Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jágrovi je 45. O konci s hokejem přitom uvažoval už v roce 1999

Praha – Jaromír Jágr se dávno stal institucí a o jeho úspěších není třeba debatovat. V průběhu jeho kariéry ale byly momenty, kdy věci nešly podle plánu. V roce 1999 tak Jágr naznačil, že už dosáhl všeho, čeho chtěl, a že je čas se věnovat něčemu jinému. Několikrát se také loučil s reprezentační kariérou.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP autor: Lynne Sladky

Na den Jágrových 45. narozenin vychází ještě jedno výročí. Před sedmdesáti lety totiž začalo mistrovství světa na pražské Štvanici, které po napínavém průběhu vyhráli českoslovenští hokejisté. Když byl hokejový historik Miloslav Jenšík hostem studia ČT, vzpomněl si kromě legendárního Vladimíra Zábranského nebo Augustina Bubníka i na další českou ikonu, která mistry světa 1947 počítá mezi své vzory.

"Pro mě, i když už hraje neuvěřitelný počet let, tak pro mě stále hokejová historie není," pousmál se Jenšík na Jágrovu adresu. Česká osmašedesátka historií skutečně není, i když by podle vší logiky a nevyhnutelnosti sportovního života, který se většinou uzavírá mezi 35 a 40 lety života, už dávno měla být. 

Málokdo si to asi v Pittsburghu, kde Jágr v NHL začínal, dokázal na počátku 90. let představit. Ze všech nejmíň pak pravděpodobně Jágr sám – v úplně jiném sportovním a hlavně kulturním prostředí se ale mohl jen učit, a navíc měl příležitost zblízka sledovat jednoho z nejlepších hráčů soutěže Maria Lemieuxe.

Jaromír Jágr slaví svůj tisící bod v NHL
zdroj: Reuters

Při pohledu zpátky se Jágrova kariéra může jevit jako monolit, jako 27 let trvající úspěch a nekončící dolování kanadských bodů, které se zastaví až v ten moment, kdy on sám bude mít dost. V průběhu let ale můžeme vysledovat momenty, kdy jeho hráčská kariéra, když ne úplně visela na vlásku, tak se alespoň pořádně otřásala. 

Jedním takovým obdobím je konec 90. let, kdy sice Jágr čtyřikrát v řadě vyhrál Art Ross Trophy a přivezl z Nagana zlatou medaili, na druhé straně ale začal mít problémy v bankrotujícím Pittsburghu. V únoru 1998 po vítězném olympijském turnaji nejprve oznámil konec reprezentační kariéry ("Asi to byl můj poslední reprezentační turnaj."), aby o rok později, v dnes poměrně úsměvném prohlášení, dokonce zvažoval konec kariéry.

"Když jsem odcházel do Ameriky, dal jsem si jeden cíl stát se nejlepším hokejistou na světě, nebo se o to alespoň pokusit. Ostatní věci jsem dal stranou a stoprocentně jsem se věnoval hokeji," prozradil tehdy sedmadvacetiletý Jágr reportérovi Radiožurnálu.

Jaromír Jágr v roce 2000
zdroj: Reuters

A pokračoval: "Po devíti letech se mi zdá, že jsem se dostal tam, kam jsem se dostat chtěl, a chtěl bych začít něco nového. Vybral jsem si školu chtěl bych dokončit střední a poté jít na vysokou, studovat ji dálkově v Čechách," dodal Jágr, který to o tři roky později k maturitě skutečně dotáhl ("Příčestí minulé, činný, trpný rod. Vždyť já už tohle asi patnáct let neviděl."). Z vyššího vzdělání ale, aspoň prozatím, sešlo.

Problémy s motivací a nespokojenost s vlastním výkonem v play-off, kde Pittsburgh ve finále Východní konference vyřadilo New Jersey, tehdy nakonec v létě 2001 vyústily v přestup do Washingtonu Capitals. V té době se navíc nahromadily problémy s gamblingem, které měl Jágr urovnat až o dva roky později zaplacením téměř jednoho milionu dolarů. 

Další loučení s kariérou, tentokrát tou reprezentační, přišlo po Světovém poháru (2004), kde Češi vypadli po dramatickém semifinálovém duelu s Kanadou. Jágr tehdy v Air Canada Centre prohlásil, že ho fanoušci v národním dresu nadále neuvidí. "Nejspíš je to naposled. V reprezentaci asi skončím," říkal. To samé zopakoval i o dva roky později po Hrách v Turíně. "Šance, že se do reprezentace vrátím, je malá," prohlásil tehdy 34letý Jágr.

I díky třem sezonám, které strávil v ruském Omsku – tedy angažmá, jenž je zpětně vnímané jako značný faktor v Jágrově dlouhověkosti –, se ale do národního týmu ještě vrátil. V roce 2010 vyhrál s reprezentací zlato, o rok později bronz a skončit plánoval na šampionátu v běloruském Minsku.

Zřejmě i na základě zklamání z porážky ze zápasu o třetí místo vydržel ale ještě jedno mistrovství světa. Ani na domácí půdě to ale na další medaili nevyšlo a Jágr v 43 letech, nyní už zřejmě definitivně, ukončil kariéru v dresu české reprezentace. "Já bych si hrozně přál, aby začali jezdit další hráči. Je tu nová generace. Hráči jako Palát, Pastrňák a jiní," řekl po svém posledním zápase za reprezentaci.

Kdy přijde poslední utkání v NHL, potažmo případně v některé z českých soutěží za Kladno, zůstává otázkou. Jágr v minulosti prohlásil, že chce hrát do padesáti, uvedl ale také, že by mohl skončit v případě narození potomka ("Když budu mít dítě, skončím s hokejem. Nedokážu dvě věci najednou a ani si nemyslím, že by to bylo správné."). Prozatím ale číslo 68 pokračuje dál v dresu Panthers a směřuje k metě 1900 kanadských bodů.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz, nhl.com, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články