Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jágr nestihne úvod sezony, Kladno povede v extralize Vejvoda

Kladno oficiálně potvrdilo angažování Otakara Vejvody mladšího na pozici kouče, kde nahradí spolu s pokračujícím Jiřím Burgrem a Miroslavem Machem Davida Čermáka. Hrající majitel Jaromír Jágr se chystá pokračovat v kariéře, ale podle svých slov nestihne začátek sezony. Rytíři také představili nové posily: obránce Ondřeje Slováčka z finského Lukko Rauma a lotyšské beky Oskarse Cibulskise ze švédského Brynäs a Kristapse Sotniekse z Dinama Riga.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr: Nechci ještě končit, ale nevěřím, že stihnu začátek sezony

V ofenzivě v týmu pokračují po prodloužení kontraktů kapitán Tomáš Plekanec a kanonýr Adam Kubík. Zatím není jisté, kdy se zapojí do hry Jágr.

"Tři měsíce jsem nic nedělal, netrénoval. Nevím, jestli bych v současnosti zvládl vrátit se do hokejového tempa. Nechci oznamovat, že končím kariéru, to asi ne, ale nevěřím tomu, že stihnu začátek sezony," řekl padesátiletý Jágr.

"Je tady spousta věcí pro a proti. Moje osoba je důležitější v manažerských věcech než v hokejových. Na druhou stranu je tady pár výzev, které bych si chtěl splnit, důstojně se rozloučit, možná Winter Classic, zahrát si v nové hale a možná se pokusit dát gól po padesátce. Uvidíme," doplnil druhý nejproduktivnější hráč historie NHL.

Jeho vrstevník Vejvoda, který dosud působil ve švédském Lidingö u týmu do 18 let, už s mužstvem pracuje na ledě od minulé středy.

K ruce má Burgra, který byl Čermákovým asistentem, a Macha, jenž přišel z pozice hlavního kouče Ústí nad Labem a už je s Rytíři od začátku letní přípravy. Burger navíc bude po Čermákovi i sportovním manažerem.

"Věděl jsem, že se jednou vrátím, jen jsem nevěděl, kdy to bude. Příležitost jsem měl už asi pět let zpátky, ale tehdy jsme ve Švédsku budovali tým úplně od nuly a já tu práci chtěl dokončit. To se povedlo a jsem tady. Těším se na novou výzvu a na návrat na Kladno po šestadvaceti letech," uvedl Vejvoda, který se od roku 1996 usadil ve Stockholmu.

"Je to legenda, Kladeňák. Vyrůstali jsme spolu, chodili jsme spolu do školy. Nabral spoustu zkušeností se švédským hokejem, který jednu dobu určoval evropský trend. Věřím, že přinese svoje zkušenosti do týmu, které budeme potřebovat," uvedl Jágr.

"On sám říkal, že se chtěl vrátit. Nemyslím si, že dalo moc práce ho přemlouvat, naopak chtěl tady být. Je na něm vidět, že Kladno má v srdci. Jeho rodiče tady bydlí. Myslím si, že si přál návrat," doplnil Jágr k přesunu mistra světa z Vídně z roku 1996 ze Švédska do rodného Kladna.

"Moc se na sezonu těším. Abych řekl pravdu, už jsem ani nevěřil, že bych Kladno mohl někdy trénovat. Velice si toho vážím a je to obrovská výzva," uvedl další člen trenérského tria Mach, také bývalý útočník a kladenský odchovanec.

Sedmadvacetiletý Slováček odešel do Raumy loni na začátku listopadu z Českých Budějovic a ve finské lize si ve 29 zápasech včetně play-off připsal osm bodů za osm asistencí.

V extralize působil vsetínský odchovanec jen v českobudějovickém Motoru a v 57 duelech nasbíral 28 bodů za šest gólů a 22 přihrávek. V první lize má bilanci 108 bodů (26+82) ze 173 utkání.

Cibulskis už v české extralize od roku 2017 strávil tři sezony v Hradci Králové a potom ještě působil sezonu v Litvínově. Loni se vrátil do Dinama Riga, odkud zamířil v polovině února do Gävle.

V extralize má čtyřiatřicetiletý účastník osmi mistrovství světa a únorových olympijských her v Pekingu na kontě 201 zápasů a 54 bodů za 16 branek a 38 asistencí. V KHL měl bilanci 335 utkání a 66 bodů (21+45).

Pětatřicetiletý Sotnieks dosud působil v KHL, kde vedle Dinama Riga nastupoval v letech 2016 až 2018 za Ladu Togliatti. Celkem za 14 ročníků v soutěži sehrál 680 utkání a zaznamenal 110 bodů za 37 tref a 73 asistencí. Představil se už na 13 světových šampionátech a dvou olympijských hrách.

Z prvoligové Slavie se navíc vrací do obrany odchovanec Václav Veber a do útoku z Ústí nad Labem Ondřej Bláha. Z Litoměřic přišel Martin Procházka, který v minulém ročníku sehrál za Rytíře tři zápasy na střídavý start.

Na zkoušce je forvard Albert Michnáč, jenž naposledy působil ve slovenské extralize v Prešově. Už dříve byl ohlášen příchod gólmana Adama Brízgaly na hostování z pražské Sparty.

Tým Rytířů po minulé sezoně opustili brankář Jaroslav Janus, obránci Zachar Arzamascev, Marek Baránek (Plzeň), Cody Donaghey, Jakub Suchánek (Tábor), Kyle Wood a útočníci Vítězslav Bílek, Nicolas Hlava (Litvínov), Filip Kuťák a Ondřej Machala.

V nové sezoně se Kladno vrátí do domácího prostředí na zrekonstruovaný ČEZ stadion, který bude slavnostně otevřen 16. září v zápase úvodního extraligového kola proti Pardubicím. Celý minulý ročník Rytíři odehráli v Chomutově.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články