Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Invaze KHL - těžko uvěřitelný projekt, boj o diváky i lákavá výzva

Praha – Invaze ruské KHL do Česka je na spadnutí. Předseda představenstva provozovatele O2 areny Richard Benýšek odhaduje, že o přesunu týmu HC Lev do Prahy se definitivně rozhodne do měsíce. Stěhování má však řadu úskalí. Otázkou je, kolik si KHL v Praze, kde fungují dva extraligové kluby, najde diváků. Hokejový brankář Dominik Hašek projektu příliš nevěří. Podle něj by měla KHL zanechat expanzivních sklonů.

Radost hokejistů HC Lev
zdroj: ČT4 autor: Vít Čepický

"Nevidím to jako dobrý nápad pro KHL, protože si myslím, že daleko lepší by pro ni bylo, kdyby se soustředila na Rusko. Tomu projektu prostě nevěřím a lhal bych, kdybych říkal, že tomu projektu věřím," prohlásil Dominik Hašek.

Sotva změnitelný trend

HC Lev stěhování do Prahy zatím odmítá komentovat, finální rozhodnutí údajně ještě nepadlo. Překvapení to ale rozhodně není. To, že se chce ruská kontinentální liga usídlit v české metropoli, se tuší už dlouho. "Je to trend, kterému se dá těžko zabránit, že ekonomická a potažmo i politická síla KHL je taková, že pokud dojde k závěru, že Praha je pro ni správné místo, tak asi nemá smysl se tomu nějak výrazně bránit," uvedl ředitel Asociace profesionálních klubů Stanislav Šulc.

Dominik Hašek:

"Nemyslím si, že ta kvalita bude až tak markantní. České kluby budou když ne stejně dobré, tak aspoň skoro stejně dobré jako většina klubů, které sem budou přijíždět."

"Z prestižních důvodů chce mít KHL postupně obsazená velká hokejová města v Evropě a Praha bezpochyby takovým městem je. Prezident KHL Medvěděv a KHL obecně jako soutěž vystupují s takovou gloriolou: 'My si můžeme koupit a dovolit úplně všechno'," říká sportovní komentátor Robert Záruba.

Lítý zápas o diváky

Celý projekt kontinentální hokejové ligy je ruský pokus konkurovat zámořské NHL. Návštěvnost ale srovnatelná není. "Průměrná návštěva v USA na kanadskoamerickou NHL je asi 17 tisíc, kdežto na ruskou KHL pět tisíc," uvádí sportovní analytik Marek Neubauer.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová invaze

Nezájem diváků by mohl nováčkovi na české hokejové scéně podrazit nohy. Svoji fanouškovskou základnu si bude muset vybudovat od základů. V milionové Praze hrají přitom dva zavedené velké týmy. Nováček bude muset fanoušky teprve získat. V pražské O2 areně se může na zápas podívat až 17 tisíc lidí. Provozovatelé haly o KHL stojí. "Probíhá takové to základní byznys oťukávání. S tím, že strany si vlastně říkají, co od sebe vlastně očekávají," uvedl předseda představenstva Bestsportu Richard Benýšek.

Domácím týmem je tu však Slavia a ta má samozřejmě největší obavy, že jim nová konkurence odláká diváky. "Pro pražské kluby i pro nás a pro Spartu to bude jistým způsobem výzva, jak se s tím vypořádáme. Je možné, že se budeme muset zaměřit ještě více na propagaci než teď," řekl marketingový manažér Slavie Jan Kratochvíl.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články