Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hokejový svaz prodloužil smlouvu s NHL, kluby dostanou za hráče odstupné 6,5 milionu

Vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) prodloužilo smlouvu s NHL, která upravuje pravidla a finanční podmínky při přestupech hráčů do kanadsko-americké soutěže. Dohoda z roku 2013, která měla původně skončit na konci aktuální sezony, tak platí i pro ročník 2020/21.

Při přímém přestupu z české extraligy tak kluby získají 260 000 dolarů (6,5 milionu korun), při takzvaném nepřímém 30 000 dolarů (754 000 korun). Pokud by v létě se zámořskými kluby podepsalo smlouvu více než deset hráčů, zvýšila by se základní částka na 350 000 dolarů (8,8 milionu korun).

Zástupci evropských zemí v minulých měsících jednali s představiteli NHL o podmínkách nové smlouvy. Pandemie koronaviru a přerušení zámořské soutěže ale vše zkomplikovaly.

"Chtěli jsme docílit vyššího plnění, ale momentálně se smlouva ocitla z pohledu NHL na vedlejší koleji. Dostali jsme tak nabídku na prodloužení původní sedmileté smlouvy, s čímž souhlasilo všech čtrnáct extraligových klubů a smlouvu jsme tak podepsali," řekl ČTK generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Stejně jako zástupci českého hokeje smlouvu s NHL o rok prodloužily i Bělorusko, Dánsko, Finsko, Francie, Lotyšsko, Německo, Norsko, Rakousko, Slovensko, Švédsko a Velká Británie. Nově se k dohodě připojilo Švýcarsko.

"V minulosti jsme mezi účastníky smlouvy chyběli a přicházeli tak o značné finanční prostředky. Po několikaletém úsilí se smlouvu podařilo uzavřít v roce 2013, přičemž naše kluby získaly od té doby za přestupy hráčů téměř 260 milionů korun," uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články