Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Jágr se definitivně vrací do NHL, upsal se Filadelfii

New York – Z několika týmů, které projevily zájem o jeho služby, bude nejproduktivnější Evropan v historii NHL nakonec oblékat dres "letců" z Filadelfie. Po třech letech strávených v Kontinentální lize Jaromír Jágr podepsal s týmem roční smlouvu na 3,3 milionu dolarů. V posledních dnech se přitom mluvilo především o zájmu Pittsburghu, Detroitu a Montrealu.

Z Pittsburghu a Detroitu měl Jágr, který se stal v minulých týdnech majoritním vlastníkem a šéfem extraligového Kladna po svém otci a chce ještě rok působit v NHL, nabídku shodně na kontrakt okolo dvou milionů dolarů. Oba kluby ji ale v posledních hodinách stáhly. O konkrétních nabídkách Canadiens nebo dalších klubů informace nebyly.

Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa by rád uzavřel svou zámořskou kariéru ziskem Stanleyova poháru. Bude se o něj snažit v týmu Flyers, který prochází po vyřazení v semifinále konference s Bostonem proměnou. Z útoku odešel Jeff Carter do Columbusu výměnou za českého útočníka Jakuba Voráčka, klub se zbavil i Mika Richardse, jenž zamířil do Los Angeles za Wayna Simmondse a Braydena Schenna. Do branky získali Flyers Ilju Bryzgalova z Phoenixu.

Jágr je devátým nejproduktivnějším hráčem historie NHL s 1 599 body za 646 branek a 953 asistencí z 1 273 utkání. V play-off má na kontě 181 bodů za 77 tref a 104 přihrávek z 646 duelů. Pittsburgh si Jágra vybral v roce 1990 jako pětku draftu a český útočník hned v prvních dvou sezonách s Penguins získal Stanleyův pohár.

V Pittsburghu strávil Jágr jedenáct sezon a sbíral jedno ocenění za druhým. Pětkrát získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 1998, 1999, 2000, 2001). V roce 1999 přebíral také Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče podle Asociace profesionálních hokejových novinářů i Lester B. Pearson Award (současnou Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA. Tu získal i o rok později a také v roce 2006 už jako hráč Rangers, kam zamířil v lednu 2004 z Washingtonu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články