Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jágr: Že Stamkos chce moji hokejku? To by si měl připravit spoustu peněz

Nashville – Zatímco mezi fotbalisty se po zápasech a někdy už i během nich mění dresy, v hokeji si hráči mezi sebou dávají na památku hokejky. Během víkendového Utkání hvězd NHL tak někteří z největších sběračů cílí na cenné kousky, které ještě nemají. Horkým zbožím jsou hole Jaromíra Jágra, jenž se jich však vzdává velice nerad.

zdroj: AP autor: Wilfredo Lee

Důvod Jágrovi ne příliš velké ochoty vzdát se některé ze svých hokejek, se kterými v této sezoně zámořské soutěže nasázel už patnáct branek a na dalších osmnáct nahrál? Doba přípravy. Třiačtyřicetiletý hráč si totiž s každou holí před zápasem hraje do detailů a než je hotova ke hře, stráví s ní patnáct, dvacet minut. "Není to žádná legrace," zhodnotil Jágr.

O Jágrovy hole je tradičně velký zájem a každý hráč si jejího zisku velice cenní. Během jeho šestadvacáté sezony v zámoří, v níž opět atakuje další rekord (blízko je k posunu na třetí místo v počtu gólů a počtu bodů), se však ještě zvýšil.

"Lidi si myslí, že už nikdy nebudu hrát," smál se Jágr, o jehož hokejku bude velký zájem i během víkendového Utkání hvězd v Nashvillu, kam se sjedou ty největší hvězdy zámořské ligy.

Touhu po Jágrově hokejce přiznali suverénní lídr kanadského bodování Patrick Kane z Chicaga či hvězda Edmontonu Taylor Hall. "Je mi jasné, že ji budou chtít úplně všichni. I u mě je na vrcholku mého listu," prozradil Hall.

Dalším mezi žadateli je i kapitán Tampy Bay a jedna z největších hvězd celé soutěže Steven Stamkos. Pětadvacetiletý útočník patří k velkým sběratelům holí a právě Jágrovu by chtěl získat. "Rád bych ji přidal do své sbírky," přiznal.

Slavná "osmašedesátka", která se na tradiční exhibici představí po 12 letech, a to hned v roli kapitána Atlantické divize, když získal v hlasování fanoušků největší počet hlasů, však Stamkose s pro sebe typickým humorem upozornila, že jestli chce získat jeho hokejku, nebude to zadarmo.

"Pokud jí chce, měl by už mít připraveno spoustu peněz," dodal se smíchem Jágr, který na rozdíl od současných hvězd hole jiných hráčů nikdy nesbíral.

Podesáté, ale přesto premiérově

Jágr se naposledy v All Star Game představil v roce 2004 v St. Paulu, kde působí Minnesota Wild. Nyní to bude jubilejní desátý start čtvrtého nejproduktivnějšího hráče historie NHL. Celkem byl nominován už potřinácté, v letech 1994, 1997 a 2001 ale pro zranění nakonec chyběl.

Přestože by nejstarší hráč NHL raději pauzu věnoval přípravě na zbytek sezony, do Nashvillu se vydal. V případě omluvenky mu hrozil automatický jednozápasový zákaz startu po pauze a nemohl by hrát v úterním utkání na ledě Washingtonu. Tato suspendace čeká právě zraněného kanonýra Capitals Alexandra Ovečkina i nemocného útočníka Chicaga Jonathana Toewse, kteří se z exhibice omluvili.

Jágr se se svou typickou dávkou nadsázky snažil nejdříve přesvědčit fanoušky, aby jej do All Star Game nevolili. "Vážím si vašich hlasů, ale hrát tři na tři by mě mohlo zabít. A já ještě nechci umřít. Díky za pochopení," napsal Jágr na začátku prosince na svůj twitterový účet a poukázal na jednu z novinek exhibice.

Efekt jeho žádost neměla, nebo spíše opačný. "Možná si fanoušci myslí, že si prostě nezasloužím žádný odpočinek, ale během té pauzy pro Utkání hvězd bych se potřeboval spíše dostat do formy. Takže každý bude mít prázdniny, ale já budu hrát tři na tři," vyjádřil se později po nominaci.

Nicméně na slavnou 68 se mohou příznivci těšit, i Jágr si vyzkouší úplně nový systém při 61. ročníku Utkání hvězd. Nově se bude hrát jen se třemi hráči v poli, jak se od této sezony nastupuje v maximálně pětiminutovém prodloužení nerozhodných zápasů v NHL. Ve dvacetiminutových zápasech se Atlantická divize s Metropolitní a Centrální s Pacifickou utkají o finále, které bude trvat také 20 minut.

Do jednotlivých výběrů bylo včetně kapitánů, které volili fanoušci, nominováno celkem jedenáct hráčů - dva brankáři, tři obránci a šest útočníků. Hříčkou hlasování příznivců je účast bitkaře Johna Scotta, který nakonec zůstal kapitánem Pacifické divize, přestože byl z Arizony vyměněn do Montrealu a působí jen na farmě v St. John's v AHL.

V předešlých letech se hrály vždy klasické 60 minut trvající zápasy mezi dvěma výběry. Poslední tři exhibice si vybraní kapitáni volili své týmy z nominovaných hokejistů v draftu. Tento formát exhibice nahradil předešlá klání jasně daných výběrů Západní a Východní konference nebo v letech 1998 až 2002 aplikovaný duel výběru severoamerických hokejistů proti zbytku světa.

Nominace na Utkání hvězd NHL v Nashvillu (30. a 31. ledna):

Atlantická divize:

Brankáři: Ben Bishop (Tampa Bay), Roberto Luongo (Florida); obránci: Aaron Ekblad (Florida), Erik Karlsson (Ottawa), P.K. Subban (Montreal); útočníci: Jaromír Jágr - kapitán (Florida), Patrice Bergeron (Boston), Leo Komarov (Toronto), Dylan Larkin (Detroit), Ryan O'Reilly (Buffalo), Steven Stamkos (Tampa Bay); trenér: Gerard Gallant (Florida).

Metropolitní divize:

Brankáři: Braden Holtby (Washington), Cory Schneider (New Jersey); obránci: Justin Faulk (Carolina), Kris Letang (Pittsburgh), Ryan McDonagh (NY Rangers); útočníci: Nicklas Bäckström, Jevgenij Kuzněcov (oba Washington), John Tavares - kapitán (NY Islanders), Claude Giroux (Philadelphia), Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Brandon Saad (Columbus); trenér: Barry Trotz (Washington).

Centrální divize:

Brankáři: Devan Dubnyk (Minnesota), Pekka Rinne (Nashville); obránci: Roman Josi, Shea Weber (oba Nashville), Dustin Byfuglien (Winnipeg); útočníci: Jamie Benn, Tyler Seguin (oba Dallas), Patrick Kane - kapitán (Chicago), Matt Duchene (Colorado), Vladimir Tarasenko (St. Louis), James Neal (Nashville); trenér: Lindy Ruff (Dallas).

Pacifická divize:

Brankáři: John Gibson (Anaheim), Jonathan Quick (Los Angeles); obránci: Brent Burns (San Jose), Drew Doughty (Los Angeles), Mark Giordano (Calgary); útočníci: Johnny Gaudreau (Calgary), Taylor Hall (Edmonton), Joe Pavelski (San Jose), Corey Perry (Anaheim), John Scott - kapitán (Arizona), Daniel Sedin (Vancouver); trenér: Darryl Sutter (Los Angeles).

Zdroj
ČT sport, tampabay.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články