Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

IIHF proškrtala mezinárodní kalendář, konat se budou jen čtyři hlavní šampionáty

Mezinárodní hokejová federace IIHF zrušila kvůli koronavirové pandemii většinu turnajů mistrovství světa nižších, ženských a mládežnických kategorií na sezonu 2020/21. Počítá se pouze s konáním elitních seniorských světových šampionátů mužů a žen a MS hráčů do 20 a 18 let.

Hokejová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Pavel Rakušan

Vzhledem k tomu, že české týmy hrají v elitních divizích, týká se dnešní rozhodnutí pouze ženské reprezentace do 18 let, jež přišla o lednový šampionát ve Švédsku. "Je to velká škoda," uvedl trenér Jiří Vozák.

"Hráčky se na šampionát těšily, chtěly se na něm poprat o postup mezi nejlepší čtyřku a vylepšit umístění z posledního mistrovství světa. Pandemie koronaviru je ovšem celosvětový problém."

Zrušení 18 turnajů po doporučení expertní skupiny zabývající se dopady covidu-19 oznámila rada IIHF.

Důvodem odvolání šampionátů je fakt, že organizátoři turnajů nižších kategorií nemají prostředky a podmínky na to, aby je uspořádali v bezpečné uzavřené "bublině". V té by se měl na přelomu roku odehrát elitní šampionát dvacítek v Edmontonu.

"IIHF nemá prostředky na to, aby dohlédla na bezpečnostní podmínky na těchto turnajích. Můžeme jen udělat to, že organizátory jejich turnajů a jejich účastníky ochráníme před možnými zničujícími finančními ztrátami nepopulárním, ale nutným krokem, tedy zrušením předtím, než se začne s plánováním cestování a přípravou hal," uvedl prezident IIHF René Fasel.

"Je nám velmi líto, že jsme tak museli rozhodnout, ale jde o přežití a ochranu všech našich členů," dodal.

Po MS dvacítek v Edmontonu bude rada IIHF v lednu na základě aktuální situace jednat o šampionátu žen v Kanadě a šampionátu hráčů do 18 let ve Spojených státech.

Mistrovství světa mužů se má od 21. května do 6. června konat v Minsku a Rize, přičemž jeho konání ohrožuje napjatá politická situace v Bělorusku. Letošní MS elitní kategorie ve Švýcarsku bylo kvůli koronavirové pandemii bez náhrady zrušeno.

IIHF se situací v Bělorusku zabývala. Kromě násilného potlačování protestů proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka dělá federaci starosti také šíření koronaviru v zemi. Už v srpnu navíc lotyšský premiér Krišjánis Kariňš prohlásil, že si organizaci MS se svým jižním sousedem aktuálně nedovede představit.

"Čeká nás velmi vážné rozhodování, protože tento turnaj představuje největší přínos pro IIHF. Za normálních okolností by bylo v současné chvíli nereálné, aby Bělorusko a Lotyšsko byly ve stavu pořádat společně mistrovství světa," uvedl Fasel. "Musíme mít jistotu, že se šampionát uskuteční bezpečným a zodpovědným způsobem, pro všechny," dodal dlouholetý šéf světového hokeje, jehož mandát byl letos kvůli koronavirové pandemii prodloužen do podzimu roku 2021.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články