Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jágr: Kdyby nebylo 17. listopadu, nikdy bych nemohl v osmnácti hrát NHL

Sametová revoluce změnila stejně jako celé společnosti život i mnohým sportovcům. Zlaté generaci českého hokeje otevřela na prahu dospělosti cestu do zámoří. Nejvíce z toho profitoval Jaromír Jágr, který hned v osmnáti letech odešel do Pittsburghu a během následujících více než dvou dekád se stal legendou NHL. Sedmačtyřicetiletý útočník proto důležité výročí českých dějin připomněl i po vítězném utkání v Olomouci.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Kdyby nebylo 17. listopadu, tak bych nikdy nemohl hrát v osmnácti NHL. Jedna věc je dřít, další věc je ale dostat příležitost. Spousta lidí, kteří dřeli a chtěli být nejlepší, nedostali příležitost. To byla asi taková největší bezmoc během komunismu," řekl Jágr.

"Tam ani nešlo o ten systém, ale o to, že měli výhodu ti, kteří byli ve straně. Listopadem to padlo a každý pak měl dá se říct stejné příležitosti. To je ta odpověď pro mě. Tím, že se to stalo, jsem dostal příležitost jít ven," prohlásil.

Zmínil i kanonýra Václava Nedomanského, který bude na začátku příštího týdne jako druhý Čech po Dominiku Haškovi uveden do Síně slávy v Torontu.

"Na to, co udělal Václav Nedomanský, jsi potřeboval mít koule. Tam už jsi nemyslel jen na sebe, ale na všechny příbuzné a celou rodinu. Nikdo nevěděl, co se stane, kdy ten systém spadne, kdy uvidíš svoji rodinu nebo jestli se vůbec někdy vrátíš do Čech," komentoval Nedomanského emigraci z roku 1974.

"Samozřejmě je jednodušší odejít, když jsi svobodný a bezdětný, ale když máš rodinu, tak je to těžké. Takových příběhů byla spousta a on byl jedním z těch, kterým se to povedlo. Navíc ještě udělal skvělou kariéru. Teď to mají kluci možná lehčí, ale to, co je lehčí, ještě nemusí být nutně lepší. Když chceš něco dokázat, tak si musíš projít tou nejtěžší cestou," dodal Jágr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články