Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Jágr: Na překonání Hulla jsem před zápasem nemyslel

New York – 742. Přesně tolik branek v NHL má po utkání s Winnipegem na svém kontě Jaromír Jágr. Díky dvěma zásahům proti Jets se česká superhvězda posunula na třetí místo střeleckých historických tabulek zámořské soutěže. Čtyřiačtyřicetiletá "osmašedesátka" po utkání pochválila své spoluhráče a vyhlásila útok na dvojici před ní. Tu tvoří Wayne Gretzky a Gordie Howe.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP autor: Alan Diaz

Jágr v letošní sezoně NHL už překonal druhého velikána střeleckých tabulek. V prosinci přeskočil Marcel Dionna, jenž má na kontě 731 zásahů do černého, a pomalu a jistě se blížil k Hullovi. Historický moment přišel v zápase s Winnipegem.

Český útočník nejprve vyrovnal Hullovu bilanci po šikovné teči v pětadvacáté minutě. Robustní útočník si najel před brankáře Michaela Hutchinsona, poklepal hokejkou o led, aby dostal přihrávku, a střílený pas Dmitrije Kulikova usměrnil do levého horního růžku.

V ten moment měl stejně zásahů jako legendární Američan, za což si vysloužil aplaus od fanoušků, spoluhráčů i protihráčů. Vrchol Jágrovy show měl ale teprve přijít. Šest minut před koncem duelu se opět zjevil před brankou Winnipegu, kam dostal puk a znovu se nemýlil.

V ten moment bylo jasno. Jágr se osamostatnil na třetí příčce tabulky střelců a znovu si vysloužil potlesk arény na Floridě a tentokrát ještě větší. Slavná osmašedesátka přitom po zápase prohlásila, že na překonání rekordu příliš nemyslela. "Měl jsem dojem, že v posledních utkáních jsem nehrál příliš dobře, tak jsem se hlavně soustředil na to, abych byl dnes lepší," řekl Jágr.

Za skvělý výkon si vyslechl po utkání chválu ze všech stran. "Je to pro mě něco speciálního. Nikdy jsem ani nesnil, že bych si s ním (Jágrem) zahrál v jednom týmu, a teď jsem si dokonce připsal přihrávku na gól, který se zapíše do historie. Opravdu úžasné," zářil ruský obránce Kulikov."Ukázal, proč je jedním z nejlepších. Skvěle si pokrývá puk a stále má rychlou střelu," vysekl pochvalu Jágrovi i gólman Jets Hutchinson.

Bez spoluhráčů by to nešlo

Český útočník kromě rekordu také podevatenácté v kariéře překonal hranici dvaceti branek za sezonu, naposledy se mu to povedlo před dvěma lety v New Jersey. "Musíte mít k sobě skvělé spoluhráče, kteří vám přihrají puk a připraví šance. A to tady dělají. Dal jsem 20 branek ve 44 letech díky nim. Díky, chlapi," dodal Jágr. 

Jako třešnička na výjimečném večeru chyběl podle slov trenéra Floridy Gerarda Gallanta pouze třetí Jágrův gól. "Jen je škoda, že to nebylo i s hattrickem. Přáli jsme mu to. Bylo úžasné sledovat, co zase předvádí. Dostával se do velkých šancí, skvěle mu jely nohy. Byl neuvěřitelný," rozplýval se nad výkonem svého svěřence.

Svým uměním má v plánu Jágr těšit fanoušky i nadále bez ohledu na věk. "Hokej miluji. Zatím nemám důvod končit. Je milion lidí, kteří by chtěli být na mém místě. Pokud můžu hrát v NHL, proč bych přestával?" vysvětloval Jágr. Zároveň prozradil i tajný plán do dalších sezon.

"Když jsem dostal k narozeninám dort, přál jsem si být kanonýrem. Doposud to fungovalo, takže možná taky předstihnu i Gordieho a Waynea Gretzkého taky. Kdo ví," prohlásil s úsměvem. 

Historické pořadí střelců NHL:

1. Wayne Gretzky (Edmonton, Los Angeles, St. Louis, NY Rangers) 1487 zápasů/894 branek, 2. Gordie Howe (Detroit, Hartford) 1767/801, 3. Jaromír Jágr (Pittsburgh, Washington, NY Rangers, Philadelphia, Dallas, Boston, New Jersey, Florida) 1606/742, 4. Brett Hull (Calgary, St. Louis, Dallas, Detroit, Phoenix) 1269/741, 5. Marcel Dionne (Detroit, Los Angeles, NY Rangers) 1348/731.

Jágrova bilance v základní části NHL po klubech: 

Pittsburgh 806 zápasů/439 gólů
Washington 190/83
NY Rangers 277/124
Philadelphia 73/19
Dallas 34/14 
Boston 11/2
New Jersey 139/35
Florida 76/26 

Celkem 1606/742

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy