Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hradec čeká extraligový křest, jede na Spartu

Praha - Zbývajících deset celků se po úvodních předehrávkách dočká v pátek ostrého startu hokejové Tipsport extraligy. Favorit soutěže Sparta přivítá "nováčka" z Hradce Králové, kam se Mountfield přesunul z Českých Budějovic. Ve středočeském derby Kladno hostí Slavii, přičemž domácí Rytíři nasadí do hry výraznou posilu v podobě beka Tomáše Kaberleho. V Brně se proti sobě postaví finalisté z roku 2012 Kometa a Pardubice.

17:00 Třinec - Liberec

Třinec rozehraje ročník s Libercem a trenér Ocelářů Jiří Kalous si tak střihne premiéru před náročným třineckým publikem proti týmu, který dříve tři sezony vedl. "Z Liberce jsem už víc než rok pryč a teď mě zajímá jen náš úspěch. Bude to velký boj, protože každé ze čtrnácti mužstev chce do sezony vstoupit vítězně, chytit úvod sezony je velmi důležité," řekl Kalous. Slezané jsou už na startu ligy nekompletní a postrádají zraněného gólmana Hamerlíka i útočníky Orsavu se Zagrapanem.

Posílený Liberec chce nechat zapomenout na minulý ročník, v němž musel až do posledního kola baráže bojovat o extraligovou příslušnost. "Ty cíle ale pro nás musejí být postupné. Důležité je chytit začátek ligy," zdůraznil kouč Pavel Hynek, který může nadále spoléhat na matadora Petra Nedvěda. Ten má před sebou - alespoň podle svých slov - poslední sezonu.

18:00 Kladno - Slavia

Kladno se těší na start posily první velikosti. Kaberle teprve dnes podepsal s Rytíři kontrakt, ale připravoval se delší dobu a cítí se proto připravený hrát. "Naposledy jsem byl na ledě v Torontu v pondělí. Celé léto jsem tam trénoval. Připravoval jsem se na to, že podepíšu v NHL. Je kolikrát lepší vlítnout hned do zápasů a člověk nemusí o ničem přemýšlet," řekl Kaberle.

Slavia se musela vypořádat s odchodem šikovného útočníka Tomáše Hertla, nahradil ho ovšem navrátivší se kanonýr Jaroslav Bednář. "Chceme sázet na dobrou obranu, ale pro útok je perfektní, že přišel Jarda, jsem za to moc rád," poznamenal kouč Vladimír Růžička.

18:00 Brno - Pardubice

Brno vstoupí do extraligy třemi zápasy v domácím prostředí. Prvním soupeřem Komety budou Pardubice, následovat budou souboje se Slavií a Chomutovem. "Pardubice byly vždy útočným týmem. Ale znám Zdeňka Veneru. Proto jsem zvědav na jejich herní styl. Bude to pro nás velká neznámá," připustil brněnský trenér Vladimír Kýhos. "Pardubice hodně posílily, ze Švýcarska se vrátili Petr Sýkora, který dával hodně gólů, a také Marha. Doufám, že začneme vítězstvím. Naše snaha povede k aktivnímu hokeji," doplnil Kýhos.

V moravské metropoli půjde o zajímavý start pro nového pardubického trenéra Zdeňka Veneru, který v loňském finále stál právě na lavičce Komety. "Člověk to tak nesmí brát," podotkl Venera při vzpomínce na svou extraligovou minulost. "Je to první kolo, bude to určitě vyhecované, parádní atmosféra, mohl by to být dobrý zápas," věří Venera.

18:00 Karlovy Vary - Chomutov

V posledním pátečním duelu přivítají Karlovy Vary svého soka ze skupiny o udržení na konci minulého ročníku Chomutov. Oba týmy jdou do sezony se shodnou touhou se podobným starostem tentokrát vyhnout.

18:30 Sparta - Hradec Králové

Kouč Sparty Josef Jandač před pár dny připustil, že jeho tým, který přes léto prošel velkou obměnou, ještě není ideálně naladěný. "Vše ukáže až samotná soutěž. Věřím, že do extraligy vstoupíme dobře. Je nám jasné, že všichni soupeři nás budou považovat za favorita ligy, stejně jako loni," připomněl Jandač nelehkou pozici, na kterou jsou ale ve slavném klubu dlouhodobě zvyklí.

V Hradci Králové se dočkají extraligové atmosféry po více než 19 letech, ale tým není klasickým nováčkem, neboť ho tvoří z převážné většiny hráči Českých Budějovic. "Dostal jsem na Spartu už spoustu otázek, ale pro nás to bude klasická příprava jako na kterýkoliv jiný zápas," uvedl pro klubový web trenér Peter Draisaitl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články