodní zkušenost udělali. Jakub Málek se mi líbil strašně moc v Lize mistrů. Viděl jsem ho v zápase v Pardubicích, ten zápas jednoznačně vychytal. A Pavlát sice nechytá v žádném excelentním týmu, ale vede si velice dobře," stojí si za svým trenér národního týmu.

"Byl to jeho pohled a všichni jsme řekli jo. Jsem za to strašně rád. Věříme si a máme důvěru. Nominace jde na moji hlavu, stojím si za tím a stojím i za kluky, kteří s tím přišli," prohlásil Rulík.

Byť je každý turnaj pro reprezentačního kouče velmi důležitý, to hlavní se udá příští rok v květnu. "Pro nás je priorita Praha. Všechno k ní směřuje. Může se stát, že se něco povede. Je dobré, když se všechno hned nepovede. Je dobré se držet při zemi. Věřím, že směrem k Praze se budeme moci opřít o špičkový výkon brankářů," uzavřel Rulík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články