Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hruška tak rychlý návrat nečekal. Bylo by fajn, kdybych byl žolík, řekl útočník Brna

Brno – Na začátku listopadu se rozhodl opustit Brno a vyrazil hrát do finského Kärpätu Oulu. Angažmá Jana Hrušky na severu Evropy však trvalo pouze dva a půl měsíce. Po vzájemné dohodě v klubu skončil a zamířil opět na dobře známou adresu, do kabiny Komety. Jednatřicetiletý hráč věří, že ve staronovém působišti může být žolíkem a rád by pomohl Brňanům do formy, v jaké byli před odchodem.  

Jan Hruška
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Bylo by příjemné, kdybych byl šťastný žolík. Ale je těžké si to takto říci," uvedl jednatřicetiletý Hruška po prvním tréninku po návratu do Brna. V šatně našel své místo volné. Po dobu jeho nepřítomnosti na něm seděl poslední měsíc Martin Havlát, který těsně před Hruškovým návratem vzdal kvůli zranění restart hokejové kariéry.

Hruška přiznal, že při rychlém odchodu do Finska nepočítal s tím, že se bude ještě před koncem sezony vracet. "Tato možnost sice dle domluvy byla, nepřipouštěl jsem si ji. Nyní jsem rád, že si mohu opět zahrát v Kometě," usmál se Hruška, který vidí přínos svého finského působení v tom, že si vyzkoušel jiný hokejový styl.

"V životě mě nenapadlo, že může být v Evropě něco tak odlišného. Klade se důraz na obranu. Precizně se hraje ve středním pásmu, kde taktika připomíná šachy. Když na sebe dva takové týmy narazí, tak se šedesát minut nic neděje. V tomto stylu jsem se nenašel," přiznal Hruška.

Obranářský styl dali podle jeho slov do svého herního rejstříku před třemi roky právě Kärpät Oulu a Tapara Tampere. "Měli s tím úspěch. V Oulu vybojovali dva tituly po sobě a loni skončili třetí. Spíše se hraje vyčkávací hokej. Je těžké v tomto stylu sbírat body. Trochu jsem se v tom utápěl, ofenzivní hra mi chyběla," dodal.

V začátcích mu pomohl Jiří Tlustý, který ale před vánočními svátky kvůli poraněnému zápěstí svoje finské působení ukončil. "Zranilo se hodně hráčů, moc jsme nevyhrávali. Je horší přijít do týmu, když se nedaří. Nemohu říci, že bych si hokej ve Finsku užíval," uvedl Hruška, který z tohoto pohledu považuje návrat domů za nejlepší možné řešení v pokračování kariéry.

Zápasy Komety v české extralize sledoval, psal si se spoluhráči. Jeho současným cílem je pomoci Brnu k co nejlepšímu umístění v základní části extraligy. "Myslím, že můžeme navázat na umístění, když jsem odcházel," nastínil svůj cíl. Před jeho odchodem do Finska byli brněnští hokejisté v tabulce druzí s jednobodovou ztrátou na vedoucí Třinec.

"Moc mi toho tady neuteklo. Věřím, že se do zahájení play-off uzdraví všechny naše opory. Kometa je pořád čtvrtá, což je suprové postavení. Ještě nás čeká deset zápasů, věřím ještě ve zlepšení," řekl Hruška, který se představí v dresu Komety už v pátečním duelu v Mladé Boleslavi. Zřejmě v útoku s Markem Kvapilem a Hynkem Zohornou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články