Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Hradec Králové schválil přesun HC Mountfield

Hradec Králové - Hradec Králové otevřel bránu hokejové extralize. Do východočeského města zavítá nejvyšší česká soutěž po 20 letech. Zastupitelé Hradce Králové schválili přesun hokejistů HC Mountfield z Českých Budějovic. Vedení jihočeského klubu následně na svém mimořádném zasedání definitivně potvrdilo stěhování týmu na východ Čech. Hradec hodlá dál do hokeje dávat ročně 19,2 milionu korun, z nichž 13,7 milionu by šlo na extraligu a zbytek na mládež. Minimálně stejnou sumu by měl zajistit i HC Mountfield. Pro extraligu v Hradci hlasovalo 26 z 33 přítomných zastupitelů.

Hokejisté Českých Budějovic
zdroj: isifa/VLP autor: Pancer Václav

"Po usnesení zastupitelstva se na 99,99 procenta bude hrát v Hradci extraliga. Ještě musíme počkat, jak dopadnou jednání na svazu (ledního hokeje). Ale to jsou jednání technického rázu," komentoval hlasování náměstek radnice a předseda představenstva HC Královští lvi Martin Soukup (ODS).

Proti extralize v Hradci ze zastupitelů otevřeně vystoupil pouze Martin Hanousek (Změna pro Hradec). "Je dlouhodobě neudržitelné, aby město vlastnilo fotbalový i hokejový klub," řekl Hanousek. Vyjádřil pochybnost o naplnění rozpočtu pro extraligu. Podle Soukupa je rozpočet pro extraligu v příjmech postaven "při zemi".

Je nám líto, video expirovalo.
HC Mountfield bude hrát v Hradci Králové

Klub HC Mountfield začal jednat o možnosti hrát nejvyšší soutěž jinde po sporech s českobudějovickou radnicí a Budějovickým Budvarem o čepování piva při domácích zápasech extraligy. Za nové působiště si vybral Hradec Králové.

Hradečtí zastupitelé vyjádřili souhlas s extraligou schválením postupu při spolupráci na přípravě zahájení extraligy. Souhlasili i s uzavřením deklarace o spolupráci mezi městem, společností HC Mountfield a společností HC Královští lvi. V Hradci Králové se dosud hrála první hokejová liga, není ale pravděpodobné, že by v ní Královští lvi pokračovali.

Sama forma fungování extraligy v Hradci Králové od sezony 2013/14 může mít podle postupu schváleného zastupiteli několik variant. Jako první řešení se nabízí získání výjimky z pravidel ČSLH ve prospěch HC Mountfield. Výjimka by umožnila HC Mountfield hrát domácí zápasy v Hradci Králové.

V případě, že výjimka nebude možná nebo s tím nebude souhlasit nájemce hradeckého stadionu, firma ABD Invest, dojde před zahájením sezony k prodeji podniku HC Královští lvi společnosti HC Mountfield. Za to by město získalo 50 procent akcií HC Mountfield. Definitivně by pak byla záležitost v průběhu sezony vyřešena založením nové akciové společnosti, v níž by po 50 procentech měly Hradec Králové a HC Mountfield. Na novou firmu by byla převedena všechna práva a povinnosti související s provozováním extraligového hokejového klubu.

Kam s prvoligovou licencí?

Současné fungování hokejové extraligy a první ligy v Hradci nebude z finančních důvodů možné. Variantou je prodej prvoligové licence zájemci z jiného města nebo přenechání licence spřátelenému městu, s nímž by Hradečtí navázali užší sportovní spolupráci.

Zimní stadion v Hradci Králové
zdroj: ČT24 autor: Alexandra Mlejnková

Všichni hráči prvoligového celku by byli převedeni do extraligového týmu. Ti, kteří by se do základního kádru nevešli, by byli prodáni nebo by odešli na hostování. V rámci propojení A-mužstev obou klubů se v první fázi počítá se zapojením asi sedmi hráčů z mužstva Královští lvi v extraligovém HC Mountfield.

Předpokládaný rozpočet extraligového klubu by měl být přes 62 milionů korun. Generálním manažerem extraligového klubu by se měl stát Aleš Kmoníček, který je nyní generálním manažerem Královských lvů.

Hradecký zimní stadion splňuje extraligové požadavky. Pro zápasy nejvyšší soutěže bude nutná jen instalace techniky pro videorozhodčího a další menší úpravy. Město také do budoucna počítá s rekonstrukcí mantinelů a chlazení ledové plochy.

Dva kluby s bohatou historií

HC Mountfield České Budějovice

Rok založení: 1928

Klubové barvy: bílá, červená a modrá

Největší úspěchy: mistr ligy 1951, 2. místo 1980/81

První zmínky o hokeji v jihočeské metropoli pocházejí už z roku 1911. V roce 1928 vznikl klub sloučením místních celků Viktorie a Slovanu Stadion České Budějovice, v sezoně 1936/37 hrál v premiérovém ročníku celostátní ligy. Po roce 1948 českobudějovický klub v rámci častých reorganizací několikrát změnil jméno, ustálil se až název Slavoj a od roku 1965 Motor, pod kterým působil až do rozpadu Československa. Od roku 2006 nese v názvu jméno svého sponzora Mountfieldu, výrobce zahradní techniky.

Královští lvi Hradec Králové

Rok založení: 1926

Klubové barvy: červená, zlatá, stříbrná

Největší úspěchy: postup do extraligy (1993)

V éře Československa hrál královéhradecký klub pod názvy Sokol, Spartak a Stadion nejvýše druhou ligu. Po historickém postupu mezi elitu v roce 1993 obsadil Hradec Králové 11. místo a po neúspěšné baráži hned sestoupil. Na přelomu milénia se klub ocitl ve vážných finančních problémech a působil až v třetí nejvyšší soutěži. V roce 2002 Hradec odkoupil od Šumperku licenci na první ligu a v ní se brzy prosadil mezi přední týmy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články