Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jágr dal vítězný gól Flyers a Philadelphia vede v sérii už 2:0

New York – Philadelphia předvedla proti Pittsburghu další obrat a i díky vítěznému gólu Jaromíra Jágra se ujala překvapivého vedení v sérii 2:0. O ještě větší překvapení se postarali hokejisté Los Angeles Kings, kteří i ve druhém zápase zdolali nejlepší celek základní části Vancouver. Stý vítězný zápas ve Stanley cupu si v dresu New Jersey připsala žijící brankářská legenda Martin Brodeur.

Jaromír Jágr slaví se spoluhráči gól
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

Hokejisté Philadelphie i ve druhém utkání play-off NHL na ledě Pittsburghu nezvládli první třetinu a prohrávali po úvodní dvacetiminutovce 1:3, přesto se nakonec dopracovali k vítězství 8:5. Po třináctibrankové přestřelce se ujali v sérii vedení 2:0 na zápasy.

Vítězný šestý gól vstřelil Jaromír Jágr, který v čase 49:13 vůbec poprvé v celé sérii dostal Letce do vedení v průběhu základní hrací doby. Philadelphia předtím dokázala třikrát vyrovnat náskok soupeře, ale po Jágrově gólu na 6:5 dokonali obrat Sean Couturier a Claude Giroux, kteří si oba připsali hattrick.

"Myslím, že jsme byli tak šťastní z toho, že konečně vedeme, že jsme se prostě zbláznili a bojovali ze všech sil, abychom si náskok udrželi," prohlásil trenér Flyers Peter Laviolette. "To, že se nám podařilo otočit už druhé utkání, vypovídá o charakteru tohoto mužstva. Hráči dnes předvedli neuvěřitelný výkon," chválil kouč.

Jakub Voráček tentokrát neskóroval
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

Velkolepé představení sehráli především útočníci Couturier a Giroux. Prvně jmenovaný devatenáctiletý nováček je vůbec prvním náctiletým hráčem od roku 1945, který vstřelil tři góly v jednom utkání play-off. Giroux ke třem brankám přidal ještě tři asistence a se šesti body v zápase vytvořil nový klubový rekord.

Série se nyní přesune do Philadelphie, kde je v neděli odpoledne na programu třetí zápas. Flyers do něho budou vstupovat s vědomím, že v historii dotáhli do vítězného konce všech sedmnáct sérií, v nichž vedli 2:0 na zápasy.

Pittsburgh - Philadelphia 5:8 (3:1, 1:3, 1:4)Branky: 10. a 32. Kunitz, 1. Crosby, 20. Martin, 42. Kennedy - 26., 32. a 60. Giroux (na první Voráček), 40., 42. a 59. Couturier (na třetí Voráček), 13. Talbot, 50. Jágr (Kubina). Střely na branku: 28:31. Diváci: 18 626. Stav série: 0:2. 

Gratulace brankáři Brodeurovi ke stému vítězství v play-off
zdroj: ČTK/AP autor: J Pat Carter

Úspěšně vstoupil do bojů o Stanley Cup také další český útočník Patrik Eliáš, který přispěl gólem k výhře New Jersey 3:2 na ledě Floridy. Trefou v 7. minutě odstartoval kanonádu v první třetině, kterou Ďáblové vyhráli 3:0 na góly a 26:9 na střely. Panteři, kteří se probojovali do play-off poprvé po dvanácti letech, dokázali v druhém dějství dvěma brankami snížit, vyrovnat už se jim ale nepodařilo.

Devils udrželi vedení zejména díky skvělému Martinu Brodeurovi, který vychytal své jubilejní 100. vítězství v play-off (více už jich má jen Patrick Roy - 151). Vedle 24 zákroků si připsal také asistenci, když v přesilové hře pohotově rozehrál akci, která skončila druhým gólem.

"To je prostě Márty," poznamenal autor branky na 2:0 Dainius Zubrus. "Umí zvednout hlavu, takže má skvělý přehled o dění na ledě. Ta přihrávka až na modrou útočnou čáru na Davida Clarksona byla maximálně přesná a pohotová. Mezi jeho přihrávkou a mou střelou uběhla opravdu jen chvilka," všiml si Zubrus.

Florida - New Jersey 2:3 (0:3, 2:0, 0:0)Branky: 28. Bergenheim, 36. Versteeg (Fleischmann) - 7. Eliáš, 15. Zubrus, 15. Carter. Střely na branku: 26:38. Diváci: 19 119. Stav série: 0:1. 

Zklamaní hráči Vancouveru
zdroj: ČTK/AP autor: Jonathan Hayward

O největší překvapení se v play-off zatím starají hokejisté Los Angeles, kteří dokázali vyhrát i druhý zápas na ledě nejlepšího celku základní části Vancouveru a vedou v sérii 2:0 na zápasy. Hlavní zásluhu na výhře Králů 4:2 měl Dustin Brown, který vedle jedné asistence dvakrát skóroval ve vlastním oslabení a vyrovnal tak jeden z rekordů Wayna Gretzkého.

Reparát po nepovedeném prvním utkání naopak složil Detroit, který vyhrál v Nashvillu 3:2 a srovnal sérii na 1:1.

Vancouver - Los Angeles 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)Branky: 21. Hansen, 57. Pahlsson -20. a 26. Brown, 49. Stoll, 55. Lewis. Střely na branku: 48:26. Diváci: 18 890. Stav série: 0:2. 

Nashville - Detroit 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky:30. A. Kosticyn, 56. Weber - 9. White, 16. Emmerton, 30. Franzén. Střely na branku: 26:17. Diváci: 17 113. Stav série: 1:1. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články