Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Hra nebyla špatná, teď chceme ale už i výsledky, hlásí kouč reprezentace Říha

Na posledních dvou akcích Euro Hockey Tour moc na výsledky nehleděl a šlo mu hlavně o předvedenou hru. To se však nyní změní. Kouč české reprezentace Miloš Říha starší bude konečnému skóre dávat mnohem větší váhu. S pozvolna se blížícím světovým šampionátem na Slovensku chce dosáhnout toho, aby za ně hráči cítili zodpovědnost. Tým pod jeho vedením dosud v seriálu uspěl dvakrát ze šesti vystoupení.  

"Shodli jsme se, že chceme zlepšit i výsledky. Myslím, že hra - kromě jednoho zápasu, který jsme si prohráli v oslabeních - nebyla špatná. Pro nás je to pořád zkouška a příprava, ale hodně nám to napovídá. A my bychom už chtěli jít i do výsledků. Jak jsme o nich moc nemluvili, tak tentokrát je to jiné," řekl Říha.

"Nechci vykřikovat, že každého porazíme, ale těmi výsledky se budeme určitě zabývat. Už se to blíží, rok se nám překlenul a na hráče bychom už chtěli dát i zodpovědnost toho výsledku," vysvětlil Říha.

Základní části evropských lig spějí do finiše a řada manažerů nezářila ochotou hráče uvolnit. I proto několik klíčových hráčů schází. "Manažery chápu, jde o hráče, kteří jsou klíčovými pro své týmy a ty týmy bojují o play-off. Nějakým způsobem jsme se domluvili už jen proto, že nám kývli kluci z extraligy, které jsme chtěli zkusit už minule. Nechali jsme jim prostor, aby pomohli svým klubům," připustil Říha.

Je nám líto, video expirovalo.
V hokejové reprezentaci bude debutovat Koblížek

Jedním z takových je útočník Dominik Kubalík. Skvělého střelce by přitom Říha rád vyzkoušel v jednom útoku po boku centra Jana Kováře a jeho plzeňského parťáka Milana Gulaše, který je z Říhova pohledu nejlepším hráčem současné české extraligy.

"Chtěli jsme vytvořit tento elitní útok, ale nechceme hráčům dělat problémy, protože ty kluby se k tomu pak staví docela zle. Minule jsme třeba chtěli Kubu Nakládala a oni ho pak v Jaroslavli nenechali dva zápasy hrát jen proto, že chtěl jet na sraz národního mužstva. To mi přijde zvláštní, myslím, že vstřícnost klubů k reprezentaci by měla být lepší," posteskl si Říha.

Kdo Kubalíka ve formaci nahradí, zatím není zřejmé. "Nebudeme tam nijak zkoušet, ale zatím ještě nejsme rozhodnutí. Máme asi tři varianty a teprve se rozhodneme." Podobné je to i s Markem Kvapilem, vedle něhož jsou v nominaci další liberecká ofenzivní esa Michal Birner a Radan Lenc. "Nechci zatím předbíhat. Předně uvidíme, zda dorazí všichni na sraz, pak můžeme spekulovat, kdo s kým bude hrát," zdůraznil Říha.

Přiznal, že právě v případě Kvapila je plný očekávání, jak se mu návrat do reprezentace po více než dvou letech povede.

"Čekám, že nám vytvoří tu druhou pětku a pomůže v přesilovce, ale i svou zkušeností a klidem. Chce přijet a reprezentovat, je jedním z klíčových hráčů Liberce, uvidíme, jak se bude prosazovat na mezinárodní scéně. Chceme ho využít s jeho střeleckou potencí i jako střelce i do přesilovek," uvedl Říha.

Pozvolna už nabírá obrysy kostra týmu pro MS. "Určitě už mám nějakou představu. Ze zahraničních klubů z Ruska, Švýcarska, Švédska a Finska bychom chtěli sestavit dvě silné pětky. Ze zámoří počítáme alespoň s jednou. Pak bychom to chtěli doplnit dvěma pětkami mladých hráčů, kteří budou takovým tím impulzem. Zatím ale nevíme, odkud budou, třeba kluci v AHL vystrkují růžky, ale každý má šanci. Rozhodovat se bude později, hodně pozitivní ale je, že kluci chtějí reprezentovat," pochvaloval si Říha.

S úlevami pro zkušené hráče v týdnech před šampionátem příliš nekalkuluje. "V týmu měl být ještě jeden hráč z extraligy - nebudu ho jmenovat - který mi už nyní řekl, že pokud bude mít alespoň malou naději na účast na mistrovství, chce absolvovat od skončení klubové sezony úplně celou přípravu před šampionátem. A tak to má být. Právě to chceme vidět, aby v tom nebylo jen srdíčko, ale i krev. A právě ta krev mi třeba u dvacítky na mistrovství světa trochu chyběla," připomněl Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články