Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hradec přestřílel Litvínov 7:4 a slaví historický postup

Hradec Králové - Tři přesilovkové branky v úvodní desetiminutovce rozhodly o vítězství Hradce Králové v pátém čtvrtfinálovém utkání nad Litvínovem. Východočeši v gólově bohatém duelu nakonec přestříleli předloňské mistry 7:4 a celou sérii vyhráli 4:1 na zápasy. Hradec postoupil do semifinále extraligy poprvé v klubové historii.

Radost hokejistů Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Poslední krok mezi nejlepší čtyřku soutěže udělali Královéhradečtí velmi rázně. V čase 9:26 vedli už 3:0, když využili všechny tři přesilovky, které v úvodu utkání hráli. Celkem skórovali v početní výhodě čtyřikrát. Hosté se prosadili až za stavu 0:5.

Kapitán Jaroslav Bednář přispěl k výhře čtyřmi body za gól a tři asistence, dvakrát skórovali Alexandre Picard a Rastislav Dej, jenž navíc přidal i nahrávku. Tři body zaznamenal i Tomáš Knotek (1+2).

"Jsem přesvědčený, že by to v play-off nemuselo být naše poslední slovo. A my samozřejmě chceme udělat nějaký velký výsledek. Ale nebudu vyhlašovat, že si jdeme pro titul. To ode mě neuslyšíte. Držím se při zemi, teď se budeme snažit urvat další sérii," řekl Bednář.

Už po 63 vteřinách se proti pravidlům provinil Kubát a hosté za dalších 50 sekund prohrávali: Bednář nabil Knotkovi, jeho ránu ještě Janus pokryl, ale král předbrankového prostoru v této sérii Köhler byl s dorážkou neomylný.

Domácí vzápětí čelili přesilovce Vervy, ale zvládli vše bez úhony, přestože Hübl je dvakrát hodně pozlobil. Následovala další početní výhoda Mountfieldu a naprostý rozklad hostující čtveřice.

Bednář oslovil Knotka, jenž mohl pálit z kruhu pro vhazování, ale místo toho na poslední chvíli zvolil nahrávku Dejovi, jenž snadno do prázdné branky zvýšil. Hostující trenéři okamžitě sáhli k oddechovému času, ale domácí lavinu tím přibrzdit nedokázali.

Janus sice vytáhl skvělý zákrok proti Šimánkovi po rychlém kontru a přečíslení dvou na jednoho, ale Picardova přesilovková teč v polovině 10. minuty už skončila opět za jeho zády a slovenský gólman zamířil na střídačku, odkud naskočil do hry Petrásek.

"Je to paradox, protože celou sérii nám ty přesilovky vůbec nešly. Oni se na nás výborně připravili, ale dneska nám to tam napadalo, za což jsme samozřejmě rádi," uvedl Bednář.

Litvínovskému náhradníkovi ale čisté konto vydrželo jen do 22. minuty. Pláněk našel parádním dlouhým pasem na útočné modré čáře rozjetého Jarůška, jenž navíc akci dvou na jednoho vyšperkoval přihrávkou Picardovi před prázdnou branku - 4:0.

Strážce domácí branky Rybár pak vychytal Doležala a na druhé straně udeřilo znovu v přesilovce. Knotek hledal přihrávkou Köhlera, ale toho bránil Filip Pavlík a srazil si kotouč do vlastní brány.

Záhy však pykal na trestné lavici dvougólový střelec Picard a dorážející Trávníček dokázal snížit. Mountfield mohl brzy odpovědět, jenže Džerinš zakončil přečíslení dvou na jednoho mimo tyče.

Ve 34. minutě přišla další trefa Litvínova, která byla hodně šťastná. Martin Hanzl se nejlépe zorientoval ve skrumáži a puk doklopýtal za položeného Rybára.

Následovaly minuty mnoha šancí na obou stranách, v nichž Litvínovští bojovali o gól naděje, jenže v úvodu třetího dějství našel Köhler po výtečné práci u hostující branky Bednáře a bylo to 6:2.

"Za stavu 5:0 jsme si situaci zkomplikovali, ale pak jsme si v kabině něco řekli a už jsme to dohráli," poznamenal Bednář.

Lukeš sice ještě v přesilovce přesnou ranou z mezikruží snížil, ale v další početní výhodě hostů Petrásek naservíroval puk Dejovi a domácí mohli slavit postup. Gól Kubáta už jim ho sebrat nemohl.

Hradec Králové - HC Litvínov 7:4 (3:0, 2:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 2. Köhler (T. Knotek, Jaroslav Bednář), 6. Dej (T. Knotek, Jaroslav Bednář), 10. Picard (Newton, Jarůšek), 22. Picard (Jarůšek, Pláněk), 29. T. Knotek (Jaroslav Bednář, Gregorc), 43. Jaroslav Bednář (Köhler, Dej), 53. Dej - 30. Trávníček, 34. M. Hanzl (J. Černý, Gula), 46. Lukeš (V. Hübl), 58. Kubát (Válek). Rozhodčí: Hradil, Pražák - Bláha, Špůr. Vyloučení: 8:9, navíc J. Černý (Litvínov) 10 min. Využití: 4:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 6890 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

Hradec Králové: Rybár - Gregorc, Dietz, Pláněk, Vydarený, Štajnoch, Newton, Čáp - Jaroslav Bednář, Kukumberg, Dej - Jarůšek, Džerinš, Picard - Köhler, T. Knotek, Šimánek - Nedvídek, Dragoun, R. Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Litvínov: Janus (10. Petrásek) - Sörvik, Frolo, K. Pilař, F. Pavlík, Gula, Kubát, Z. Sklenička - Gerhát, V. Hübl, Lukeš - M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý - M. Hořava, K. Reichel, Trávníček - Jurčík, Válek, J. Doležal. Trenéři: Rulík a D. Stránský.

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Když se na zápas zpětně podívám, tak se rozhodoval v první třetině. Nám tam vyšly přesilovky. Tři přesilovky, tři góly, lepší vstup do zápasu jsme si nemohli přát. Nakonec to byl trošku divoký zápas s množstvím gólů, což moc nepřipomíná zápasy v play-off, ale Litvínov se nevzdal a byl do poslední chvíle nebezpečný. Víme, že má velkou sílu v útoku, a zase to ukázal, když i za tak nepříznivého stavu dokázal dát góly, ale my jsme naštěstí dokázali reagovat a udržet si odstup z první třetiny až do poslední části. Jsme rádi, že jsme sérii ukončili už dnes."

Radim Rulík (Litvínov): "Nezvládli jsme začátek utkání. Připravovali jsme se na to, ale samozřejmě jsme nechtěli být vylučovaní, což se stalo. V přesilovkách soupeř skóroval a postupně odskočil až na 3:0. Z naší strany to byl velice nepovedený vstup. Až mi přišlo, že někteří hráči nevstoupili do zápasu dostatečně připravení. Hradec už pak ten zápas pohlídal a zaslouženě vyhrál. Myslím, že bylo rozhodnuto po první třetině. Už by se pak musel stát zázrak, abychom s tím něco dokázali udělat. Hradec byl v celé sérii lepší, musíme soupeři poblahopřát. My jsme tahali za kratší konec a zaslouženě jsme vypadli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články