Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Hokejový svaz spolupracuje s Transparency International

Praha - Český svaz ledního hokeje zahájil spolupráci s českou pobočkou organizace Transparency International a občanskou iniciativou Loveckorupcniku.cz. Cílem je snaha o kultivaci hokejového prostředí v návaznosti na ostře sledovanou kauzu trenéra Vladimíra Růžičky, jenž je vyšetřován kvůli podezření z přijetí úplatku.

"Po událostech, které se staly minulou sezonu, jsme jako svaz udělali několik kroků. Byla zavedena protikorupční linka, změnily se směrnice, nyní dochází na spolupráci těchto tří subjektů. Je to jasný vzkaz do povědomí celé republice, že ČSLH se nebude nijak schovávat a chce se k těmto věcem stavět čelem," řekl člen výkonného výboru ČSLH Bedřich Ščerban.

Náplní nově vzniklého partnerství bude mimo jiné spolupráce při sběru, prošetření a vyhodnocení podnětů, právní poradenství a preventivní výchovné programy, určené pro hokejové prostředí - hráče, trenéry, rozhodčí, funkcionáře i rodiče mladých hokejistů. Ale také provoz etické telefonní linky a e-mailových adres (hokej@transparency.cz a oznameni@loveckorupcniku.cz), které nahradí dosavadní protikorupční linku.

Je nám líto, video expirovalo.
ČSLH se snaží bojovat proti korupci

Systémová korupce podle svazu v Česku není

Ščerban je i přes tento krok svazu přesvědčen o tom, že ČSLH nehrozí, že by se měl potýkat se systémovou korupcí. "Ta v českém hokeji není. Pokud se něco vyskytne, jedná se o selhání jednotlivce. Chceme pomocí této spolupráce eliminovat všechna možná rizika," zdůraznil Ščerban.

Připustil však, že nenahlíží na celou problematiku růžovými brýlemi. "Když vidím údaje Transparency International, kolikátá je ČR v žebříčku zemí Evropské unie (podle vnímání míry korupce), nemůžeme si myslet, že se korupce hokeji vyhýbá. Ale neznamená to, že bychom nechtěli být ještě lepší a prostředí tu mít pokud možno co nejčistší," doplnil Ščerban.

Pilotní projekt je předběžně domluvený do konce dubna 2016. Měsíční náklady ve výši 20 tisíc korun, z nichž 14 tisíc připadne TI a zbytek iniciativě Loveckorupcniku.cz, bude hradit svaz. Účast dvou externích subjektů má být zárukou nezaujatosti a objektivity.

"Rádi bychom, aby se o hokeji mluvilo jako o sportu a ne v souvislosti s korupcí. Chceme celé prostředí v tomto ohledu zkultivovat. Se svazem chceme úzce spolupracovat, abychom si i na tom základě ověřovali relevantnost jednotlivých podnětů," řekl David Ondráčka, ředitel tuzemské pobočky TI, která má s problematikou mnohaleté zkušenosti.

Za tři a půl měsíce existence protikorupční linky obdržel svaz 16 příspěvků. Podnětů bylo pět, jako relevantní byl vyhodnocen jeden, jehož šetření stále probíhá a existuje u něho podezření na korupční jednání. "Měli jsme obavy, aby to někdo nezneužíval a nereagoval třeba tím, že chce poškodit například trenéra za to, že jeho syn nehraje. Také bych byl rád, aby za podněty, u nichž je oznamovatelům přislíbena anonymita, byla nějaká zpětná odpovědnost, ale na to asi v naší společnosti nejsme tak úplně připraveni. Snad se takové případy nezačnou množit a budou se objevovat jen minimálně," věří Ščerban.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články