Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Hokejoví mistři světa přivezli do Troubek 1,2 milionu korun

Troubky - Hokejoví mistři světa Tomáš Rolinek, Petr Vampola a Miroslav Blaťák dnes do Troubek na Přerovsku přivezli mistrovský pohár a finanční dar na pomoc po květnových záplavách. Symbolický šek na 1,250 000 korun od nich za přítomnosti nadšených diváků, především místních dětí, převzal starosta Radek Brázda. Peníze by měly pomoci při likvidaci škod, které v celé obci dosáhly stovek milionů korun.

Peníze šampioni věnovali ze svých prémií za titul, který v květnu získali na MS v Německu. Podle kapitána vítězného týmu Tomáše Rolinka dostala reprezentace množství vzkazů od lidí, kterým živel zatopil domovy, přesto si ale našli čas, aby národní tým podpořili.

"Na mistrovství světa jsme se dozvěděli, že nejenom vy, ale spousta obcí v republice bylo zatopených a že jste v těžké situaci. Takže nás potěšilo, že jste nám fandili, i když jste měli svoje starosti. Jestli můžeme, tak vám pomůžeme aspoň finančně," řekl kapitán mistrovského výběru nadšenému zástupu, ve kterém převažovali místní školáci, kteří měli později příležitost si s hokejovými mistry světa popovídat a získat od nich drahocenný autogram. Do Troubek je ale musely z okolních škol přivézt autobusy, protože v té místní se kvůli záplavám stále ještě neučí.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistři světa v Troubkách

Starostu Troubek pomoc dojala

Starosta Radek Brázda, který měl příležitost pohár mistrů světa potěžkat, byl pomocí od hokejových šampionů viditelně dojatý. K čemu se v Troubkách peníze využijí, se podle něj teprve rozhodne, část by ale zřejmě měla směřovat na opravy poničených sportovišť. "Že bude v první fázi na obnovu sportovišť stačit 200 000 nebo 500 000 korun, v tuto chvíli říct nedokážu. Bude to věc nějaké doby, než budeme přesně vědět, co bude na jednotlivých sportovištích, která byla poškozena, stát," řekl Brázda.

V Troubkách, které voda zaplavila asi z 90 procent a stovky jejich obyvatel museli záchranáři evakuovat, se už podařilo odstranit většinu vodou poničených věcí. V obci se nyní vysouší a voda zůstává už jen v některých sklepech, zahrádkách nebo lagunách na polích. Podle průběžného odhadu způsobila na majetku obce, místních podnikatelů i občanů škodu asi 400 milionů korun.

Kvůli intenzivnímu odklízení následků ničivého živlu ale spousty lidí na hokejový šampionát neměly čas a třeba starosta měl podle svých slov příležitost sledovat až poslední zápas. "Finále už jsem si nenechal ujít. V hospodě na kulturáku jsem se na ně díval s ostatními, s hasiči, protože s těmi jsme vlastně většinu povodně prožili, a bylo to prostě nádherné," popsal dojmy, které v něm nečekaný triumf národního výběru zanechal.


Záplavy z poloviny května způsobily v celém Olomouckém kraji škodu za 1,02 miliardy korun. Největší napáchaly rozvodněné řeky na Přerovsku a Hranicku. Na likvidaci prvotních následků obdrželo hejtmanství od státu dotaci 15 milionů korun a z nich nejvyšší částku, 4,4 milionu korun, přidělili krajští zastupitelé právě Troubkám.

Hokejoví mistři světa Tomáš Rolinek, Petr Vampola a Miroslav Blaťák předali obci Troubky na Přerovsku postižené letošními povodněmi šek na 1.250.000 korun. Po předání šeku následovala autogramiáda a beseda hokejistů s občany a dětmi v kulturním domě. Děti z mateřské školy si mohly potěžkat vítězný pohár.
zdroj: ČTK autor: Galgonek Vladislav
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články