Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

I s Haškem v bráně a Jágrem. Jihlava se chystá na Zlaté utkání

Praha – Říkal, že se již nikdy v gólmanském neobjeví. Dominik Hašek však nakonec změnil názor a na exhibičním Zlatém utkání v Jihlavě, ve kterém proti sobě nastoupí olympijští vítězové z Nagana a mistři světa z let 1999 až 2001, se objeví v plné zbroji. Kromě něj účast přislíbila i druhá velká hvězda českého hokeje Jaromír Jágr. Přímý přenos utkání uvidíte příští sobotu od 17:00 na ČT sport nebo na našem webu.

Čeští hokejisté v Naganu
zdroj: Getty

"Když jsem s ním jednal já, tak říkal, že v žádném případě do zápasu nenastoupí. Poté řekl, že se maximálně přijede kouknout a postaví se na střídačku. Ale Béďa Ščerban se s ním dohodl," ocenil trenér naganského výběru Slavomír Lener přínos jednoho z hlavních organizátorů.

"Jak se mi to podařilo? To je tajné, ale bylo to v duchu Ivana Hlinky. Na Zlaté hokejce jsme se dohodli, že třetinu odchytá. Ale je pravda, že ve čtvrtek jsem si ještě ověřoval, že to platí," pousmál se bývalý úspěšný obránce Ščerban, který momentálně působí v Jihlavě. Proto se utkání hraje právě na Horáckém stadionu.

Exhibiční duel bude zároveň vzpomínkou na bývalého skvělého útočníka a trenéra Hlinku, který před deseti lety tragicky zemřel. Hlinka byl u naganského úspěchu i u zlaté medaile v roce 1999. "Myslím si, že to je neuvěřitelné, že se sejde prakticky kompletní olympijský tým. Jsem přesvědčený, že to bude famózní akce a mimořádný zážitek pro všechny," podotkl předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Z týmu, který v roce 1998 ovládl olympiádu v Naganu, bude v Jihlavě zřejmě chybět jen obránce Petr Svoboda. Pouze na střídačce ale budou Vladimír Růžička a Jiří Dopita, třetí brankář Milan Hnilička bude chytat za tým světových šampionů. "S Petrem Svobodou ale ještě jednáme a je možné, že přijede i on," řekl Lener.

Fanoušci na vyprodaném stadionu na ledě uvidí hráče, kteří za československou a českou reprezentaci odehráli celkem 4 289 zápasů a získali v součtu 175 medailí, z toho 22 zlatých olympijských a 81 zlatých ze světových šampionátů.

"Zápas by mohl mít i dobrou sportovní úroveň. Na obou stranách je řada aktivních hráčů," uvedl trenér Josef Augusta, který povede společně s Vladimírem Martincem tým mistrů světa. "V Jihlavě bylo naposledy vyprodáno, když tam hrál Jarda Jágr v dresu Kladna při výluce (NHL v roce 2004). Teď se vrátí a opět bude vyprodáno," těšil se Augusta.

Na zápas se těší i sami hráči. Například Robert Reichel prý začal trénovat s litvínovskými juniory. "Berou to poctivě. Robert si vyžádal i rozbruslení. Určitě půjde i o výsledek," pousmál se Lener. "V takové sestavě se sejdeme asi naposledy. Nemá cenu si nic namlouvat, nejsme už nejmladší. Diváci o zápas mají velký zájem, za což jsme rádi. Musíme to odehrát tak, aby se na to dalo koukat," dodal obránce Jiří Šlégr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články