Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Hokejový svaz chce zrušit duely se sbornou. NSA nebude ruské sportovce pouštět do Česka

Národní sportovní agentura přestane ruským sportovcům vydávat povolení pro vstup do Česka. Filip Neusser se kvůli jednotnému postupu ve věci sejde s předsedy největších svazů. Prezident hokejového svazu Tomáš Král už dříve uvedl, že chce zrušit všechny zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům. Rusové pravděpodobně nebudou pozváni ani na České hokejové hry. Ukrajinu podpořily projevy solidarity i české prvoligové fotbalové kluby.

"Situace na Ukrajině je kritická a je potřeba přecházet od řečí k činům. V součinnosti s kroky vlády ČR jsem dnes rozhodl o okamžitém zastavení vydávání povolení ke vstupu pro sportovce Ruské federace," uvedl Neusser.

To se mohlo týkat například ruských hokejistů, kteří se měli na přelomu dubna a května zúčastnit Českých hokejových her. Od českého svazu ale pravděpodobně nedostanou pozvání. Prezident svazu Tomáš Král chce všechny zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům zrušit.

Král kvůli tomu svolal na pondělí mimořádné zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). "Vzhledem k pokračující ruské agresi na území Ukrajiny na něm navrhne okamžité zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruské federace a požádá o projednání stanoviska, které bude ČSLH prosazovat při jednáních o účasti ruských hokejistů na akcích pořádaných na vícestranném základě," uvedl svaz v tiskové zprávě.

Pokud by výkonný výbor Králův návrh schválil, znamenalo by to zapovězení jakýchkoliv dvoustranných akcí v podobě přípravných utkání s Ruskem ve všech mládežnických kategoriích či v kategorii žen, je ale zřejmé, že celá problematika zasáhne i do podoby větších (vícestranných) akcí, jako jsou turnaje EHT, ale i seniorské mistrovství světa v květnu ve Finsku či na srpen přeložený světový šampionát juniorů v Kanadě.

Další kroky podle Neussera budou brzy následovat. Vyslovil se zejména pro jednotný postup českého sportu v souladu s vládou a Evropskou unií. "To se týká zejména mezinárodních utkání s reprezentacemi Ruska – není možné, aby jeden sportovní svaz odmítal kvůli invazi absolvovat zápasy s ruskou reprezentací a další sportovní svaz s nimi bez problémů hrál," řekl předseda NSA.

V pátek Neusser prohlásil, že Rusku by mělo být okamžitě odebráno pořadatelství všech mezinárodních sportovních akcí a ruským reprezentacím zakázána účast na světových a evropských šampionátech. "Na neděli jsem svolal předsedy největších českých svazů, abychom si domluvili jednotný postoj za české sportovní prostředí zejména vůči mezinárodním utkáním s reprezentací Ruska," doplnil Neusser.

Na Rusko by mohli narazit čeští fotbalisté v březnovém play-off o postup na mistrovství světa. Polský svaz už uvedl, že v semifinále play-off proti Rusku nenastoupí, a vyzval další účastníky semifinálové větve Švédsko a Česko ke společnému stanovisku. Severský svaz coby potenciální další soupeř Ruska už výzvu následoval.

Podle předsedy Fotbalové asociace ČR Petra Fouska je ale téměř nemožné si představit, že by česká reprezentace nastoupila proti Rusku v případném utkání o postup na světový šampionát. "Telefonicky jsem ve spojení s předsedou polského svazu Cezarym Kuleszou a předsedou švédského svazu Karlem-Erikem Nilssonem. Vnímáme naléhavost bezprecedentní situace, která v posledních dnech nastala a kterou si většina z nás nedokázala ještě nedávno vůbec představit," řekl pro web FAČR Fousek.

NSA nabídla pomoc ukrajinským sportovcům, kteří jsou v Česku na mezinárodních akcích nebo přípravných kempech a kvůli ruské agresi se nemohou vrátit domů. "Národní sportovní agentura má úzkou spolupráci s mnoha českými univerzitami, sportovními středisky a sportovními svazy. Jsem si jist, pokud to bude potřeba, že nebude pro mě problém zajistit ukrajinským sportovcům ubytování a stravu po dobu, než bude pro ně bezpečné se vrátit zpět do Ukrajiny," dodal Neusser.

Minuta ticha a speciální trička ve fotbalové lize

České prvoligové fotbalové kluby podpořily Ukrajinu, která čelí ruskému útoku. V Liberci se před šlágrem 23. kola se sousedním Jabloncem držela minuta ticha, hráči Bohemians 1905 zase před duelem s Baníkem Ostrava vyběhli ve speciálních tričkách. Ukrajinu povzbudili i fanoušci při utkání Slovácka proti Mladé Boleslavi, kteří rovněž skandovali proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

V Liberci se těsně před výkopem rozestavěli hráči obou týmů kolem středového kruhu a minutou ticha vyjádřili podporu Ukrajině. Příznivci v domácím "kotli" vytáhli transparent s nápisem v angličtině "Stojíme za Ukrajinou" ve žluto-modrých barvách, symbolizujících vlajku východoevropské země.

V Ďolíčku podobně jako při čtvrteční odvetě 2. kola Evropské konferenční ligy mezi Slavií Praha a Fenerbahce Istanbul zněla píseň "Bratříčku, zavírej vrátka" od Karla Kryla, která vznikla v reakci na okupaci Československa v srpnu 1968 vojsky států Varšavské smlouvy. Domácí Bohemians 1905 nastoupili na trávník se žlutými tričky, na nichž byl rovněž v angličtině nápis na podporu Ukrajiny.

Na stadionu Slovácka "kotel" domácích fanoušků zhruba v 10. minutě vyvěsil transparent, na němž stálo "Svobodu Ukrajině". Příznivci skandovali "Sláva, sláva Ukrajině" a "J..t Putina". Sektor hostů zase ozdobil nápis v angličtině "Ukrajino, zůstaň silná".

Ukrajinu podpoří i basketbalisté

Čeští basketbalisté vyjádří podporu Ukrajině při nedělním utkání kvalifikace mistrovství světa v Pardubicích proti Bulharsku. Při hymně před zápasem nastoupí s modrožlutými stužkami, realizační tým s nimi bude na lavičce po celou dobu. Součástí ceremoniálu zřejmě bude minuta ticha za oběti konfliktu a v hledišti by se měly objevit ukrajinské vlajky. Pomoci napadené zemi mohou i fanoušci svou účastí na utkání, protože Česká basketbalová federace jí věnuje výtěžek ze vstupného.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články