Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Jágr letí do Ameriky, nemá prý co ztratit

Praha - Psal se rok 1990. V Československu se pomalu rodila demokracie, hranice byly čerstvě otevřené a všichni byli plni očekávání. Podobně na tom byl i Jaromír Jágr. Tehdy osmnáctiletý mladík stál na letišti a čekal na letadlo, které ho přenese vstříc nejisté budoucnosti do vysněné NHL. Že se z něj stane jedna z nejvýraznějších osob severoamerického hokeje tehdy nemohl nikdo tušit. Po jedenadvaceti letech podniká stejnou cestu znovu. A opět jsou všichni tak trochu bezradní z toho, co od Jágra očekávat. Jeden podstatný rozdíl tu však je. Do Ameriky se vrací slovutný hokejista, který nemusí nikomu nic dokazovat.

Jaromír Jágr v NHL
zdroj: Isifa/EPA autor: Jason Szenes

Kdo se tedy do NHL ve skutečnosti vrací? Dvojnásobný držitel Stanley Cupu, dlouholetý sběratel trofejí a muž, který patřil po dvě desetiletí k nejlepším hokejistům v nejlepší hokejové soutěži světa. Ale také téměř čtyřicetiletý člověk, který NHL už tři roky nehrál. Sám úplně neví, co od angažmá ve Philadelphii očekávat, zámořská média naopak netuší, co očekávat od Jágra. 

Sám hokejista cítí, že nemá ve své pozici co ztratit. "Já jsem s tím i počítal, protože pro fanoušky a novináře, kdo nehraje NHL, tak pro ně není hokejista. Což si myslím, že je hodně hloupé, ale mně to v současnosti vůbec nevadí," je Jágr spokojen s tím, že na něj není vyvíjen příliš velký tlak.

V zisk Stanleyova poháru s Philadelphií podle svých slov věří stejně jako v zisk titulu Kladna. "To ale neznamená, že bych nevěřil, že můžeme Stanley Cup získat. Já věřím, že Kladno je schopné ten titul udělat. Spousta lidí se bude smát. Když si budou číst noviny, tak si budou myslet, že je to Dikobraz, jestli ještě vychází. Ale já říkám to, co cítím," doplnil Jágr. Je přesvědčený, že v Kladně bude i bez něj všechno klapat.

"Věřím tomu, že budou kluci nejlíp připravení z celé ligy. Po fyzické stránce by neměli mít problémy. Pak už záleží na těch hráčích. Soutěž je hodně vyrovnaná," vrátil se Jágr myšlenkami na český led. "Jsou samozřejmě mužstva, která jsou na tom momentálně líp, ale z vlastní zkušenosti vím, že to nic neznamená. Když se dostaneš do play-off, tak záleží na momentální formě. Litvínov se tam dostal na poslední chvílí, vyřadil Plzeň, pak málem i Třinec, který pak s přehledem vyhrál finále. Je to o štěstí."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články