Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hudler, Eliáš, Vrbata a další. NHL v pátek otevře trh s volnými hráči

New York – Hned několik českých hráčů může v brzké době změnit v NHL dres. Jako nechránění volní hráči se od pátku objeví na trhu útočníci Jiří Hudler, Radim Vrbata, Jiří Tlustý, Tomáš Fleischmann i čtyřicetiletá ikona New Jersey Patrik Eliáš. Mezi beky to mohou být Roman Polák z týmu finalisty Stanleyova poháru San Jose, Marek Židlický, Jakub Nakládal, Michal Jordán a Michal Rozsíval.

Patrik Eliáš se spoluhráči
zdroj: ČTK/AP

Dvaatřicetiletému Hudlerovi končí čtyřletý kontrakt na 16 milionů dolarů uzavřený v roce 2012 s Calgary, odkud na konci února zamířil do Floridy. Trh s volnými hráči si vítěz Stanleyeova poháru z roku 2008 s Detroitem může po čtyřech letech vyzkoušet podruhé v kariéře.

O tři roky starší Vrbata se loučí po dvou letech s Vancouverem, který s ním uzavřel v roce 2014 kontrakt na dvě sezony celkem na 10 milionů dolarů. Mistr světa z Vídně z roku 2005 bude volným hráčem bez omezení počtvrté v kariéře. Zřejmě bude muset po sezoně s 27 body z 63 utkání přijmout výrazně nižší nabídku než naposledy od Canucks.

Eliáš, který vinou zranění sehrál jen 16 duelů a zaznamenal osm bodů, má chuť ještě o rok prodloužit své působení s New Jersey. "Hodně touží odehrát ještě jeden rok. S ostatními týmy nemluvíme," řekl před třemi týdny Eliášův agent Allen Walsh.

Jisté je, že u Eliáše nyní nepůjde tolik o výši smlouvy, která u něj od roku 2002 nešla pod čtyři miliony dolarů ročně, ale o setrvání v soutěži. Nechráněným volným hráčem byl jen jednou v roce 2006 a tehdy stejně uzavřel kontrakt opět s Devils.

Na hraně konce kariéry je jako Eliáš také devětatřicetiletý zadák Marek Židlický, jemuž skončila roční smlouva s New York Islanders na 1,5 milionu dolarů. Na dohodu čekal loni až do 19. září. Opět po roce budou hledat angažmá také Tlustý, Fleischmann a Rozsíval.

Tlustý a Rozsíval stejně jako Židlický měli jasno až v polovině září. Tlustý se upsal New Jersey a Rozsíval se dohodl na pokračování v Chicagu, s kterým v letech 2013 a 2015 vyhrál Stanleyův pohár. Fleischmann získal kontrakt až v říjnu po úspěšné zkoušce v Montrealu a sezonu pak dohrál v Chicagu.

Čeští nechránění volní hráči

Patrik Eliáš (New Jersey/plat v dolarech v sezoně 2015/16 - 5 500 000)
Radim Vrbata (Vancouver/5 000 000)
Jiří Hudler (Florida/4 000 000)
Roman Polák (San Jose/3 100 000)
Marek Židlický (NY Islanders/1 500 000)
Jakub Nakládal (Calgary/818 000)
Jiří Tlustý (New Jersey/800 000)
Tomáš Fleischmann (Chicago/750 000)
Michal Jordán (Carolina/625 000)
Michal Rozsíval (Chicago/600 000)

Polák a Jordán, kteří nechybí v české nominaci na zářijový Světový pohár v Torontu, si mohou vyzkoušet trh s volnými hráči poprvé. Polákovi končí pětiletá smlouva na 13,75 milionu dolarů, kterou uzavřel ještě se St. Louis a postupně se pak stěhoval v NHL do Toronta a San Jose. Jordán měl s Carolinou roční kontrakt na 625 tisíc dolarů. Podobně to může být premiéra i pro Nakládala, který si ale mohl z nabídek jakéhokoliv klubu vybírat už loni, než v květnu podepsal jako nedraftovaný hráč kontrakt s Calgary.

Hlavní hvězdou mezi dalšími nechráněnými volnými hráči měl být kanonýr Steven Stamkos z Tampy Bay, který se ale dohodl dneska na nové osmileté smlouvě s Lightning na 68 milionů dolarů. Zůstali tak jimi útočníci Eric Staal z New York Rangers nebo Milan Lucic z Los Angeles.

Jako chráněný volný hráč jedná o nových kontraktech v současné době například brankář Petr Mrázek z Detroitu. Útočník Tomáš Hertl ze San Jose se dnes dohodl na nové dvouleté smlouvě se Sharks dohromady na šest milionů dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články