Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jágr se vyrovnal v historickém pořadí nahrávačů Gilmourovi

New York - Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Philadelphie se díky dvěma asistencím v pondělním utkání na ledě Caroliny vyrovnal s 964 přihrávkami v historické tabulce nahrávačů NHL dvanáctému Dougu Gilmourovi. V této sezoně už se posunul devětatřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který se vrátil do slavné soutěže po třech letech strávených v KHL v dresu Omsku, před Marka Recchiho, jenž měl na kontě 956 asistencí.

Jaromír Jágr v dresu Philadelphie
zdroj: AP autor: Tom Mihalek

Jágr, který v NHL odehrál 1 290 utkání, zaznamenal 1 616 bodů a vstřelil 652 branek, může v této sezoně útočit na další mety. Mezi nahrávači by se mohl stát dvanáctým hráčem v dějinách, který dosáhne na hranici 1 000 přihrávek, k čemuž mu jich chybí 36. Dalších 16 asistencí by potřeboval k jedenáctému místu, které drží Joe Sakic.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem, který v NHL působil také ve Washingtonu a New Yorku Rangers, je také blízko posunu v pořadí historicky nejlepších kanonýrů. Na bývalého spoluhráče z Rangers Brendana Shanahana na jedenáctém místě scházejí Jágrovi čtyři branky, za desátým Lukem Robitaillem zaostává o 16 tref.

Ve všech ofenzivních statistikách je Jágr jako aktivní hráč nejvýše a jako jediný ho může ohrozit právě mezi střelci jednačtyřicetiletý Fin Teemu Selänne z Anaheimu, před nímž ale dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana zvýšil v sezoně náskok z devíti na deset branek. Drží si tak jako nejlepší Evropan stejně jako v kanadském bodování a mezi nahrávači vedoucí pozici.

V kanadském bodování se může Jágr posunout na osmé místo, které patří Sakikovi. Pětinásobný vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, který v této sezoně zaznamenal v 17 zápasech 17 bodů za šest branek a 11 asistencí, má na bývalou hvězdu Colorada ztrátu 25 bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články