Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jágr: Kdyby neodřeklo tolik hráčů z NHL, na šampionát bych býval nejel

Praha – Ve třiačtyřiceti letech je jasně nejstarším hráčem v českém týmu, do starého železa ale rozhodně nepatří. Jaromír Jágr je na mistrovství světa jedním z tahounů reprezentace a ve čtvrtfinále proti Finsku byl dokonce hlavním strůjcem vítězství, když v samém závěru rozhodl o výhře gólem na 4:3. V utkání navíc přidal ještě jeden gól a asistenci. Po zápase ale přiznal, že na domácím mistrovství světa vůbec nemusel startovat. Prý čekal na to, kolik hráčů z NHL řekne trenéru Růžičkovi své ano.

Ilustrační foto

Jak hodnotíte vítězné utkání s Finskem?

Dneska jsem měl takový pocit, že by byla škoda, kdybychom ten zápas prohráli. Jediné chvíle, kdy jsme se dostali do problémů, byly, když jsme přestali bruslit. Je to všechno o bruslení, a jakmile dáš soupeři čas, aby něco udělal, a jsi na místě o krok pozdě, tak se dostaneš do problémů. Tohle je moc velké hřiště, abys mohl hrát pozičně. To prostě nejde. Tady musíš pořád bruslit a snažit se co nejrychleji napadat. I když to někdy vypadá, že to nemá cenu, má to cenu. Dostaneš soupeře pod tlak a třeba zkazí nahrávku. My nejsme tak zkušení hráči, abychom hráli pozičně.

Po tomhle zápase vás hokej musí bavit ještě víc než normálně, že?

Mě hokej baví vždycky. Tohle nehraje žádnou roli. Samozřejmě, že je hezčí, když góly dáš a mužstvo vyhraje.

Nejde jen o to. Bylo vidět, že i vás strhla atmosféra v hale, soudě podle toho, jak divoce jste se radoval po své vítězné brance.

Když dáš gól tři minuty před koncem, tak šance, že vyhraješ zápas, je větší, než když ho dáš v první minutě.

Platilo, že co jste si řekli před zápasem, jste tentokrát plnili daleko lépe než v předchozích duelech?

Tady nejde o to, jestli si něco řekneš nebo neřekneš. Všechno je to o fyzických silách a o bruslení. Každý ví, jak to hrát. Každý ví, kde jsou chyby, když je uděláš. Tam jde o to, že ty sice chceš, ale nemáš fyzické síly, abys to udělal.

Dá se říct, že proti Finsku to byl nejlepší týmový výkon na turnaji?

Neměli jsme z nich respekt, to bylo hodně pozitivní. Vletěli jsme na ně od první minuty. Jakmile jsme po nich šli, tak měli problémy. Aby tohle fungovalo, musí jet všech pět hráčů naplno. Jakmile jeden vynechá, tak je to v čudu.

Hrajete ve vynikající formě. Čím to je?

Já už jsem před sezonou říkal, že se cítím výborně. Trochu jsem zhubl. A po přestupu do Floridy si myslím, že naše lajna byla jedna z nejlepších v lize. Měl jsem k sobě dva mladé hráče a my to hrajeme rychle. Tam je všechno o rychlosti. A my jsme na Floridě hráli dvacet zápasů stylem play-off hokeje. Všechno šlo na maximum, každý zápas. Takže pro mě to byla ta nejlepší příprava, jakou jsem mohl mít. Samozřejmě jak skončila sezona, tak jsem věděl, že když nepřijedou nějací hráči z NHL, tak je šance, že budu hrát. Já jsem čekal, kdyby přijeli hráči, tak jsem nejel. Ale spousta hráčů odmítla nebo nemohla jet a já jsem se mezitím připravoval.

Několik vašich spoluhráčů z Floridy působí i v týmu Finska. Stačil jste jim něco říct?

Já jsem jim jen říkal, ať se soustředí, aby po sezoně udělali maximu pro to, abychom za rok vyhráli Stanley Cup. Já věřím, že na Floridě na to máme tým. Sami jste mohli hráče, se kterými hraji, vidět. Jsou výborní.

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články