Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hokejové stadiony v Ostravě mají čidla, která upozorní na úniky čpavku

Ostrava - Dva ostravské hokejové stadiony mají jako první v Česku speciální hlásiče amoniaku. Amoniak neboli čpavek se používá mimo jiné k chlazení ledových ploch na zimních stadionech. Je to toxický a štiplavý plyn, který dráždí sliznici. Když se člověku dostane do plic, může způsobit i smrt. Zabezpečovací systém lépe ochrání návštěvníky stadionů i okolní obyvatele při případných haváriích nebo poruchách chladicích zařízení, kterým kolují tuny čpavku.

Zimní stadion
zdroj: ČT24

Čidla, která upozorní na únik amoniaku, jsou v ČEZ Aréně v Ostravě-Vítkovicích a také ve strojovně hokejového stadionu Sareza v Ostravě-Porubě. "Systém čidel, který je napojen na pult integrovaného záchranného systému, monitoruje amoniak ve volném prostoru a předává informace o jeho hodnotách. Díky tomu je možné při případných haváriích účinněji chránit obyvatele před jeho účinky," uvedla vrchní komisařka moravskoslezských hasičů Kateřina Blažková. Při manipulaci s čpavkem, který je lehčí než vzduch, se ve strojovně spustí kropicí zařízení, plyn s vodou klesne na zem a odteče do speciální jímky. Voda ale dokáže zachytit jen část. "Zbývající amoniak, jeho koncentrace i směr šíření monitorují čidla," dodala Blažková.

Je nám líto, video expirovalo.
Moravskoslezští hasiči sledují úniky amoniaku ze zimních stadionů

Vzhledem k tomu, že chlazení čpavkem se na stadionech běžně používá, nejsou havárie až tak výjimečné. Loni na podzim například amoniak unikl netěsnícím ventilem ze strojovny zimního stadionu v Hořovicích, předtím hasiči likvidovali únik čpavku na zimním stadionu v Rosicích na Brněnsku. Způsobilo ho prasklé potrubí pod ledovou plochou. Před čtyřmi roky policie evakuovala tři sta lidí kvůli úniku čpavku na stadionu Hvězda v pražských Voskovicích. Zavinil ho dělník, který nechtěně navrtal potrubí s tímto plynem.

Ze stadionu v Ostravě-Porubě uniklo větší množství čpavku naposledy v roce 1997. "Při rekonstrukci ledové plochy tehdy došlo k poškození čpavkového kanálku," vzpomínal Milan Baranyk, který se stará o techniku na stadionu.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela doplnil, že projekt chemického monitorování platí město Ostrava a Evropská unie, odborným garantem jsou hasiči. "V současné době připravujeme zavedení obdobného systému v dalších městech Moravskoslezského kraje - v Havířově, Kopřivnici, Studénce, Vítkově a Opavě," uvedl Kůdela.

Zdroj
ČTO

Hlavní zprávy

Nejčtenější články