Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Hokejový rok: Křepčení Komety, zmařený hattrick Kanady a dominance Pittsburghu

Brněnské čekání na zisk dalšího extraligového titulu se protáhlo na předlouhých 51 let, o to rychlejší byla cesta Komety na samotný vrchol v jarním play-off, která k celkovému triumfu potřebovala ve třech sériích jen 14 zápasů. Kanada cílila na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem na zlatý hattrick, ale spanilou jízdu javorových listů zastavila ve finále švédská družina v čele s brankářem Henrikem Lundqvistem. V NHL se zase Pittsburghu Penguins podařila obhajoba Stanley Cupu jako prvnímu týmu poprvé od roku 1998.

Hokejisté Brna slaví vítězství v extralize
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Kometa se napotřetí dočkala, Dukla se vrátila do extraligy po 12 letech

Když Libor Zábranský přebíral Kometu jako nový majitel klubu, měl před očima jediný cíl: vrátit titul do Brna. Po návratu do extraligy se sice Brňané dvakrát dostali až do samotného finále, v něm ale vždy narazili a nezvládli ukočírovat tlak spojený s velkým očekáváním. Letos však platilo heslo "do třetice všeho dobrého".

Kometa v sezoně 2015/16 vypadla v play-off už v předkole, když nestačila na Chomutov, a tak se vedení klubu rozhodlo do dalšího ročníku mužstvo ještě doplnit. Ke stabilní kostře přibyly zkušené posily jako Martin Erat, Tomáš Vincour a Martin Zaťovič, velký prostor dostal brněnský talent Martin Nečas, který nejčastěji nastupoval v prvním útoku. Před startem play-off vyztužil defenzivu Jakub Krejčík, který vytvořil ústřední obranný pár s Ondřejem Němcem.

Ve vyřazovacích bojích se hodně činil Alexandre Mallet, kterého Pardubice vyřadily v průběhu sezony. Kanadský útočník přispěl dvěma důležitými góly k vyřazení favorizované Sparty v nečekaně rychlém průběhu čtvrtfinále, kdy se Pražané loučili už po čtyřech zápasech. Sparťané přitom v prvních dvou duelech série vedli po dvou třetinách 2:1, ve třetím utkání dokonce 3:1. Kometa však všechny zápasy dokázala otočit a v posledním si už postup doma pohlídala.

Větší překážkou byl ambiciózní Hradec Králové. Východočeši s nestárnoucím Jaroslavem Bednářem a talentovaným brankářem Patrikem Rybárem začínali semifinále na domácím ledě, ale Brňané opět zvládli první zápas a ve třetím uštědřili Hradci nevídaný debakl 8:0. Série se nakonec natáhla na šest utkání a finále vystřelil Kometě Hynek Zohorna v čase 77:19.

V boji o titul se znovu představil Liberec, který pomýšlel na obhajobu triumfu po předešlé spanilé sezoně. Tentokrát ale Bílí Tygři nestačili na soupeře hrajícího v euforii a stejně jako Sparta nenašli cestu ani k jednomu vítězství. Kometa, kterou táhl zejména ve formě chytající Marek Čiliak, se tak dočkala po 51 letech dvanáctého titulu v klubové historii.

Z play-out spadly do baráže jak Karlovy Vary, tak v sezoně trápící se Pardubice, které doplnily z první ligy České Budějovice a Jihlava. Byla to ale právě Dukla, která si jako první ze všech celků zajistila jedno ze dvou postupových míst pro další ročník extraligy. Dynamo se nakonec mezi elitou zachránilo výhrou v posledním utkání a poslalo Karlovy Vary o patro níž. Jihlava však v aktuální sezoně platí přes slibný začátek tvrdou nováčkovskou daň a v předvánočním období okupovala poslední příčku tabulky.

Ilustrační foto

Kanada sahala na MS po zlatém hattricku, Švédové ale byli proti

Po skončení extraligového play-off se přesunulo hokejové dění do Paříže a Kolína nad Rýnem na 81. mistrovství světa. Česká reprezentace doplněná mimo jiné o zámořské hvězdy Jakuba Voráčka, Davida Pastrňáka a Tomáše Plekance a také brankáře Petra Mrázka nestačila v úvodním utkání na neoblíbenou Kanadu (1:4). Po vysoké výhře nad Běloruskem (6:1) přišlo trápení s Finskem, které ukončil až závěrečný obrat, o který se postaral vyrovnávající brankou Jan Kovář a nájezdy rozhodl Robin Hanzl (4:3 SN).

Herní a výsledkové soužení ale pokračovalo i proti Norsku (1:0 PP), a ačkoli národní tým dokráčel ke dvěma snadným výhrám proti Slovinsku (5:1) a domácí Francii (5:2), závěrečný zápas ve skupině B proti Švýcarsku ukázal pravou sílu Jandačova výběru (1:3). Mužstvo s helvétským křížem na prsou se stalo také jediným týmem, který uštědřil jinak suverénní Kanadě porážku (2:3 PP) a díky dvěma cenným skalpům skončili Švýcaři v pařížské skupině druzí o dva body před třetím Českem. Čtyřku postupujících doplnilo Finsko.

V "áčku" se ukázal v nejlepším světle mladý americký výběr, který nečekaně zaváhal jen v úvodním představení proti Německu (1:2). V kolínské skupině Američané přehráli jak druhé Rusy (5:3), tak také třetí Švédy (4:3). Němci si nakonec vybojovali postup do čtvrtfinále v přímém souboji proti Lotyšsku v závěrečném zápase díky vítězným nájezdům (4:3 SN). Ještě v poslední minutě přitom prohrávali 2:3.

Němečtí hokejisté ale narazili na nejtěžšího možného soupeře, a přestože Kanadě dlouho vzdorovali, vypadli po porážce 1:2. To Američané nedokázali potvrdit roli favorita a nad jejich síly byli Finové, kteří se dokázali zkoncentrovat na nejdůležitější zápas turnaje. Také druhý severský celek nezaváhal a mužstvo plné hvězd z NHL v čele s fantomem Henrikem Lundqvistem vyřadilo Švýcary (3:1).

Češi začali proti Rusku skvěle, ale dva slepené góly v brance Pavla Francouze otřásly sebevědomím reprezentantů, kteří nenašli recept na překonání Adreje Vasilevského. Rusové si náskok pohlídali a v závěru upravili na konečných 3:0. Národní tým tak podruhé v řadě nepřešel na světovém šampionátu branami čtvrtfinále.

Z čistě severského semifinále se radovali z postupu do boje o titul Švédové (4:1), v souboji těžkých vah přetlačili Kanaďané silné Rusko (4:2) a mohli zaútočit na zlatý hattrick. Ve finále šel ale do vedení tým Tří korunek, a přestože javorové listy ve třetí třetině srovnaly, rozhodl těsný duel ve prospěch Skandinávců Nicklas Bäckström v samostatných nájezdech (2:1 SN). Bronz připadl Rusům, kteří si v duelu zklamaných poradili s Finy 5:3.

Česká reprezentace napravila v aktuální sezoně výsledky a zejména výkony z nepovedeného listopadového Turnaje Karjaly, kde zaznamenala jen jednu výhru ze tří zápasů, a vylepšila dojem na ruském Channel One Cupu. Po úvodní výhře nad Finskem dokázala porazit po sedmi letech Kanadu a povedený turnaj završila triumfem nad Švédy.

Trenérský štáb okolo Jandače tak nyní musí vybrat vyvolený seznam hráčů, kteří budou nominováni na olympijský turnaj do Pchjongčchangu. V Koreji se ale nepředstaví zástupci z NHL ani reprezentační tým Ruska. Po dopingovém skandálu tamní federace nastoupí ruští hokejisté pouze pod neutrální vlajkou.

Hokejisté Pittsburghu se Stanley Cupem
zdroj: USA Today Sports autor: Christopher Hanewinckel

NHL oslavila sto let své existence, Rytíři z Vegas udivují na prahu druhé stovky

Sezona v NHL nabídla na jaře podobný scénář jako před rokem. Základní část ovládli dominantním způsobem znovu Washington Capitals, kteří však ve druhém kole play-off narazili na neoblíbené Pittsburgh Penguins.

Mužstvo z hlavního města USA okolo kapitána Alexandra Ovečkina a brankáře Braydena Holtbyho sice dokázalo dotáhnout sérii ze stavu 1:3 až do sedmého zápasu, ale "Caps" v rozhodujícím utkání na domácím ledě nepřekonali Marca-Andrého Fleuryho a po výsledku 0:2 se tradičně rozloučili s vyhlídkami na postup do konferenčního finále.

V něm se Tučňáci střetli s překvapením ročníku z Ottawy. Podceňovaní Senators se s favoritem dlouho přetahovali a nakonec muselo rozhodnout až prodloužení posledního možného duelu. Trefa Chrise Kunitze po přihrávce Sidneyho Crosbyho rozjásala fanoušky "Pens", kteří se tak mohli těšit na další finálový souboj o Stanley Cup.

V Západní konferenci se Edmonton Oilers objevili v play-off po jedenácti letech a hned z toho byla povedená jízda. Olejáři v čele s kapitánem Connorem McDavidem, který ovládl pořadí produktivity základní části se ziskem 100 bodů (30+70), nejprve přešli přes poslední finalisty ze San Jose a poté se přetahovali s Anaheimem až do sedmého zápasu. Ducks nakonec odolali, ale ve třetím kole už nestačili na nečekaného finalistu.

Nashville Predators se kvalifikovali do play-off až z posledního postupového místa, ve vyřazovacích bojích ale naplno rozvinuli svůj talent. Herní systém založený na perfektní obraně se spolehlivým brankářem Pekkou Rinnem a nepříjemným celoplošným forčekingem naordinovaným trenérem Peterem Laviolettem slavil úspěch.

"Preds" zaskočili i šampiony z Pensylvánie, ale zkušená a sebevědomá parta vedená kapitánem Crosbym a prvním brankářem Mattem Murraym dokázala zareagovat na srovnání série po čtyřech zápasech a v pátém kompletně rozebrala obranu z Tennessee (6:0). V šestém utkání se sice Predátoři už radovali z branky, ale ještě předtím zazněl předčasný hvizd rozhodčího, a tak se čekalo na první gól až do samotného závěru.

Pouhých 95 vteřin před koncem se chytře trefil Patric Hörnqvist dorážkou o Rinneho a definitivní pojistku na druhý Stanley Cup v řadě a pátý v klubové historii přidal Carl Hagelin do prázdné branky. Crosby si odnesl podruhé v řadě Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off a jako třetí se tak zařadil po bok Maria Lemieuxe a Bernieho Parenta.

Rok 2017 představoval pro Národní hokejovou ligu sté výročí od založení této soutěže. Vedle vzpomínek na historické milníky došlo také na připomínku jednoho z prvních dvou zápasů NHL prostřednictvím utkání pod širým nebem mezi Ottawou Senators a Montrealem Canadiens.

V dějinách NHL se nikdy nedařilo nově založenému týmu tak dobře jako Vegas Golden Knights. Nováček z nevadské pouště s kádrem sestaveným z rozšiřovacího draftu si nečekaně podmanil start do sezony a před polovinou základní části se ocitl na čelních pozicích pro play-off. Rozšíření NHL na západě USA tak slaví úspěch, není proto divu, že se v souvislosti s budoucí expanzí mluví o Seattlu jako o další potenciální destinaci.

Jaromír Jágr píše už 24. kapitolu své kariéry v zámoří poté, co skončil na Floridě a těsně před zahájením nové sezony podepsal jednoletý kontrakt v Calgary. Přestože si v dresu Flames připsal gól a skóroval tak ve všech devíti klubech NHL, za které nastoupil, spíše než se soupeři se potýká se zraněními, kvůli kterým zatím vynechal přibližně polovinu odehraných zápasů. V ohrožení je tak plánovaný útok na historický rekord v počtu odehraných duelů, který drží legendární Gordie Howe.

Jaromír Jágr
zdroj: ČT4 autor: Sergei Belski-USA TODAY Sports
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články